Huissleutels (12e clubavond)

Er zijn mensen die alles tegelijk kunnen doen. Dat multitasken is aan mij niet besteed. Eenmaal in De Huesmolen aangekomen blijkt dat ik de huissleutels ben vergeten.

Aan drie dingen denken gaat nog net. Op mijn werkkamer had ik mijn notitieboekje gepakt plus een kladblok om aantekeningen voor deze rubriek te maken en ik wilde nog een schaakkadootje inpakken. Het maximum van het denkvermogen was bereikt en toen ik de trap afliep, lagen de sleutels nog op mijn bureau.

De oplossing was om gewoon wat eerder naar huis te gaan en zo het risico van een vaste deur te vermijden. En dan zal je net meemaken dat er deze avond een absolute topper op het programma staat, waarvan ik de afloop niet heb kunnen zien. Ton van Dijk, koploper dankzij zeven overwinningen op rij en daarmee nog steeds een score van honderd procent hebbend, tegen oud-kampioen Peter Holscher. Peter schaakte vorig seizoen als regerend kampioen (is nu Ronald Ritsema) en de kans op prolongatie daalde aanzienlijk na een verliespartij tegen Ton die de zwarte stukken had.

Nu heeft Peter zwart. Zullen er revanchegedachten zijn? Beide topspelers houden veel materiaal op het bord en wit lijkt wel iets van druk op de damevleugel uit te oefenen. Daar hebben ze allebei een geïsoleerde pion die overigens wel voldoende verdedigers in zijn nabijheid weet. Een dag later lees ik de uitslag op onze website: Ton van Dijk-Peter Holscher 0-1. De spanning aan kop van de ranglijst is volledig terug, maar ik ben vooral benieuwd naar hoe het verder is gegaan.

Johan-Paul Hendriks en titelverdediger Ronald Ritsema zijn ook nog bezig, als ik de fiets pak. JP met wit heeft een pion achter gestaan en die teruggewonnen. Materieel verschil is er niet, met twee torens, twee lichte stukken en vijf pionnen elk. Ronald beschikt over twee verbonden centrumpionnen, maar wit kan zijn loperpaar inzetten en heeft pionnen op c2 en f2. Het zindert ook hier van de spanning en ik besluit om voortaan de huissleutels dinsdag op mijn notitieboekje te leggen. Partijen als deze mag je eigenlijk niet missen. Johan-Paul sleept een remise uit het vuur en dat is een resultaat om mee thuis te komen.

Aan het derde bord delen Bert Spil en Hans de Vries eveneens het punt. Bert, met wit, erkent dat hij goed is weggekomen. ,,Ik heb eens tegen Jan Smink gezegd dat je nooit a6 en h6 moet spelen en nu doe ik zelf a3 en h3.’’

Toevallig staat Jan naast hem: ,,Die raad van Bert vergeet ik nooit meer.’’ Het heeft hem in zijn partij tegen Jan Haijer niet geholpen. De jongste Jan staat als zwartspeler een kwaliteit voor, maar zijn koning gaat mat op h5 na een schitterende actie met toren en dame van onze schoonheidsprijswinnaar. Jan Smink: ,,Ik heb dit seizoen nog een keer op de vijfde plaats gestaan, mijn hoogste klassering ooit. En daarna heb ik niets meer gewonnen.’’

De twaalfde clubavond is er een zonder Fred Avis. Ik had onze clubvoorzitter willen complimenteren met zijn bescheidenheid. Fred heeft gereageerd op een stelling in het Noordhollands Dagblad en vindt dat Sinterklaas niet op de werelderfgoedlijst behoort te staan. Zoals hij afgelopen zaterdag de goedheiligman speelde in de bondswedstrijd tegen Heerhugowaard, dat was in één woord: geweldig.