Kreek wak wou (3)

‘Krek wak wou’ is een Westfriese uitdrukking die ‘precies wat ik wilde’ betekent. Eén letter erbij en we zitten in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn: in De Kreek. Deze wekelijkse rubriek gaat over de dinsdagse clubavond, precies wat ik elke week wil.

Witspeler Wout Druijf is begonnen aan zijn partij tegen regerend clubkampioen Gijs Leene. De eerste zet (1. d4 d5) is uitgevoerd.

Schaken is een koninklijk spel, maar op de derde dinsdag van september gaan slechts twee leden van Caïssa-Eenhoorn in het prinsjesdagoranje gekleed; en ze spelen ook nog tegen elkaar. Het kabinet wil in moeilijke tijden  investeren en de gemeente Hoorn neemt alvast een voorschot. In het Dagblad voor West-Friesland komen voor- en tegenstanders van nieuwbouw van het stadhuis aan het woord. Op een tekening van de hal van het nieuwe Huis van de Stad (waarom niet Huis van Hoorn?) ligt op de grond een groot schaakbord met witte en zwarte stukken, vlak achter de ingang.

Dezelfde krant besteedt veel aandacht aan de voetbalwedstrijd Dinamo Kiev – AZ (voorronde Champions League) die op dezelfde avond op het programma staat. In een van de voorverhalen staat Ferdy Druijf centraal. In drie eerdere Europese duels van de Alkmaarse eredivisionist heeft hij tweemaal in de laatste minuut gescoord en één keer een strafschop meegekregen, waaruit de gelijkmaker viel die uitschakeling voorkwam. De laatste zin – ,,Ik zal er staan. Desnoods wéér in de laatste seconde.’’ – komt lachwekkend over, als blijkt dat AZ gewoon verliest.

Caïssa-Eenhoorn heeft zijn eigen Druijf: Wout. Toevallig komen we elkaar op de fiets tegen, vlak voor De Kreek. ,,Ben je familie van AZ-speler Ferdy Druijf.’’ Wouts antwoord: ,,Wat het talent betreft wel.’’

Dinamo Kiev is de Ronald Ritsema van het voetbal in Oekraïne: jarenlang achter elkaar kampioen geweest. Wout stuit in de derde ronde van de clubcompetitie op de kampioen van Caïssa-Eenhoorn: Gijs Leene. Je zou kunnen zeggen dat deze avond de druijven te hoog hangen. Beiden willen winnen, maar dat gebeurt niet.

AZ is overigens geen onbekende naam in de Westfriese schaakgeschiedenis. Medemblik heeft een sterke schaakclub met die naam gehad (A-Z: Aanraken-Zetten); opgericht op maandag 28 oktober 1935. In het najaar van 1950 werden de 64 velden ingeruild voor honderd. En kort voor de Tweede Wereldoorlog hadden rooms-katholieke schakers in Wognum zich verenigd in A-Z. Een paar jaar geleden zag ik een foto van de kleedkamer van AZ, de voetballers uit Alkmaar ditmaal. En wat stond er op een tafel: een schaakbord.