Hoorenaissance (28)

Een elftal van Caïssa-Eenhoorn staat vandaag bij de aftrap van het Tata Steel-toernooi. Joey en Seréyo Bekkink, Peter Doggers, Bas Dudink, Ton van Dijk, Robbert van Dijkhuizen, Jeroen Edeling, Alexander Geerts, Abel Romkes, Jerrel Thakoerdien en Arlette van Weersel doen mee aan de weekendvierkampen.

Vier clubgenoten (Erwin Brouwer, Wout Druijf, Peter Holscher en Ardjan Langedijk) houden komende maandag, dinsdag en woensdag onze eer hoog en voor de tienkampen is ook een elftal opgesteld: Fred Avis, Co Buysman, Gerard Groot, Gerrit van der Hoff, Peter Holscher, Aad Laan, Dirk Lont, Roel Ridderikhoff, Ronald Ritsema, Henk Sijm en Erik van Tooren. Zeven auto’s van Caïssa-Eenhoorn zullen tot aan het eind van de maand de parkeerplaats bij sporthal De Moriaan oprijden.

Het beroemde toernooi in Wijk aan Zee is de hoogmis van het Nederlandse schaken. Iedere speler en speelster zou eigenlijk minimaal één keer in zijn en haar loopbaan in de Noord-Hollandse kustplaats achter het bord moeten zitten. Zelf heb ik vorig jaar gedebuteerd in de weekendvierkampen, maar binnenkort staan er negen partijen voor mij – in tien dagen – op het programma.

Dat wordt een nieuwe ervaring. Driemaal achter elkaar diep nadenken is wel vaker gebeurd. De clubavond op dinsdag, het NHSB-lenteveteranenkampioenschap op woensdagmiddag en nog in dezelfde week een bondspartij. Dan gaat het echter om drie verschillende evenementen en nu speel je negen keer voor een – hopelijk mooie – klassering in groep 6.

Hoogovens, Corus en nu Tata: 75 keer een topevenement. Tegenwoordig wordt er van alles op allerlei erfgoedlijsten geplaatst, maar het schaaktoernooi in cultuurdorp Wijk aan Zee kom ik nergens tegen. Dat is een gemiste kans. De bijzondere sfeer van honderden amateurs en 56 grootmeesters en andere topspelers onder één dak, zittend naast de wereldkampioen of de aanvoerder van de wereldratinglijst snert eten, de analyses van gastcommentatoren met een hoog schaakniveau, de boekenstalletjes, in de auto met clubgenoten keuvelen over de aankomende partij en op de terugweg balen van een blunder of genieten van het geweldige en geslaagde stukoffer, het unieke karakter van het Noord-Hollandse schaaktoernooi moet bewaard blijven en gekoesterd worden. Waar blijft de voordracht voor de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed?

Vanavond heb ik tijdens mijn Stap 2-les iets verteld over het schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Bijvoorbeeld dat er een heleboel topspelers zijn. ,,En meester, doet u ook mee?’’ vroeg een van de kinderen. Dan glunder je van oor tot oor.