Tweede NHSB-team laat winst liggen tegen Castricum N2

Op vrijdagavond 15 november moesten wij in de 2b groep van de NHSB spelen tegen Castricum N2

Onze eerste wedstrijd tegen Waagtoren thuis ging voor ons helemaal de mist in en we wilde dit met deze wedstrijd even rechtzetten. De gemiddelde rating was van ons 70 punten hoger dus de stemming zat er goed in. Frans Kragten kon niet en we vonden met Martijn de Wit een goede vervanger.

Met 7 man in de auto van Ton van Dijk was het evengoed nog ruim zitten en Arnold gaat altijd op eigen gelegenheid naar de wedstrijden. Ruim op tijd arriveerden we op hun schaaklocatie.

De eerste die een uitslag noteerde was Bert Spil. Hij speelde met zwart tegen Wim Poel remise. Ik heb van zijn partij weinig meegekregen maar volgens Bert zelf was het een saaie wedstrijd met een logisch resultaat.

Naast mij zat Sernin die met wit speelde tegen Hemmo Dekkers. Er leek niet veel aan de hand maar binnen enkele zetten stond Sernin verloren. Ik heb gemist waarom dat zo snel de mist in ging. Sernin baalde verschrikkelijk.

Schrijver van dit verslag speelde met zwart op bord 6 tegen Han Duinker ( rating 1581)

Hij opende met b4 en vertelde er meteen bij dat hij de hele dag met deze opening bezig is geweest. Weg openingsvoorbereiding want deze had ik niet nagekeken. Nu hoef je van de Orang-Oetan niet meteen te schrikken en ik kwam dan ook lekker te staan. Wit rokeerde kort en ik ook. Ik kreeg een half open f lijn waar mijn 2 torens druk uitoefenen op zijn pion op f2. Wit was alleen maar aan het verdedigen. Wachtte rustig af wat er ging komen en nam geen enkel initiatief en met de koning op g2 speelde wit de toren van f1 naar h1, toen naar h2 en weer terug naar h1. Ik ging lang nadenken om een plan te verzinnen. Met de kennis van de uitslag van 2 partijen die inmiddels gespeeld waren ging ik een risico nemen. In het centrum werden pionnen geruild en mijn koning kwam open te staan op d6. Met de toren van h1 speelde Han Td1 schaak. Mijn koning verdedigde Loper op c7 die aangevallen stond door een toren op c2. Ik trok 5 minuten uit voor een antwoord en kon niets anders verzinnen om mijn loper voor de koning te zetten. Raakte vervolgens die loper kwijt en veel later verloor ik de partij. Het goede antwoord was: koning gaat terug naar e6, laat de dekking van de loper op c7 los en als wit deze loper pakt met de toren van c2 pak ik f2 met mijn toren en meteen schaak en vervolgens had ik eeuwig schaak. Thuis en met Fritz was dit verreweg de aangewezen weg naar remise wat wit niet kon voorkomen.

Ton van Dijk speelde met zwart tegen Hans Leeuwerik remise. Mopperde nog wat na waarschijnlijk vanwege gemiste kansen.

Martijn de Wit speelde met wit op bord 3 tegen Wim Pool een puike partij. Stond in het eindspel 2 pionnen voor. ( verbonden a en b pion) En speelde dit, in behoorlijke tijdnood, uitstekend uit.

Ger Roos speelde met wit aan bord 1 tegen Gerard Kuijs een bijzondere partij.

Kwam heel gedrukt te staan bij een koningsaanval van Gerard. Maar hij drukte niet door en speelde behoorlijk matige zetten. Ger kreeg kansen op de b lijn, eerst Torens ruilen en vervolgens ging zijn Dame naar b8. Een blunder was in aantocht. De koning van Gerard gaat de verkeerde kant uit en Ger kon hem mat zetten. Ger, goed gespeeld, maar je werd wel geholpen door Gerard.

Arnold speelde met wit aan bord 5 tegen Hidde Brugman. Toen ik keek stond Arnold wat materiaal achter maar had wel aanval op de koning van Hidde. Die speelde heel nauwkeurig de partij uit en Arnold bleef toen materiaal achter staan. Helaas verloor Arnold de partij.

Toen was nog bezig de laatste partij van Co Buijsman op bord 8 met zwart tegen Nico Kemp.

Het was 4-3, dus moest Co winnen om een gelijkspel eruit te slepen. Met alle spelers als toeschouwer speelde Co de partij, met ook tijdnood, perfect naar de overwinning. De partijen van Co en Martijn waren vanaf de opening tot eind goede en sterk gespeelde partijen. Ger moest geholpen worden door slechte zetten van tegenstander en profiteerde daar uitstekend van.

Dit gelijkspel was voor ons een tegenvaller en op basis van rating hadden we de wedstrijd moeten winnen.

Teruglopend naar de auto was Co de weg kwijt. Liep achter een groepje van 7 man aan de verkeerde kant op. Co had zijn kruit helemaal verschoten met zijn goede partij en had het tellen verleerd. Als je achter 7 man aanloopt ben je zelf de achtste en dat klopt niet want Arnold ging op eigen gelegenheid en was al vertrokken. Dolend door de straten van Castricum hebben we onze redder van de wedstrijd weer met de auto opgepikt.

Castricum N2- Caïssa-Eenhoorn N2

1 Gerard Kuijs - Ger Roos 0-1

2 Hans Leeuwerik - Ton van Dijk 1/2-1/2

3 Egbert Kooiman - Martijn de Wit 0-1

4 Wim Pool - Bert Spil 1/2-1/2

5 Hidde Brugman - Arnold v.d. Wolff 1-0

6 Han Duinker - Arend Stapel 1-0

7 Hemmo Dekkers - Sernin v.d. Krol 1-0

8 Nico Kemp - Co Buijsman 0-1

____

Uitslag 4-4

Gemiddelde rating : 1652 - Gemiddelde rating 1722

Verslag Arend Stapel