Hoorenaissance (21)

Onlangs was oud-wereldkampioen Garry Kasparov in Nederland om het schaken op scholen te promoten. Hij heeft een stichting (Kasparov Chess Foundation Europe) in het leven geroepen om te proberen het schaken in het Europese onderwijs te introduceren.

Ook Nederlanders zijn op dit terrein actief. Zo schreef Teun Korevaar een ‘Deltaplan voor het schoolschaak’. Daarin staat onder meer dat ‘de educatieve waarde van het schaken voor het jonge kind op de eerste en het lid worden van een schaakvereniging pas op de tweede plaats komt’. Hij heeft helemaal gelijk.

Een paar uur geleden stond ik zelf in wijkcentrum Kersenboogerd voor de klas. Op de wekelijkse trainingsavond voor de kinderen van Stap 2 vertelde ik de drie meisjes en zes jongens dat ze alle negen heel stoer waren door te gaan schaken. De meeste zeiden, toen ik het eventjes over Kasparov had, dat er bij hen op school niet werd geschaakt. Heel veel kinderen schaken – helaas – niet en dat is jammer, want in een schaakles leren ze een van de belangrijkste dingen in het leven: nadenken.

We mogen ons bij Caïssa-Eenhoorn gelukkig prijzen met Gilles, Jort, af en toe Kevin, met Liesbeth, Gerard, Rob, Ton, Robbert en deze avond invalkracht Aad dat ze zich op twee locaties inzetten voor onze schaakjeugd. Het is goed dat kinderen niet alles achter en met een computer doen en de moeite nemen om een jas aan te trekken en door weer en wind naar het wijk- of cultureel centrum te gaan. Ook alle hulde aan de ouders die ze brengen en halen. Zittend achter een echt schaakbord, met echte schaakstukken en dan proberen zo vaak mogelijk de beste zet te doen. Of kijken naar een diagram (plaatje voor de jongste jeugd) en de oplossing zoeken voor een dubbele aanval, een penning of het uitschakelen van een verdediger. Het gaat niet om het uit het hoofd leren van stellingen, het gaat om nadenken. ,,Als ik dit doe, speelt zwart dat. O jee, dan sta ik schaak! Ik kan beter een andere zet doen.’’

Regelmatig staan er berichten in de krant over jongeren die weer eens niet hebben nagedacht. Met de rellen in Haren als een van de meest recente dieptepunten. Volgens mij hebben die jongeren nooit schaakles gehad.