1e plaats knullig verspeeld

Wat mij de laatste weken teveel voor komt is goede stellingen in de tijdnoodfase zeer knullig weggeven Of het nou vermoeidheid is of concentratieverlies daar ben ik nog niet achter, maar dat ik er niet uithaal wat mogelijk is, baart wel enige zorg zo vlak voor mijn 41e deelname aan Tata en zeker nu ik in groep 2 acte de présence geef.

Het duel tegen Nick Manshanden (die ook in groep 2 speelt) hadden beiden  niet kunnen voorbereiden omdat de indeling pas laat bekend was. Desalniettemin ontbrandde er een spannende strijd, waarbij ik op zet 12 totaal niet gezien had dat er een pion verloren ging. Toen Nick dameruil uit de weg ging, moest hij in het vervolg een geweldige aanval tolereren. Met 25 Pf3 had ik de partij uit kunnen maken, want g4 helpt niet vanwege Ph2 en de pion is niet meer te verdedigen. Ook na deze gemiste kans bleef ik aan het roer ,maar toen ik in hevige tijdnood op zet 31 Db2 speelde was het niet veel later uit. Een duur verlies en een slechte nachtrust.

 

Ook in de partij Robbert v.Dijkhuizen-Erwin Brouwer gaf de zwartspeler pardoes een pion weg, maar wie Erwin langer kent weet dat hij dan erg gevaarlijk wordt. De partij ging lange tijd gelijk op en Robbert liet zich een beetje in slaap wiegen. Pas tegen het einde kreeg hij weer de geest en liet verdiend het punt bijschrijven.

 

 

Zoiets gebeurde eveneens bij Ton v.Dijk die met zwart spelend tegen Fred Avis een pion moest inboeten, maar daarentegen een ruime ontwikkelingsvoorsprong had. Ton speelde alles of niets en kreeg mooie kansen om de partij te doen kantelen. De tijdnood laat op de avond bood spektakel en vele kijkers konden genieten hoe Fred weliswaar met enig geluk toch nog een half punt redde.

 

Roy Kerkhoven en Sjoerd Kelder (nog steeds ongeslagen en al 8 remises) tasten heel secuur in een Siciliaanse opening elkaar af. Nergens werd het evenwicht verbroken dus remise was een logische uitslag

Ton Wessels en Gijs Leene behaalden tegen resp. JP en Hans de Vries ogenschijnlijk gemakkelijke overwinningen. Eveneens lieten Martijn de Wit tegen Frans Kragten en David Verweij tegen Arnold v/d Wolff weer een punt bijschrijven ondanks foutjes over en weer. Dus helemaal toevallig staan beiden niet zo hoog op de ranglijst.

6 thoughts on “1e plaats knullig verspeeld

  1. Wint Ton van Dijk niet in de slotstelling gewoon?

    62. dxe5 Ke3 63 Kg4 Ke4 64 e6 (als 64 Kg5 Kxe6 65 Kh6 Pf6 en dekt de pion) Ke5 65. e7 (als 65 Kg5 dan weer Kxe7 en Pf6) Pxe7 66. Kg5 dreigt Kh6, maar simpel 66… Pg8 en wit komt er niet meer bij.

  2. correctie: 64… Kxe6 wat tussen haakjes staat moet Kxe5 staan.
    en 65…. Kxe7 wat tussen de andere haakjes staat moet Kxe6 zijn.

  3. Deze discussie toont aan dat de site toch goed wordt bekeken en dat is toch het doel waarom ik de interne elke week probeer te becommentariëren.

Reacties zijn gesloten.