Laatste clubavond (15e clubavond)

Het einde van de wereld kondigt zich aan en dieren voelen dat. Na de onfortuinlijke stranding van de bultrug bij Texel en de een stroomstoring veroorzakende Hoornse merel verdrinken op de vijftiende clubavond de paarden in een zee van rode wijn.

Consternatie op het bord van Tim Polder en Rinus van de Krol. Een volle glas bordeaux is tijdens de hectiek van hun schaakpartij omgevallen. Gelukkig zitten ze aan het eind van de lange tafel, waardoor geen clubgenoten in de pech worden betrokken. Het schoonmaken lijkt als dweilen met de kraan open, maar uiteindelijk komt alles goed en even later staan de twee spelers aan de bar en klinken ze op hun remise. Rinus: ,,Ik hoorde Frank Tieken zeggen dat er bij hem met het mes op tafel werd geschaakt. Nou, bij ons vloeide er bloed.’’

Op de laatste clubavond van 2012 nemen we fluisterend plaats achter de borden. Tenminste, dat proberen we en dat valt niet mee als Emanuel Lasker aanwezig is. Nee, het is niet de tweede wereldkampioen uit de schaakgeschiedenis die zich openbaart. Het landelijk bekerteam van Caïssa-Eenhoorn neemt het op tegen een club met die naam. Als ik rond half acht bij de bar in De Huesmolen een kop koffie bestel, vertelt een van de medewerkers dat er vier consumptiemuntjes zijn gegeven aan buitenlanders. Het blijken Friezen te zijn.

Vanwege de langere speelduur zijn de acht bekerschakers eerder begonnen. Daan Zult, Henk-Jan Visser, Peter Doggers en Ron Deen doen het goed tegen de tweedeklasser uit Sint Jacobiparochie die overigens in de laatste competitieronde (20 april) opnieuw naar Hoorn komt. Maar dan met acht man. Nu wordt het 3-1 en zit Caïssa-Eenhoorn bij de laatste acht in poule A van het KNSB-bekertoernooi.

Opvallend is dat op deze laatste clubavond van 2012 de top vijf van de interne competitie ontbreekt. Een mooie gelegenheid om te kijken naar de partij tussen de nummers zeven (Erik van Tooren, met wit) en zes (Bert Spil). Ze maken er een spannende strijd van. Beiden hebben de dame, drie lichte stukken – Erik met het loperpaar, Bert met twee paarden – en vijf pionnen. Er is druk op de zwarte koningsstelling, met de monarch op g8 en de witte vorstin op g2. Paarden op de open g-lijn lijken de aanval tegen te houden, maar Bert verliest opeens een stuk en dan is het afgelopen.

Voor het eerst sinds een jaar schaakt Arie Bruidegom weer. Hij neemt het op tegen Arnold van der Wolff en er zijn makkelijker partijen denkbaar om een rentree te maken. Samen zullen ze een kleine honderd jaar lid zijn van onze vereniging en hoe vaak hebben ze tegen elkaar gespeeld? Ook Arie verliest een stuk; hopelijk boekt hij zijn eerste succes snel in het nieuwe jaar.

De laatste clubavond van 2012 (op 8 januari is er snelschaken, op 15 januari staat de zestiende ronde op het programma) wordt in stijl afgesloten. Aad Laan en Frans Kragten zijn als laatsten bezig. In vliegende tijdnood van beiden moet de koning alleen van Frans de strijd aangaan tegen de dame en twee pionnen van Aad. Na de slotzet hoeft hij niet actie te komen. Zijn vorst staat pat.