Caïssa-Eenhoorn aan zet op ouderenevenement ‘Train het brein’

De belangstelling is overweldigend. Het Hoornse ouderenevenement ‘Train het brein’ trekt zo’n zeshonderd bezoekers, waar in voorgaande jaren 260 het hoogste aantal was. In Sportcentrum Hoorn staat ook Caïssa-Eenhoorn met een kraam. Op deze donderdag ervaren de bestuursleden Co Buysman, Ger Roos en Arend Stapel de drukte eveneens. Vooral veel vrouwen staan stil bij de schaakboeken, het glazen schaakspel en de A4tjes met schaakinformatie.

De schaaktafel en -kraam van Caïssa-Eenhoorn zijn opgebouwd kort voor de opening van 'Train het brein'.

Op een manifestatie die ‘Train het brein’ heet, mag de Hoornse schaakvereniging natuurlijk niet ontbreken. Bij de kraam wordt het belang van schaken voor de hersenen onderstreept. Niet voor niets hangt de tekst ‘Verkleint een potje schaken de kans op dementie?’ prominent op een van de twee prikborden van Caïssa-Eenhoorn. Een op de zeven mannen in Nederland krijgt te maken met dementie. Er zijn in ons land pakweg twintigduizend georganiseerde schakers, waar wellicht een op de zevenhonderd (dit is een eigen schatting) dement wordt.

Op het rechter prikbord het A4tje met onder het blauwe paard de tekst 'Verkleint een potje schaken de kans op dementie?'

Twaalf rijen met zo'n vijftig stoelen elk zijn allemaal bezet bij de opening van 'Train het brein', door de wethouders Kholoud Al Mobayed (onder meer sport) en Simon Broersma (onder meer recreatie en wmo), die bij het middelste scherm staan.

Ruim duizend armen omhoog. De bezoekers doen onder leiding van Olga Commandeur de warming-up.

Verschillende onderzoeken hebben in de loop der jaren aangetoond dat schaken bepaalde processen in de hersenen stimuleert, waarmee dementie kan worden vertraagd of misschien wel worden tegengegaan. Natuurlijk is het niet zo dat schaken alleen zaligmakend is, maar voor ouderen is een wekelijks partijtje zeker gezond voor het brein. Om die reden komt de televisieserie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, over bewoners van een verzorgingshuis, als geroepen. De hoofdrolspelers Hendrik en Evert (geweldige rollen van Kees Hulst en André van Duin) halen in bijna elke aflevering de stukken te voorschijn, in combinatie met een glas wijn. Ze doen een zet, ze maken een praatje en voor je het weet ben je een uur verder.

Talrijke bezoekers bij de schaakkraam kijken naar het kranteknipsel met een groot verhaal over ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’. Inclusief een foto van de schakende acteurs. De serie wordt hoog gewaardeerd en wakkert de aandacht voor de schaaksport aan.

Twee bezoeksters wijzen naar het kranteverhaal over hun favoriete televisieserie 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen'.

Enkele meters voor de kraam van Caïssa-Eenhoorn staat een tafel met vier schaakborden – plus stukken in de beginopstelling – erop. Daar wordt al snel gebruik van gemaakt, terwijl menig bezoeker even stopt om het partijtje te volgen. Als Ger een man ziet die alleen zit, pakt hij de handschoen op en neemt tegenover hem plaats. De Hoornse secretaris is aangenaam verbaasd over de tegenstand die hij krijgt; hier schaakt iemand met verstand van zaken.

Ook de schaaktafel van Caïssa-Eenhoorn wordt gebruikt. Secretaris Ger Roos (rechts) krijgt onverwacht goede tegenstand.

Team Sport, organisator van de dag, kan terugkijken op een geslaagd evenement. Een gevarieerd aanbod aan sport en bewegen wordt gepresenteerd. Een schaker heeft een grote kans op succes als de stelling in balans is en zo is het ook met de gezondheid. Dus niet eenzijdig denksporten beoefenen, maar doe ook aan badminton, bowls, bridge, dansen, hockey, kanoën, kolven, pétanque, tafeltennis, tai chi, tennis, voetbal, wandelen, yoga of zwemmen. Zo wordt het leven van een mens niet te snel schaakmat gezet.

Nog twee bezoeksters voor de kraam van Caïssa-Eenhoorn. Zij hebben belangstelling voor de donderdagmiddagcursus in januari en februari.

Loek Stam (rechts), sinds een half jaar sportformateur van de gemeente Hoorn en actief om het Hoorns Sportakkoord op te stellen, drukt Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman de hand.