Hoorenaissance (18)

Als wielerliefhebber heb ik de laatste tijd de berichten rondom Lance Armstrong en het dopinggebruik in de wielersport met grote belangstelling gevolgd. En ik lig er niet wakker van.

Natuurlijk hoort oneerlijkheid niet in een sportwedstrijd. Maar het gedoe rondom de Amerikaanse zevenvoudig Tourwinnaar doet enigszins denken aan zich druk maken om een vechtpartijtje en geen aandacht hebben voor een oorlog.

Wat is de werkelijke invloed van epo in de wielrennerij? Kan een koekenbakker dan grote koersen winnen? En als tachtig procent van het peloton gebruikt, blijven de onderlinge verschillen gelijk en wordt de beste toch eerste. Bovendien richt een eponemer schade aan zichzelf aan, niet aan een ander. In de voetballerij zie je wekelijks grove acties die in het maatschappelijk leven goed zijn voor een gevangenisstraf en een geldboete en op de grasmat slechts een rode of gele kaart opleveren. En daar maakt niemand zich druk om. Met gestrekt been hoog inkomen op een voetbalcollega vind ik erger dan doping.

Maar ondertussen is Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges kwijt (van mij niet) en mag de nummer twee zich de beste noemen. Of de nummer drie. Of vier. Want zo’n beetje de hele top van het eindklassement is niet van onbesproken gedragen en wordt waarschijnlijk de nummer zeven de meest eerlijke sportman.

Hoe zou dat in het schaken zijn? Nemen wij, voordat we achter de witte of zwarte stukken zitten, ook verdachte goedjes tot ons? Peter Holscher is de Lance Armstrong van onze clubcompetitie: veelvoudig winnaar. Zo werd hij vier seizoenen geleden eerste in de Caïssa-tour. Ton Wessels eindigde als tweede, Erik van Tooren als derde, Bert Spil als vierde, Sjoerd Kelder als vijfde en Fred Avis als zesde. Met een kleine achterstand legde ikzelf beslag op de zevende plaats. Ik heb dat gezelschap aan de bar wel eens iets zien drinken, waarvan ik vermoedde dat ze daarna geen zwakke zetten meer konden doen. Misschien moet de Amerikaanse schaakbond dat maar eens uitzoeken en kan ik met terugwerkende kracht clubkampioen van het seizoen 2008-2009 worden.