Westfriesland Cup-toernooi krijgt spannende slotavond

Het eerste toernooi om de Westfriesland Cup krijgt een spannende finale-avond. Op dinsdag 16 april treffen de deelnemers van de acht verenigingen elkaar in de speelzaal van Revanche en de club uit Wervershoof draait in de top mee. Revanche vormt met Degoschalm een combinatieploeg en strijdt met Caïssa-Eenhoorn om de wisselbeker. Het verschil is een half punt.

De Groene Zes is gastheer op de derde avond. In een hoek van de speelzaal inVereenigingsgebouw De Tuf hangt de prijzenkast van de Bovenkarspelse club die in 1958 is opgericht. Grote bekers ademen historie uit en het is jammer dat anno 2019 niet veel nieuwe hoofdstukken aan de geschiedenis worden toegevoegd. Voor de clubcompetitie worden slechts twee partijen gespeeld, al zijn het wel twee toppartijen.

Hans Slot neemt het op tegen Nico Weel die de koppositie is kwijtgeraakt door zijn nederlaag tegen Bas Doodeman een week eerder. Links van Hans ligt een pijp. Die doet meteen denken aan een klacht van Aaron Nimzowitsch (1886-1935) die een kleine honderd jaar geleden in een toernooi tegen Esteban Canal (1896-1981) speelde. Roken was niet gewenst, maar de Peruaanse sigarenliefhebber had naast het bord zijn favoriete tabaksproduct gelegd. Met een doosje lucifers ernaast. Nimzowitsch kon slecht tegen rook en wond zich flink op over het gedrag van zijn opponent. ,,Maar ik steek toch niks op’’, zei Canal. ,,De dreiging om dat te doen is juist zo erg’’, antwoordde Nimzowitsch.

Hans Slot laat de pijp liggen en gebruikt die niet. In de schaaksport wordt wel eens gezegd dat de dreiging vaak sterker is dan de uitvoering, maar Nico Weel trekt zich er niets van aan en zegeviert. Axel Zee is de nieuwe ranglijstaanvoerder geworden en hij zit nu tegenover Bas Doodeman die voor de tweede keer op rij de nummer 1 verslaat en daarmee Nico in staat stelt de koppositie te heroveren.

Na Caïssa-Eenhoorn en Degoschalm/Revanche is KTV de derde club die tijdens het Westfriesland Cup-toernooi de maximale score van vier punten haalt. David Hanna-Mattr en Jur Visser doen voor de eerste keer mee en presteren optimaal tegen respectievelijk Ab Niekamp en Dick Reinold die allebei de gastheer vertegenwoordigen.

David en Ab maken er meteen een spektakelstuk van. De debuterende KTV’er offert een stuk voor twee pionnen. Hij heeft met wit een pion op e6 gekregen en die neemt een hinderlijke positie in voor zijn opponent. In een duel met wisselende aanvalskansen krijgt David spel op de open h-lijn. Daarmee legt hij de basis voor een zinderend eindspel. Het zware materiaal wordt ondersteund door een paard op g5 dat daar bijna de gehele partij (vooral als verdediger van de e6-pion) staat. Ab denkt dat een dame-offer fataal voor hem is door de sterke positie van de witte torens en geeft op. Uit een eerste analyse blijkt evenwel dat hij had kunnen afwikkelen naar een stelling met een toren meer.

,,Wat jij kan, kan ik ook’’, moet de Groenezesser hebben gedacht, want in de tweede partij stuurt hij eveneens de witte pion naar e6. Die is alleen lastiger te verdedigen en Ab raakt het boertje kwijt. Er sneuvelen nog enkele pionnen en als er kwaliteitsverlies bij komt, is de strijd voorbij.

Jur begint met zwart tegen Dick en trekt snel met twee paarden en een loper ten aanval. De ervaren KTV-speler wint een stuk en jaagt de witte koning naar e3, op een open e-lijn. Dat is geen veilige positie en de monarch moet verder en wordt uiteindelijk op a3 mat gezet. Ook in de tweede partij gaat het voor Jur soepel. Hij komt drie pionnen voor te staan en zegeviert na dameruil.

Er zijn nog twee tweestrijden. Albert Noordhuis en Nizar Alayoubi treffen als representanten van Caïssa-Eenhoorn opponenten van Schaaklust, respectievelijk René Brouwer en Rob Basjes. René offert een pion voor aanvalsspel en plant een loper op een vervelende plaats – om een pion te blokkeren – in de stelling van Albert. Het wordt een lang en taai gevecht met alle torens en het loperpaar voor wit en loper met paard voor de speler uit Zwaag. De Schaaklust-vertegenwoordiger zet zijn achterstand om in een pion voorsprong en als hij ook een stuk wint, is de beslissing gevallen.

De tweede partij wordt snel beëindigd. Het is nu Albert die een pion voor ontwikkeling geeft. Met een paardvork wint hij een stuk en geeft René geen kans de bakens te verzetten.

Nizar en Rob ruilen al snel hun loperpaar en belanden in een eindspel met twee torens en acht pionnen voor elk. De Schaaklust-speler, met zwart, heeft echter een zwakke pion op e4 en hij verliest die ook. Daar komt nog een pion bij. Wit krijgt een vrijpion op c6 die niet meer tegen te houden is en stelt zo zijn vijfde partijzege in het Westfriesland Cup-toernooi veilig.

Met zwart kijkt hij spoedig tegen dubbelpionnen op de c- en f-lijn aan en na dameruil ook nog eens op de g-lijn. Alle lichte stukken zijn van het bord, maar Rob staat een pion achter. De partij kantelt als Nizar een toren naar een verkeerd veld speelt. In plaats van een tweede pion te winnen, raakt hij zijn voorsprong kwijt. De Andijker torens kunnen beter samenwerken en na ruil van de laatste stukken lijkt Rob dankzij de oppositie gewonnen te staan. Hij geeft die uit handen, waarop de beide koningen op wederzijdse flanken pionnen oppeuzelen ten faveure van promotie. Wit haalt een dame op a8, zwart op g1. Nizar beschikt over pionnen op c7 en g7, terwijl de monarchen op de a- en h-lijn toekijken. De Wognumse schaker mazzelt als zijn opponent na enkele dameschaakjes in tijdnood een veld bereikt dat wordt bestreken door het belangrijkste zwarte stuk. Dame- en partijverlies derhalve.

George Tadrous is namens Degoschalm/Revanche oppermachtig tegen Jan Kuin. In een Franse partij voorkomt hij dat de Aartswoud-speler (zwart) kan rokeren en brengt hem dermate in de problemen dat de winst rap zichtbaar wordt. Met wit gaat Jan lang gelijk op met zijn opponent. Ze bereiken een eindspel met de vier torens, vier pionnen voor de witspeler en vijf voor George die wel isolani’s op d5 en h2 heeft. Jan wikkelt af naar een stelling met elk een toren en vier pionnen en mist zijn winstkans, als hij te veel let op een zwarte vrijpion op e3 en niet zijn eigen vrijpion op a5 inzet. Dat wordt hem fataal.

De langste en spannendste partijen worden door Lukas Bos (Aartswoud) en Nico Reus (Degoschalm/Revanche) gespeeld. Lukas met wit lijkt snel in de problemen te geraken, Hij heeft kort gerokeerd en mist zijn g-pion. Maar hij maakt van de zwakke flank zijn sterke flank door de torens naar de g- en h-lijn te transporteren. Helemaal als beide lijnen een open karakter krijgen. De fraaie partij krijgt een cru einde. Wit kan toewerken naar een stelling met twee pionnen meer door zijn torens te ruilen voor de dame. Dat doet hij niet en even later verliest hij bij een aanval van de Wervershoofse dame een toren.

Met zwart zoekt de Aartswoud-speler weer de g- en h-lijn op als aanvalsterrein. Nico heeft te veel stukken die niet kunnen assisteren bij verdedigende taken en dat breekt hem op. Zijn opponent haalt de dame en de paarden erbij en laat alle stukken perfect samenwerken. Er dreigt nog wel even een mat achter de paaltjes (met een loper op a7 in plaats van een pion), maar Lukas maakt met … Lxf2 een gaatje en vindt niet veel later de matzet. De onderlinge score wordt 1-1, waarmee Degoschalm/Revanche net als Caïssa-Eenhoorn drie punten toevoegt aan het totaal en het onderlinge verschil een halfje in Hoorns voordeel blijft. Het eerste Westfriesland Cup-toernooi gaat zo een zinderende finale tegemoet.

Uitslagen derde avond (De Groene Zes, Bovenkarspel):
René Brouwer (Sch, 1636) - Albert Noordhuis (C-E, 1502).......1-0 en 0-1
David Hanna-Mattr (KTV, 1500*) – Ab Niekamp (GZ, 1493)........1-0 en 1-0
Nizar Alayoubi (C-E, 1373) - Rob Basjes (Sch, 1350*)..........1-0 en 1-0
George Tadrous (D/R, 1348) – Jan Kuin (Aa, 1357)..............1-0 en 1-0
Dick Reinold (GZ, 800) - Jur Visser (KTV, 1269)...............1-0 en 1-0
Lukas Bos (Aa, 1121) – Nico Reus (D/R, 1107)..................0-1 en 1-0
Verenigingsklassement derde avond:
1. KTV (Enkhuizen)..............................................4 punten
2. Caïssa-Eenhoorn (Zwaag)......................................3
   Degoschalm/Revanche (Westwoud/Wervershoof)...................3
4. Aartswoud (Hoogwoud).........................................1
   Schaaklust (Andijk)..........................................1
6. De Groene Zes (Bovenkarspel).................................0
Algemeen verenigingsklassement na drie avonden:
1. Caïssa-Eenhoorn (Zwaag)......................................10½ punt
2. Degoschalm/Revanche (Westwoud/Wervershoof)...................10
3. Schaaklust (Andijk).......................................... 5
4. KTV (Enkhuizen).............................................. 4½
5. De Groene Zes (Bovenkarspel)................................. 4
6. Aartswoud (Hoogwoud)......................................... 2