Weer beginnerscursus op clubavonden Caïssa-Eenhoorn

,,Ach’’, zegt een speler op de clubavond, nadat hij in een gewonnen stelling door een misrekening heeft verloren. ,,Ik heb drie dingen verleerd: schaken en tellen.’’

Arend Stapel geeft uitleg op een cursusavond begin dit jaar.

Richard Réti (1889-1929) – geboren in de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije en overleden in Tsjechoslowakije – heeft in 1921 een beroemde stelling gecomponeerd, waarin eerst moet worden geteld om die op te lossen. Die staat hieronder.

 

De witte pion (die omhoog gaat) is nog slechts twee velden, en dus twee zetten, verwijderd van promotie. De zwarte pion (die omlaag gaat) kan pas na vier zetten promoveren. Als in deze stelling een pion tot dame promoveert, heeft de speler de partij gewonnen.

Een koning mag slechts één veld vooruit, achteruit of zijwaarts bewegen. De zwarte koning kan de witte pion tegenhouden, waardoor de pion niet kan promoveren. De witte koning kan de zwarte pion niet tegenhouden, waardoor die pion wel kan promoveren. En dus lijkt het erop dat de zwartspeler de partij gaat winnen. Lijkt, want dat is niet zo. Wit is in deze stelling aan zet en kan remise forceren. Het antwoord verklappen we op de cursusavonden.

Hoe zet je met een stuk? De toren gaat recht, de loper schuin, de dame combineert die twee mogelijkheden. Is de paardsprong ingewikkeld? Valt wel mee. Eén veld schuin, één veld recht. Of één veld recht en één veld schuin. Het paard springt altijd van een wit naar een zwart veld of van een zwart naar een wit veld. Lastiger is het om het bord goed te leggen. Met een zwart veld linksonder. In 99 procent van de films, reclames en advertenties staan de stukken verkeerd op het schaakbord (met een wit veld linksonder). Menig producent zou dan ook best een schaakles kunnen gebruiken.

Bij het schaken moet je een plan bedenken. Waar liggen de aanvalskansen, waar moet je bij verdedigen op letten? Beginnende schakers kunnen dat en nog veel meer leren op de acht cursussen die Caïssa-Eenhoorn vanaf 29 oktober verzorgt. Caïssa-Eenhoorn-lid Arend Stapel is de docent.

Informatie:
Data: de dinsdagen 29 oktober, 12, 19, 26 november, 3, 10, 17 december en 14 januari.
Tijd: 20.00-22.00 uur.
Locatie: multifunctionele accommodatie De Kreek, Meetketting 1-3, Zwaag (in De Proeverij, het zaaltje tegenover de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn).
Kosten: € 40.
Aanmelden: bij Arend Stapel. Tel.: 06-5743 4209. E-mail: penningmeester@caissa-eenhoorn.nl