PRAKTISCHE SPEELBAARHEID VS COMPUTER EVALUATIE Caïssa-Eenhoorn 1 verslaat Kennemer Combinatie 2 met 6-4

In de auto op weg naar de Kreek ontspon zich een verhitte discussie tussen twee eerste teamspelers over een recent, alles beslissend vluggertje tussen onze nationale kampioen Anish Giri en het Amerikaanse talent Jeffrey Xiong. Giri had geen bezwaar een stelling te spelen die objectief gezien – dat betekent tegenwoordig volgens de engines – beter voor hem was, maar in de praktijk, en zeker met weinig bedenktijd, lastig te verdedigen. Met als gevolg dat hij tamelijk kansloos verloor en uit de World Cup werd gestoten.
De teamgenoten verschilden van mening over de aanpak van Giri. De één was het met de meeste GMs eens die het onverstandig en onpraktisch vonden dat Giri zich hierop inliet, de ander betoogde dat Giri duidelijk voordeel had gebeeld en gewoon die partij had moeten en kunnen winnen.

Al rap in de wedstrijd tegen de Kennemer Combinatie van oudere jongeren en echte jongeren bevond ik mij in de situatie van Giri, tot mijn grote onbehagen. D.w.z., voor mijn gevoel had ik met wit alleen natuurlijke zetten gedaan tegen de enigszins gewaagde opzet van zwart in de Portugese variant van het Scandinavisch. Anderzijds had zwart een duidelijk en agressief plan, en dreigde zelfs na zeven zetten al het initiatief te nemen. Net als Giri voelde ik me niet op mijn gemak, verbruikte veel te veel tijd, maar net als Giri bleek bij controle achteraf dat volgens de engines wit gewoon beduidend beter stond! Eigenlijk logisch gezien het feit dat wit alleen maar natuurlijke zetten had gespeeld. Enige kennis van de variant zou me zeker hebben geholpen. En meer zelfvertrouwen.

Ondertussen was niet duidelijk dat CE deze wedstrijd zou gaan winnen.
De partijen zijn live uitgezonden en bijgevoegd bij dit verslag.

Invaller Nick zorgde voor een aangename verrassing door als invaller voor de verhinderde Farhad Mukhtarov het dubieuze spel van Hicham Boulahfa in no time te weerleggen. Let op het sterke 12.g4!, en twee zetten won Nick al de zwarte dame (1-0). Hulde, en bedankt Nick!

Twee remises werden genoteerd bij Jan Bakker – Ron Deen en Juan Quattordio – Peter Doggers. Ron kwam in de eindstelling ondanks een pluspion niet verder in een dame-eindspel. Peter kon een kreet niet onderdrukken toen na afloop in het restaurant de engine een winst aangaf. Wit had met 28.Pe2? de dame van Peter binnen laten komen op de tweede rij. Als hij met 29….e5! het centrum gesloten had gelaten had die dame hout gesprokkeld op die tweede rij, en daarmee de partij gewonnen. Daarvoor speelde Peter voor het eerst Scandinavisch en wilde vooral een solide partij neerzetten na een teleurstellend vorig seizoen. De gemiste kans na op de 29e zet gaf hem achter gemengde gevoelens.

Het Oekraïense talent Mikhailo Dorokhin senior versloeg ondertussen op schijnbaar overtuigende wijze de bekende Noord-Hollandse schaker Richard Duijn, na de openingszetten 1.e4 c5 2.Le2!?, een idee van de welbekende Oekraïense schaker Andrey Punin met als pointe dat na d7-d5 en d2-d3 na ruil op e4 en d1 wit zijn rochade niet verliest! Echter, Misha moest na 14…Pb4! Noodgedwongen een pion geven, leek in het vervolg goede compensatie te verkrijgen met een toren op de 7e rij, maar ook hier concludeerde de computer dat de verdediger beter stond dan de aanvaller. Echter Duijn speelde passief en miste 29.Pxg5! dat als pointe had 29…fxg5 30.Le5+ Kg8 31.f6 exf6 32.Lxf6 en wit gaat met e6-e7 zijn geofferde materiaal met rente terugwinnen.

Ondertussen zorgde het Haarlemse talent Gilian Honkoop voor de grootste verrassing van de middag door op overtuigende wijze de Hoornse topspeler Daan Zult te verslaan, die zich na afloop onder de indruk toonde van het spel van zijn tegenstander.

Henk-Jan Visser op het eerste bord dolf ook het onderspit tegen een jeugdspeler, Tyro Bekedam. Er was weinig aan de hand tot hij met 33…Kh7? zijn koning vrijwillig opsloot en meteen na 34.Tb8 in een vervelende penning terecht kwam die later alleen met pionverlies, en vervolgens partijverlies, kon worden opgelost.

Bloedstollend was het slot bij Peter Pijpers tegen Alexander Geerts. De Konings-Indische Aanval was recentelijk in de groepsapp besproken en de juiste verdediging werd aangegeven door n.b. Alexander zelf. Die leek hem te zijn ontschoten toen wit er met 22.Pxf7! doorheen crashte. Echter spoedig waren de bordjes verhangen en uiteindelijk won Alexander een pion in een scherp toren-loper eindspel met wederzijdse vrijpionnen en lopers van ongelijke kleur. Het paste precies voor Alexander na 51….Tc4+! gevolgd door Tc4-a4 en promotie.

De partij van de dag, en meteen een kandidaat voor de partij van het jaar, was toch wel het treffen tussen Daan in ’t Veld en Arlette van Weersel. Na een weinig opzienbarende opening miste Arlette met wit de damewinst 33.Pc6+! , zoals de computer (nog steeds in het restaurant na afloop) in een nano-seconde aangaf. Gelukkig maar, want het vervolg was fantastisch, althans voor de toeschouwers! Voor de spelers moet het hel zijn geweest met de materiaalverhouding van toren tegen vijf (!) verbonden vrijpionnen. Alles draaide om coördinatie en die wist Arlette beter te bewerkstelligen. Met 45.b2-b3! en later b3-b4 wist ze de zwarte koning zodanig in het nauw te brengen dat zwart zijn dame voor een toren moest geven. Ondertussen stond de witte monarch veilig op h1. Met de nieuwe materiaalverhoudingen was de winst niet moeilijk meer. Een geweldige partij van beide kanten, en eigenlijk onmenselijk voor een ruim zes maanden zwangere vrouw die tijdens de partij van binnenuit werd geschopt!

Dat leverde na negen partijen aan balans op van 5-4 in ons voordeel. De overgebleven strijders waren Rob Duijn namens KC2 en onze eigen Martijn Monteban. Dit aanschouwende riep mijn tegenstander Marcel Canoy optimistisch “o, Rob speelt nog!”, verwijzend naar de reputatie van de witspeler als ultieme keeper en grinder die a la Carlsen nog de kleinste voordeeltje tot winst kan voeren in reeds verlaten speelzalen. Echter, en helaas voor Rob, tegenover zat een man die dezelfde reputatie en talenten heeft, en misschien nog wel in grotere mate!
Het moet gezegd, nadat Duijn met 55.Pg5-h7? en later Ph7-f6 zijn sterke g5-paard - dat op nuttige wijze zwakke pion g3 buiten schot hield – omspeelde, was duidelijk dat alleen Martijn hier winstkansen had, ondanks zijn ‘op papier’ zwakke loper. Geduldig speelde hij zijn lopen om naar c6 en nam de zwakke broeder op g3 onder vuur. Uit arren moede offerde Duijn die, echter na het kwaliteitsoffer 72…Txf6! speelde alleen zwart op winst en op feilloze wijze haalde Martijn het punt binnen.

Zo eindigde wedstrijd in een 6-4 overwinning en werd, in een poule waarin door het uitvallen van Oud Zuylen slechts één team zal hoeven te degraderen, uitstekende zaken gedaan door een op papier zwakkere broeder achter ons te laten.
Teamleider Balla, door omstandigheden afwezig, kan tevreden zijn.

2 thoughts on “PRAKTISCHE SPEELBAARHEID VS COMPUTER EVALUATIE Caïssa-Eenhoorn 1 verslaat Kennemer Combinatie 2 met 6-4

Reacties zijn gesloten.