Vervolgcursus succesvol

De vervolgcursus die de afgelopen maanden bij Caïssa-Eenhoorn werd gehouden, is een succes geworden. Docent Arend Stapel verwelkomde op acht dinsdagavonden (gisteren was de laatste) twaalf deelnemers die vrijwel alle lessen hebben bijgewoond.

Arend Stapel bespreekt een stelling tijdens de laatste avond van de vervolgcursus.

In de eerste twee maanden van 2018 verzorgde Arend een beginnerscursus. Op één na zijn alle cursisten lid geworden en zij vertelden begin dit seizoen behoefte te hebben aan een vervolg. Het bestuurslid en gediplomeerd schaaktrainer ging met de voorbereidingen aan de slag en startte op 11 december met de vervolgcursus. Met een nieuw demonstratiebord, geplaatst op een grote schildersezel, werd het lesgeven verbeterd. Tijdens het snelschaakkampioenschap van Caïssa-Eenhoorn op 18 december was de tweede les.

Door de kerstweek en de jaarwisseling was de derde cursusavond pas op 8 januari, daarna op 22 januari, 12 en 19 februari en 5 en 19 maart. Stoelen en tafels werden opgesteld in de kleine ruimte van de theaterzaal, achter de gesloten tussenwand. Arend behandelde per les een aantal openingen en thema’s als ‘remise’, ‘röntgenschaak en dekking’ en ‘verdedigen’ die op de slotavond er sprake kwamen.

Voor aanvang van de laatste les bracht Mai Movrin namens alle cursisten dank uit aan Arend Stapel. De waardering werd onderstreept met een mooie bos bloemen, een waardebon en een fles wijn. Na de les was de docent hoofdrolspeler in een simultaanwedstrijd, waarin hij in vijf partijen wit had en in vijf partijen zwart. Arend won acht keer, speelde remise tegen Henk Jageman en verloor van Chris Baesjou.

De cursisten waren: Chris Baesjou, Henk Jageman, Jurjen Kieft, Davey Kreeft, Mai Movrin, Gerard Plukkel, Joost Ponte, Tineke Reij, Adri van der Starre, Peter Swenneker, Sidney Vervuurt en Jan Zeeman. Peter Swenneker is half februari lid geworden en heeft de lessen in maart gevolgd.

Cursiste Mai Movrin bedankt schaaktrainer Arend Stapel met bloemen, een waardebon en een fles wijn.

Een unieke foto: de simultaangever heeft zwart. De simultaannemers zijn (van voor naar achter) Chris Baesjou, Adri van der Starre, Jurjen Kieft en Mai Movrin.

Maar aan het bord van Sidney Vervuurt is simultaangever Arend Stapel aan zet met de witte stukken.

Peter Swenneker heeft op 1. d4 met ... Pc6 geantwoord. Davey Kreeft denkt nog na wat hij tegen 1. b4 zal doen.

Overzicht van de simultaanwedstrijd met docent Arend Stapel als letterlijk middelpunt.