Eindspeltechniek vereist in Haarlem

Afgelopen weekend was het mij weer eens gelukt om mee te doen aan een weekendtoernooi. In het Nova College schaaktoernooi in Haarlem wilde ik, ondanks twee byes, weer even wat ritme op doen voor de zomertoernooien. Met een redelijk eindresultaat was ik vooral weer eens blij om te voelen hoe het is om een partij te winnen.

Na een jaar afwezigheid op de schaakkalender, was het de organisatie ditmaal weer gelukt om een weekendtoernooi op te zetten. In de aula van het Nova College konden de bijna 150 deelnemers, verdeeld over twee groepen, vrijdagavond begonnen aan de zes partijen. Robin Duosn en Ardjan Langedijk vertegenwoordigde Caïssa-Eenhoorn in de A groep. Samen met jeugdtalenten Kevin de Rooij en Xander Kaptein speelde ik in de B groep.

In de B groep was ik als derde geplaatst. Wegens andere drukte moest ik twee byes opnemen, dus had ik ook geen moeite genomen om een poging te wagen in de A groep mee te spelen. Mijn voornaamste doel was weer even wat ritme op doen voor de zomertoernooien die komen gaan. Zeker omdat ik op 5 april mijn laatste overwinning in een klassieke partij heb behaald, werd het hoog tijd om de zoete smaak van de overwinning weer te kunnen proeven.

Dat laatste lukte gelukkig, maar moest ik er wel op wachten in dit toernooi. In de eerste ronde overspeelde ik mijn op papier zwakkere tegenstander aanvankelijk compleet. Nadat ik enkele makkelijkere gewonnen afwikkelingen had gemist presteerde ik het om een P+L eindspel met twee pluspionnen remise te maken. Eindspeltechniek van likmevestje dus.

Sala - Van Dijkhuizen na 36.Lxd4. Ondanks dat de zwarte pionnen niet optimaal staan, staat zwart met twee pionnen meer natuurlijk gewoon goed. Een keertje a4 en e5, koning erbij, en langzaam verder werken. Veel te gehaast gaf ik a5 weg, en zette ik tot overmaat van ramp mijn overbleven paard ook nog zo beroerd neer dat het winnend voordeel compleet weg was.

Na twee byes op een oververhitte zaterdag wilde ik nu wel echt weer eens winnen. Met de witte stukken lukte dat. In een voor mij onbekende variant verloor ik een pion, maar had ik zoveel ruimte en ontwikkelingsvoorsprong dat er niks aan de hand was. Na een afwikkeling kwam ik in toreneindspel terecht waar ik bijna nooit in terecht kom. Komt misschien omdat ik het na enkele eerdere mindere ervaringen een beetje heb proberen te vermijden. In ieder geval, nu kwam ik er niet onderuit. Volgens vele eindspelboeken zoals bijvoorbeeld '100 Endgames You Must Know' van Jesus de la Villa (aanrader!) komen de toreneindspelen verreweg het meeste voor. Daarnaast zijn de eindspelen ook zeer interessant, hetgeen ook nu het geval was:

Van Dijkhuizen - Lemkes na 23.Txd7. Wit heeft een toren op de zevende rij weten te krijgen, en heeft daarom ook een voordeel. Om nou meteen te zeggen 'gewonnen', dat niet. Met een beetje techniek zou dat echter wel moeten kunnen lukken toch? Ik neem jullie even mee met mijn zetten en mijn gedachten (die zijn absoluut niet perfect, maar wel interessant en leerzaam voor verschillende clubschakers denk ik).

 

Op de slotdag nam ik in de ochtendpartij snel genoegen met remise tegen een jeugdtalent waarna ik in de laatste ronde mijn eindspeltechniek weer kon laten zien. Na een niet al te vlekkeloze opening won ik wel een pion en ruilde ik af richting een dame-eindspel. Met horten en stoten kwam ik daar gelukkig ook weer uit:

 

Ongeslagen het toernooi eindigen, en weer even wat ritme opgedaan. Er is echter nog veel werk aan de winkel, en daar gaan we ook mee aan de slag. We gaan dan ook eens kijken hoe het de rest van de zomer gaat!

In een sterk bezette A groep won GM Matthew Sadler het toernooi met 5 uit 6. In dezelfde groep had Ardjan zich onderhand weer wat hervonden na een stroeve start van 1 uit 4. Op de zondag won hij beide partijen waardoor hij met 3 uit 6 zijn negatieve score ietwat had opgevrolijkt. Robin kende op haar beurt een wisselvallig toernooi. Met 1,5 punt op de laatste dag maakte ze haar minscore wel helemaal goed waardoor ze met 2,5 uit 6 naar verwachting scoorde.

Het heeft niets met eindspel te maken maar wel leuk om te laten zien. Robin won namelijk in de tweede ronde met een prachtige combinatie van haar tegenstander.

Rosegg - Duson na 19.Pc3. Hoe maakt Robin het met de zwarte stukken nu op elegante wijze af?

Tot slot, in de B groep kwam ikzelf overigens met 4 uit 6 een half puntje tekort voor een prijsje. Kevin en Xander scoorden beide 2,5 uit 6 en hebben weer wat toernooi-ervaring erbij!

Alle uitslagen en verslagen zijn te vinden op de toernooiwebsite.

Dan kunnen de zomertoernooien nu echt los gaan barsten. Terwijl het NK algemeen en vrouwen deze week wordt gehouden in de Tolhuistuin in Amsterdam, zijn SPA Chess, Leiden Chess, Open NK Dieren en HZ Vlissingen achtereenvolgens de meest aansprekende toernooien waar menig clubgenoot aan mee gaat doen.

Enne... vergeet vooral ons eigen weekendtoernooi niet: Het Oscar Romero Open Hoorns! Het kampioenschap is van 30 augustus t/m 1 september, en dus een mooie gelegenheid om warm te spelen voor het nieuwe seizoen. Naast het Open Hoorns ook meteen het persoonlijk kampioenschap van de NHSB. Meer informatie op de toernooiwebsite.