Eerste beker voor Caïssa-Eenhoorn

Schaaklustig volk, die Horinezen. Komen ze met vijf teams sterk naar het eindejaarstoernooi in Andijk en winnen ze ook nog eens de hoofdprijs. De eerste beker in de jonge historie van Caïssa-Eenhoorn.

Het is een geslaagde zaterdag, de laatste van 2012. Arjen Vriend, voorzitter van de organiserende vereniging Schaaklust, geeft in zijn welkomstwoord aan dat het traditionele rapidtoernooi dit keer ruim vijftig deelnemers meer trekt dan de vorige editie. Liefst 22 ploegen maken de reis naar dorpshuis Centrum en voor sommige schaakliefhebbers is dat een lange. David Garceran Nieuwenburg en zijn kinderen Miguel Angel en Mei Jing komen uit Hongkong. Hun opa Miguel Angel Garceran Wang – woonachtig in Rotterdam – completeert het team.

In Hongkong (dit is de Nederlandse schrijfwijze) zijn geen schaakverenigingen en daarom besloot David Garceran Nieuwenburg er een op te richten: Caissa Chess Club Hong Kong. In Andijk dragen de vier leden leuke petjes met de naam erop en een bijbehorend t-shirt. Caissa Chess Club Hong Kong heeft overigens een schitterende website, waaruit blijkt dat het heel veel doet om het schaken in de stad te promoten.

Een jaar geleden konden de toernooileiders Jaap Gorter en Piet Reus het rustig pratend af, nu hebben ze een microfoon nodig zich verstaanbaar te maken bij het voorlezen van het wedstrijdprogramma. De fine fleur van het West-Friese schaken is op het evenement afgekomen en ‘Caïssa-Eenhoorn’ schalt deze dag heel vaak door de luidsprekers. Al in de eerste ronde moeten het Vijfde en het Tweede tegen elkaar alsmede het Vierde en het Eerste. De beide uitslagen leveren geen verrassingen op: tweemaal 0-4. Caïssa-Eenhoorn 3 wint met 3-1 van Schaaklust 2.

Caïssa-Eenhoorn 5 komt een mannetje te kort, maar ZSC/Saende is met vijf schakers naar Andijk afgereisd. De oplossing is even geniaal als simpel: de Zaanse reservespeler wordt kopman in het Hoornse kwartet. Huib en Hein Middelhoven, Yuri Eijk, René Hennipman en Joris Moes brengen heel wat bordpunten in het laadje. Schaakvrienden van ZSC: bedankt voor jullie ondersteuning.

De tweede ronde brengt geen onderlinge clubpartijen. Caïssa-Eenhoorns topteam verslaat het Amsterdamse Tal/DCG met maximale cijfers, het Vijfde doet dat tegen Schaaklust 3. Team Twee en Team Vier zegevieren met 3-1 tegen respectievelijk Santpoort (met de broers Daan en Sjoerd Haver en vader Ton en met Wim Laurens Gravemaker) en het Talententeam (het Aartswoud-gezelschap met Marc Helder, Lukas Boots, Toine Molenaar en Gerard Beerepoot). Caïssa-Eenhoorn 3 blijft niet achter met een 2½-1½ zege op KTV, vorig jaar winnaar van Schaaklusts rapidtoernooi.

Een echte topper staat in de derde ronde op het programma. Caïssa-Eenhoorn – en we stellen ze nu aan u voor: met Mark van Ojik, Daan Zult, Arlette van Weersel en Peter Doggers – zit tegenover De Verrassende Wending. DVW is de facebookploeg van onze clubgenoot Tom Balla. Daags voor het evenement ging er nog een bericht de wereld in. Tom zocht schaakliefhebbers om een ploeg te vormen voor ‘Andijk’. Iedereen met een rating tussen 1000 en 2700 was welkom.

De verrassendste aanmelding komt van Robert Ris, IM-speler met zo’n tien seizoenen meesterklasse-ervaring op zak. Oude tijden herleven. Want Robert houdt de eer van het Bussums Schaakgenootschap hoog (in ’s lands hoogste klasse is hij al elf partijen op rij ongeslagen) en krijgt bij de prijsuitreiking een doos gebak voor de speler met de hoogste individuele score. Die was er in 1960 ook voor W.O.C. thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg. Eveneens een BSG’er en baron. Schaaklust organiseerde toen ieder jaar het West-Fries snelschaakkampioenschap en als lid van het Hoornse Caïssa meldde hij zich aan. In de finale met zes deelnemers hield de baron vijf Andijkers achter zich.

Het facebookteam bestaat naast Tom Balla en Robert Ris uit Pieter Hopman, Warner de Weerd en Serkan Milli en dat sterke gezelschap houdt Caïssa-Eenhoorn op 2-2. Aan het einde van de dag zal blijken dat dat voor beide kwartetten het enige verliespunt is. Ze winnen de overige zes wedstrijden.

Door het gelijkspel wordt Caïssa-Eenhoorn 2, dat het Derde met 2½-1½ achter zich houdt, de enige met een score van zes uit drie. Het Vierde blijft met de 3-1 overwinning op Schaaklust bij, het Vijfde verliest met 0-4 van KTV.

Na de pauze zitten er weer zestien leden van Caïssa-Eenhoorn tegenover elkaar. Eén verslaat Twee met 3½-½, Drie wint met een bordpunt minder van Vier en Vijf verliest met minimaal verschil van het Eeuwig Talententeam, het Aartswoud-gezelschap met West-Fries kampioen Rob van den Heuvel, Rob Bijpost, Jan Stapel en Marco Kroon.

In de vijfde ronde zijn er voor de Hoornse deelnemers drie 4-0 uitslagen. De favorieten scoren maximaal tegen Caïssa-Eenhoorn 3, het Vierde doet dat tegen NOAD (de Degoschalm-leden Gerard Broersen, George Tadrous, Carlo Oud en Daniël Koopman) en het Vijfde tegen Caissa Chess Club Hong Kong. Caïssa-Eenhoorn 2 verliest met 1-3 van De Verrassende Wending. Het enige bordpunt van de ‘thuisploeg’ wordt in de wacht gesleept door Peter Holscher. En dat gebeurt op een fraaie manier. Tegen Pieter Hopman – die welgeteld 311 ratingpunten meer heeft – staat de koning uit Zwaag centraal, met sterke pionnen voor hem en Bonfire en Salinero weer daarvoor. De twee toppaarden leiden de beslissende aanval in, ondersteund door de laatste toren. Pieter heeft twee torens, maar die zijn niet bij machte om het gevaar af te wenden.

Met twee gelijkspelen (Caïssa-Eenhoorn 3 tegen Santpoort en Caïssa-Eenhoorn 5 tegen De Groene Zes) en twee 2½-1½ uitslagen gaan we richting het einde van het toernooi. De toppers houden ZSC/Saende op afstand, maar het Vierde verrast het Tweede. Frans Kragten en Aad Laan halen het volle punt tegen Abel Romkes en Ardjan Langedijk, Arend Stapel houdt Bart Voorn op remise. De offerzet – Erwin Brouwer aan het eerste bord tegen Peter Holscher – werpt zijn vruchten af.

Bij aanvang van de slotronde is duidelijk dat de strijd om de hoofdprijs tussen Caïssa-Eenhoorn en De Verrassende Wending gaat. Beiden hebben elf matchpunten en 20 om 18½ bordpunt. Hun laatste respectievelijke tegenstanders zijn KTV en Tal/DCG en het verschil van anderhalve bordpunt in Hoorns voordeel blijft gehandhaafd. Tweemaal wordt een 0-4 overwinning genoteerd.

Caïssa-Eenhoorn 4 legt beslag op een knappe gedeelde vierde plaats door Santpoort op 2-2 te houden. Het Derde verliest met 1½-2½ van ZSC/Saende, dat door een iets hoger bordpuntentotaal dan het Vierde op het denkbeeldige erepodium mag plaatsnemen. Het Tweede en Vijfde beëindigen het toernooi met 3-1 zeges op De Groene Zes en Attaqueer 2.

Na ruim driehonderd partijen staat Schaaklust-voorzitter Arjen Vriend bij de prijsuitreiking nog even stil bij het afscheid van beheerdersechtpaar Nico en Marjon Pasterkamp van dorpshuis Centrum per 1 januari a.s. De twee worden voor al hun goede zorgen op de schaakzaterdagen en schaakmaandagavonden (de clubavonden van Schaaklust) met bloemen bedankt. Bloemen zijn er ook voor alle deelnemers, al moeten zij daar wel enkele maanden op wachten. Iedereen mag twee zakken met bollen voor tulpen, narcissen en krokussen meenemen en die bloeien pas in het voorjaar.

En dan is er nog het probleempje voor drie man van het winnende Caïssa-Eenhoorn-team. Mark van Ojik, Daan Zult en Peter Doggers behoren ook tot de spelers met de hoogste persoonlijke score (6½ uit zeven) en zij krijgen samen als prijs één taart. Benieuwd hoe ze die, zonder mes, verdeeld hebben.

Eindstand (punten-bordpunten):

1. Caïssa-Eenhoorn (Hoorn) 13-24

2. De Verrassende Wending (Hoorn/Purmerend) 13-22½

3. ZSC/Saende (Zaandam) 9-18½

4. Caïssa-Eenhoorn 4 (Hoorn) en Eeuwig Talententeam (Aartswoud) 9-16

6. Santpoort 8-17

7. Caïssa-Eenhoorn 2 (Hoorn) 8-15½

8. Geen Talentteam (Aartswoud) en KTV (Enkhuizen) 8-15

10. Tal/DCG (Amsterdam) 8-14½

11. Kijk Uit (IJmuiden) 7-15

12. Caïssa-Eenhoorn 5 (Hoorn) 7-14½

13. Caïssa-Eenhoorn 3 (Hoorn) 7-13

14. Schaaklust (Andijk) 6-13½

15. De Groene Zes (Bovenkarspel), Schaaklust 2 (Andijk) en Talententeam (Aartswoud) 6-12½

18. NOAD (Westwoud) 5-10½

19. Attaqueer 2 (Nibbixwoud) 5-10

20. Attaqueer (Nibbixwoud) 4-10½

21. Caissa Chess Club Hong Kong 2-7

22. Schaaklust 3 (Andijk) 0-2½

Samenstelling teams Caïssa-Eenhoorn:

Caïssa-Eenhoorn: Peter Doggers, Mark van Ojik, Arlette van Weersel, Daan Zult.

Caïssa-Eenhoorn 2: Peter Holscher, Ardjan Langedijk, Abel Romkes, Bart Voorn.

Caïssa-Eenhoorn 3: Fred Avis, Robbert van Dijkhuizen, Erik Romkes, Erik van Tooren.

Caïssa-Eenhoorn 4: Erwin Brouwer, Frans Kragten, Aad Laan, Arend Stapel.

Caïssa-Eenhoorn 5: Co Buysman, Roel Ridderikhoff, Frank Tieken, gastspeler van ZSC/Saende.

3 thoughts on “Eerste beker voor Caïssa-Eenhoorn

  1. een verrassende wending vind ik de 4e plek van team 4 van Caïssa-Eenhoorn 4.
    Wat zal het 2e en het 3e team een kater hebben gehad?
    Teamleden bedankt voor deze mooie prestatie, wij zijn boven onszelf uitgestegen.
    Het was gezellig, goede sfeer en een terechte winnaar van team C-E 1.
    Arend Stapel

  2. beste Co wij waren de verassende wending ipv de verrassende wending verrassend was echter wel hoe snel de caissa eenhoorn spelers in Amsterdam na het eten afhaakten waardoor de verassende wending de derde helft makkelijk won

Reacties zijn gesloten.