Schaakpuzzel voor de jeugd (45)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

In het Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad van 10 februari 1905 werd het volgende aangekondigd. ,,De schaakclubs te Zaandam en Krommenie hebben besloten gezamenlijk een schaakwedstrijd uit te schrijven voor deelnemers uit Koog a. d. Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Beverwijk en de beide bovengenoemde plaatsen. Er zal in vier afdeelingen gespeeld worden: n.l. sterkere en zwakkere eersteklassespelers en idem idem tweedeklassespelers. Voor elk 4-tal spelers zal een prijs (medaille) beschikbaar zijn. De speeluren zijn ’s morgens van 9-11 uur, ’s namiddags van 1-4 en ’s avonds van 6-9 uur. Men kan zich voor dezen wedstrijd aangeven tot 5 Maart a.s. bij de heeren C. Gorter Dzn. te Krommenie en H. Flentrop jr, alhier. Op 12 Maart en 19 Maart zal door de winners van den vorigen wedstrijd om het meesterschap van de Zaanstreek worden gestreden. Hiervoor worden twee prijzen uitgeloofd – voor elke klasse één. Het eerelid der hier gevestigde club, de heer jhr. D. van Foreest, van Oosthuizen, is gevraagd om als scheidsrechter te willen optreden.’’

Zes schaakclubs waren vertegenwoordigd op het eerste kampioenschap van de Zaanstreek en Beverwijk. Op de eerste datum stonden de poulewedstrijden op het programma, op de tweede datum (vaak een week later) speelden de groepswinnaars tegen elkaar om de eindzeges in de diverse klassen; eerst twee, later vier. Tot het begin van de Eerste Wereldoorlog was H. Zoontjes uit Beverwijk onbetwist de sterkste. In 1906 veroverde hij in de finalevierkamp 2½ punt, evenveel als J. Bruin uit Wormerveer die evenwel na loting tot kampioen werd uitgeroepen. Het jaar erop won Zoontjes alle (drie) finalepartijen.

In 1908 eindigde Beverwijker J. Six op de eerste plaats. Het tweede gedeelte van het kampioenschap werd op zondag 1 november verspeeld in de Nieuwe Sociëteit in Wormerveer. Namens alle deelnemers daar werd ‘een telegram van gelukwensch’ verzonden aan organisator H. Flentrop jr die die dag vierde dat hij een kwart eeuw onderwijzer in Zaandam was.

Nadat het evenement in 1909 geen doorgang vond, omdat de organiserende schaakclub Zaandam in dezelfde periode een grote nationale wedstrijd hield, brak de periode-Zoontjes aan. Van 1910 tot en met 1913 veroverde hij de titel. In 1910 was hij de sterkste in een finalezeskamp met nog drie oud-kampioenen. In 1912 moest hij alleen een tweekamp spelen tegen M. Gorter, in 1905 de eerste kampioen. Met zwart sloeg H. Zoontjes toe via een sterke aanval op de koningsvleugel. Met wit ruimde hij op dezelfde flank eerst enkele pionnen op, waardoor de zwarte koning te weinig bescherming genoot en Gorter opnieuw verloor.

Van H. Zoontjes heb ik na de Eerste Wereldoorlog geen informatie. Wellicht is de hij Beverwijkse kruidenier Hendrik Zoontjes die op 27 juni 1874 is geboren en op 11 september 1922 is overleden.

H. Zoontjes componeerde ook. Schaakpuzzel 45 stond in het Helderse nieuwsblad ’t Vliegend Blaadje van 11-11-11 (11 november 1911). Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van gisteren: 1. Dxd7 (dreigt Ld6#). Op … Txd7 komt 2. Pxd7# en … Tc7 of … Pb6 wordt beantwoord met 2. Tb5#. Na … Tb6 volgt 2. Dxd5# en na … De4+ speelt wit 2. Pxe4#. Paardzetten brengen eveneens geen redding: … Pc7 2. Dc6# of … Pb4 2. Pb3 of … Pe7 2. Dd6#.