Hoorenaissance (23)

In de Bondsraad van afgelopen zaterdag is veel gezegd over de problematiek van zwarte leden. Aansluitend is er op schaaksite.nl nog veel meer over geschreven.

De discussie gaat over het gegeven dat schaakverenigingen de namen van een aantal leden niet opgeven aan de regionale bonden. Daar betalen ze dan ook geen bondsafdracht voor. Het belangrijkste argument van de zwarte leden is dat zij geen ‘waar voor hun geld krijgen’. Zij willen gewoon een gezellig potje schaken, zonder verdere verplichtingen. Een deel van de bondscontributie wordt besteed aan het organiseren van competities en aan het uitgeven van een bondsblad en daar hebben de zwarte leden geen belangstelling voor. Zij hoeven niet tegen andere clubs te spelen of Schaakmagazine te lezen.

Ze gaan echter voorbij aan het feit dat een zwart lid het wezen van een vereniging aantast. Wat is de volgende stap? Leden die geen computer hebben – en dus de website niet zien – of die het clubblad niet interessant vinden worden ook niet meer aangemeld als bondslid. Clubgenoten die niets hebben met jeugdschaak idem dito. Spelers die het organiseren van een eigen toernooi niets vinden, worden ook maar zwart.

Gelukkig is Caïssa-Eenhoorn een vereniging met voor elk wat wils. Leden die alleen intern een partijtje willen spelen zijn welkom. Schakers die graag mee willen doen met bondsteams zijn welkom. De jeugd is welkom. We hebben geen clubblad meer, maar wel een welgevulde website met aandacht voor iedereen. We hebben ons verenigd om zo’n club draaiende te houden en dat kost geld. De hoogte van de contributie is daarop aangepast.

Daarom snap ik het argument van de zwarte leden niet en van de bestuursleden die hun aanwezigheid accepteren. Als je alleen maar zonder verplichtingen wilt schaken, moet je je niet aanmelden bij een bestaande vereniging. Zoek dan gelijkgezinden op, koop wat schaakborden met stukken als die niet aanwezig zijn en ga thuis of ergens in een café ongedwongen spelen. Maar je als lid aanmelden bij een club betekent dat je akkoord gaat met de voorwaarden die het voortbestaan van die club veilig stellen.

Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond gaat op 9 februari verder praten over de problematiek. Dat hoeft niet lang te duren. Clubs die zwarte leden accepteren zijn in overtreding, zo simpel is dat. De discussie gaat over hoe ze moeten worden bestraft. Als op de website een ranglijst van de clubcompetitie met veertig namen staat en er zijn er dertig als bondslid aangemeld, dan zijn dat er tien te weinig. Als de bondsafdracht dertig euro per seizoen bedraagt, wordt de boete zestig euro. En mag die club negenhonderd euro (dertig plus zestig euro en dat tien keer) aan de schaakbond betalen. Bij uitblijven van die betaling de hele club uit de bondscompetitie halen.

De KNSB is een kleine sportbond, maar ik heb liever 16.000 witte leden dan 24.000 leden met een heleboel zwarte erbij.