Dennis Manshanden in de prijzen

Een prijs in ontvangst nemen is voor Dennis Manshanden geen onbekend verschijnsel, al gebeurde dat in december 2016 – hij werd toen Westfries kampioen in de B-jeugdcategorie – voor de laatste keer. Na een pauze van enkele jaren maakte hij op 9 april j.l. zijn rentree door in de seniorencompetitie van Caïssa-Eenhoorn te debuteren. En een dikke twee maanden later wordt hij in de C-groep van het HSG Open vierde.

Zo’n tweehonderd schaakliefhebbers waren afgelopen weekend actief in het Amrâth Hotel Lapershoek in Hilversum. De C-groep telde 37 spelers. Met twee winstpartijen op vrijdag draaide Dennis meteen bovenin mee. Zaterdag voegde het 18-jarige talent van Caïssa-Eenhoorn daar een halfje aan toe. Zijn enige nederlaag leed hij tegen Raymond Jacobsen die daarmee de (gedeelde) koppositie pakte. Met een remise en de winst in de slotronde gistermiddag klom Dennis van de negende naar de vierde plaats. Er waren zes prijzen te verdienen.

Onze clubgenoot had een rating van 1208 en verdiende een TPR van 1658. Op de website van HSG staat dat de winnaar van de ratingprijs ‘een mooi schaakspel van chocola’ krijgt. Benieuwd of die surprise de terugrit van Hilversum naar Hoorn heeft overleefd.

Caïssa-Eenhoorn werd in de A-groep door drie man vertegenwoordigd. Dennis’ broer Nick was verrassend de succesvolste van het trio. Met drie punten werd hij gedeelde 34e. Peter Doggers had een halfje minder (gedeeld 62e) en Henk-Jan Visser deed een nieuwe ervaring op: eindigen in de onderste helft van de ranglijst. In de periode 2012-2016 werd Henk-Jan op het HSG Open achtereenvolgens gedeeld achtste, dertiende, negende, elfde en vijfde. Ditmaal bleef hij op twee winstpartijen steken, bij vier nullen (gedeeld 67e).