Hoorenaissance (25)

Schaken rond de kerstdagen betekent vrij zijn van competitieverplichtingen. De komende dagen is het ‘tournament time’.

Het eerste toernooi hebben we al achter de rug. Afgelopen maandag genoten een kleine dertig schakers in Hoogkarspel vooral van de oliebollen en daarna van de zetten. Het volgende toernooi staat voor de deur: rapidschaken in Andijk, op zaterdag 29 december.

In dorpshuis Centrum gaat het om het teamverband. De zeven ronden worden niet individueel afgewerkt, maar in kwartetten. Het is al jaren een zeer gezellige schaakdag, waar de oliebollen van Torenhoog plaatsmaken voor een schaaklunch van Schaaklust. En dat allemaal in een mooie kerstsfeer.

Wij van Caïssa-Eenhoorn gaan er met een topbezetting naar toe. Liefst vier ploegen zijn voorlopig aangemeld, bijna een kwart van de vereniging. Wat een verschil met een halve eeuw geleden, toen Hoorn werd vertegenwoordigd door onderwijzer Willy Schraa en baron Thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg. Er werd destijds overigens individueel gesnelschaakt om het kampioenschap van West-Friesland en in de finale kon alleen Schaaklust-speler Ben van den Braber de koploper van Caïssa’s clubcompetitie en winnaar in Andijk, nog enigszins bijbenen. Een baron als clubgenoot, dat waren nog eens tijden.

Twee toernooien voor de jaarwisseling, er zijn er ook twee na het vuurwerk. Op zaterdag 5 januari heeft KTV zijn al even gezellige jaarlijkse rapidtoernooi en op 8 januari is het eerste snelschaakkampioenschap van Caïssa-Eenhoorn. Het leuke van dergelijke evenementen is dat je wat sneller iets uitprobeert dan tijdens een gewone partij. Afgelopen dinsdag won ik van Jan Haijer; dat overkomt me zelden. De ommekeer kwam na een ‘torenoffer’ die niet doorging. Om een dreigende aanval af te wenden wilde ik een toren geven voor een gevaarlijke loper en twee pionnen, maar Jan koos voor een andere voortzetting en gaf met zijn slotzet de loper weg.

Een paar dagen later kreeg ik van hem ‘Het offer in het schaakspel’, van Vladimir Vuković. En laat nu het eerste diagram hetzelfde – geplande – offer als in onze partij uitbeelden! Op weg naar Andijk moet ik dat boek nog maar eens goed doornemen.