Wijs aan Zee 1

Iedere schaker moet minstens één keer in zijn carrière aan de tienkampen in Wijk aan Zee hebben meegedaan. Welnu, op vrijdag 18 januari 2013 is het zover.

Voor de eerste partij zit ik precies in de verste hoek van sporthal De Moriaan; zeg maar veld h8 (ik heb zwart). Aan het andere uiterste van de diagonaal, op a1, speelt de Chinese grootmeester Yifan Hou – clubgenoot Frank Tieken noemt haar altijd ‘Ivanhoe’ – met zwart tegen Anish Giri. Zij doet het een half punt beter dan ik.

Caïssa-Eenhoorn neemt met twaalf man deel aan de tienkampen. Op het laatste moment is ook Jan Kuin ingedeeld. Jan wordt de eerste winaar; rond de klok van drie uur.

Zes uur eerder heb ik thuis alles verzameld voor het debuutoptreden als tienkamper op ‘Tata’. Brood gesmeerd, inleggeld klaar gelegd, alsmede kladblok en een paar pennen. Even later meldt chauffeur Aad Laan zich. We halen vervolgens Roel Ridderikhoff op en weer wat later Gerard Groot. Tijdens dat ritje van vijf minuten zien we twee zwarte katten. De ene loopt over het ijs, de andere steekt plotseling de weg over als we de Grote Waal willen verlaten. Dubbel ongeluk?

Ruim op tijd arriveren we in De Moriaan, waar we in de aanmeldingszaal snel klaar zijn. De namen worden ingevoerd, het geld betaald en het Tata Steel Chess 75-notatieboekje met pen in ontvangst genomen. Tijd om een kop koffie te drinken.

Niet veel later komen Fred Avis, Ronald Ritsema, Dirk Lont en Peter Holscher binnenlopen: de vier clubgenoten in een andere auto. Gerrit van der Hoff, Henk Sijm en Erik van Tooren zijn op eigen gelegenheid naar de kustplaats gereden. Peter laat zijn twee remises in de dagvierkampen zien. In beide partijen heeft hij winstkansen gehad. Ronald toont zijn overwinning op de clubavond tegen Bas Dudink. Tot driemaal toe let ik goed op. Analyses en tips van twee topspelers van Caïssa-Eenhoorn zijn altijd welkom. Hun uitleg is voor mij even Wijs aan Zee.

En passant pakken we ook de partij van Pentala Harikrishna tegen Loek van Wely erbij. De Indische grootmeester offert een toren en aansluitend een dame voor een mataanval. Geweldig en met zijn speler moet sponsor Tata, ook uit India, eigenlijk minimaal vijf jaar doorgaan. Tijdens de openingstoespraak horen we dat de partij is bekroond met de schoonheidsprijs. Terecht.

De eerste dag betekent ook een weerzien van vele bekenden. Een van hem is Willem Punt, de aimabele veteraan van Schaakgroep Koedijk. Onderweg in de sporthal hoor ik dat hij al 25 partijen ongeslagen is en rond vier uur kom ik hem tegen in de grote zaal. Willem heeft gewonnen.

Mijn ongeslagen serie is dan net begonnen. Na het verlies op de dinsdagse clubavond delen Karel Otto en ik het punt. We spelen allebei prima en remise wordt het logische resultaat in een stelling met dame, twee torens, paard en vijf pionnen. Eens kijken of ik Willems reeks kan evenaren.