Arlette van Weersel start NK met twee remises

Na een afwezigheid van een jaar neemt Arlette van Weersel weer deel aan het Nederlands kampioenschap en onze clubgenote staat na twee ronden met twee remises in de middenmoot.

Er wordt gespeeld in de Tolhuistuin in Amsterdam. Het Tolhuis zelf bestaat ruim 350 jaar. Rond de tijd dat het werd gebouwd – in 1660 – begon men ook met het graven van een trekvaart die in Hoorn zou eindigen. Tegenwoordig is het reizen gemakkelijker. Neem de trein naar het Centraal Station, steek met een pont recht over en wandel naar links; een paar minuten. Het NK duurt tot en met zondag.

Arlette heeft de vierde rating en nam het gisteren op tegen invalster Eline Roebers. Het Amsterdamse talent werd gevraagd, nadat titelverdedigster Zhaoqin Peng zich had afgemeld om plaats te maken voor de jeugd. In een Schotse partij ging het lang gelijk op. Na 25 zetten beschikte de Caïssa-Eenhoorn-speelster over een paard dat het opnam tegen een witte loper. Aan beide kanten stonden zeven pionnen op dezelfde lijnen. De damevleugel werd vastgelegd met alle zwarte pionnen op zwarte velden en de vier witte op de kleur van de loper. Op de andere flank had het VAS-talent voor haar stuk meer ruimte, maar Arlette nam met haar koning een sterk veld in en haar enige pion (op g6) hielp mee met de controle. Meer dan remise zat er niet in.

Tegen Maaike Keetman vanmiddag pakte ze weer een half punt. Twee jaar geleden verloor Arlette in de vijfde ronde met zwart van de Heiloose. De Noord-Hollandse derby van vandaag had dezelfde kleurverdeling. In een wat ongewone Franse opening werden op de negende zet de dames geruild. Ook enkele lichte stukken stonden vlot naast het bord. De witte pionnenstructuur op de koningsvleugel was aangetast, maar beetje bij beetje kon de Waagtoren-speelster de stelling repareren naar gelijkwaardig. Een paard van Arlette was gebonden aan g8 om de h-pion te verdedigen, terwijl wit een centraal opgesteld paard had. Beiden beschikten in het eindspel ook over een toren. Nadat Maaike haar g4-pion (de voorste van een dubbelpion) opschoof, kon het zwarte paard meedoen en even later besloten de twee tot remise.

Maaike Keetman deelt na twee ronden met Iozefina Paulet de koppositie, terwijl Arlette met nog drie speelsters op de derde plaats staat.