Hoorenaissance (26)

Terwijl de Top 2000 een paar dagen geleden op mijn favoriete wijze is geopend (Engels; met Duran Duran) en gestaag op het eindspel afstevent, zit er ook muziek in Caïssa-Eenhoorn. Morgen gaan we met liefst twintig man naar Andijk.

En dat lijkt op een record. Er is een NHSB-rapidkampioenschap in Volendam geweest met een stuk of tien spelers uit Hoorn en het Hoogovens-/Corus-/Tata-toernooi zorgt eveneens voor volle auto’s, maar dat zo’n beetje eenderde van de vereniging naar Schaaklust rijdt, mag uniek worden genoemd.

Aan muziek en schaken dacht ik, toen clubgenoot Jan Smink onlangs een videoclip van ‘Schaakmat’ op onze website plaatste. Een soulvolle ballad over een geliefde, gezongen door Re-play.

,,Ik heb de opbouw van je spel doorzien

en elke aanval van een tegenzet voorzien.

Jij was m’n droom, je was m’n koningin.

Je toren, je paard zijn zonder je koning niets waard.’’

Geen onaardige tekst en ook geen onaardig nummer, al is het mij iets te zwijmelend en dat kun je tijdens een partij niet gebruiken. ‘Schaakmat’, afkomstig van de in 2002 uitgebrachte gelijknamige cd en redelijk verkocht, is een van de zeldzame liedjes met echte schaakwoorden in de tekst. Je hebt de musical ‘Chess’ en het cabaretduo Neerlands Hoop in Bange Dagen had het ooit eens over ‘Schaken’. Leuk is verder een song van de Amerikaanse alternatievepopgroep Weezer. Genaamd ‘Chess’ en beginnend met:

,,Chess is such a difficult game,

there are so many pieces.

So many squares where you can go,

so few promises.’’

Straks begint het nieuwe jaar en zitten we vol met goede voornemens. Een van de dingen waar we aan moeten denken is het vinden van een heus clublied. Mag ik er een voorstellen? ‘Back it up’, van Caro Emerald. Het staat op ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, een van de beste Nederlandse albums aller tijden. ‘Back it up’ zou je kunnen vertalen met het weer opzetten van de stukken en opnieuw aan een partij beginnen. ,,Back to the middle to the front to the end’’, zingt ze. Duidelijke taal: naar het midden van het schaakbord, naar voren (voor een mataanval) en naar achteren (om een tussenschaakje te verhinderen).

Het mooiste is natuurlijk de melodie, een prachtig ritme voor jong en oud. In het cd-boekje staat informatie over het nummer en de eerste zin luidt: ,,New Orleans, a bar full of genius players.’’ Het zou over Paul Morphy, die daar is geboren, kunnen gaan.

‘Back it up’ moet straks verplichte kost worden. Dinsdagavond tussen kwart voor acht en acht uur, zaterdag tijdens het uurtje voor het in orde maken van de speelzaal voor de bondswedstrijden, ‘Back it up’ knalt dan door de luidsprekers.

En hebben jullie al eens op de initialen van Caro Emerald gelet?