Robin Duson vijfde op NK vrouwen

Robin Duson heeft in Groningen een verdienstelijk debuut gemaakt op het NK voor vrouwen. Met twee knappe overwinningen op Maaike Keetman en Eline Roebers en wat pech in de overige partijen eindigde ze als vijfde na de zeskamp. Daarna eindigde de minimatch tegen Anna-Maja Kazarian onbeslist. Daarmee is Robin op het door Machteld van Foreest gewonnen NK geëindigd als nummer 5.

Robin Duson in ronde 1 tegen Maaike Keetman (foto: Harry Gielen)

Meervoudig Nederlands meisjeskampioene Robin Duson kende een goed schaakjaar met uitstekende resultaten in diverse zomertoernooien. Als kers op de taart mag ze daarom ook meedoen aan het NK schaken voor vrouwen. Het kampioenschap wordt gehouden in Groningen waar het te gast bij het Groningen Chessfestival.

Met een zeskamp om mee te starten is een gunstige loting wel fijn. Of 3x wit, of 3x zwart. Ik zou het wel weten. Enfin, met paringnummer 2 mocht Robin dus zeker niet klagen. In ronde 1 mocht ze het daarom ook met wit opnemen tegen Maaike Keetman.

In een zeer degelijke partij pareerde ze alle tegenkansen van de zwartspeelster en gaf ze Maaike geen kans. Ze werkte rustig toe naar een eindspel waarbij de zwarte stukken eigenlijk zo goed als vaststonden. Robin kon haar stelling en stukken gemakkelijk verbeteren en bleek haar paard superieur ten opzichte van de zwarte loper. Een prachtige start van haar eerste NK.

 

In de tweede ronde trad Robin met de zwarte stukken aan tegen Machteld van Foreest. Het talent uit Groningen had wat makkelijker spel vanuit de opening en won een pion. Dat gaf Robin wel weer wat tegenkansen over de c-lijn nadat wit lang had gerokeerd. Nadat wit ook een pion op a6 won was het alle hens aan dek en moest Robin heel secuur spelen om een resultaat te behalen. Na 27...Lxc6 kon wit echter afwikkelen naar een gunstig toreneindspel waarin Machteld geen fouten meer maakte. Daarmee bezorgde ze Robin haar eerste nul.

 

Vlak voor kerst speelde Robin haar derde partij met wit tegen regerend Nederlands kampioene Anne Haast. Al snel kwam Robin prima te staan en dwong haast tot het geven van een kwaliteit. Langzaam verbeterde ze haar stelling en bleef alart op de tegenkansen van de zwartspeelster die het loperpaar bezat. Nadat de dames waren geruild leek het een kwestie van tijd dat wit de kwaliteit extra om kon zetten in een punt. Een logische zet om de gepende loper nog een keer aan te vallen (46.Te5) werd Robin echter fataal. Door een gevalletje stellingsgeluk kon Robin na Tg6+ helaas vrij snel opgeven. Balen.

Al met al een hele sterke partij van Robin. Daar koop je nu niks voor, maar als je de regerende kampioene eigenlijk gewoon geen kans geeft in de hele partij dan doe je het goed. Die goede punten meenemen en de lijn doortrekken.

Na de kerst was Anna-Maja Kazarian de vierde tegenstander van Robin. Na een degelijke opbouw kon de deelneemster van 'The Genius' met 11...e5 het niet ideaal getimede e4 van Robin weerleggen en won een stuk. Wit kreeg daarvoor wel een sterke vrijpion op b7 maar kon daar niet goed gebruik van maken omdat zwart ondertussen een gedekte pion op b2. Nadat niet veel later de pion op b7 dreigde te sneuvelen en de zwarte stukken goed samenwerkte kon Robin helaas opgeven.

 

In de laatste ronde van de zeskamp was Eline Roebers de tegenstander. Met de zwarte stukken kreeg ze na enkele onnauwkeurige zetten een mooie aanval op de damevleugel. Met een fraaie combinatie won Robin een kwaliteit waarna Eline er eigenlijk niet meer aan te pas kwam. Na een afwikkeling maakte ze geen fouten meer en kon ze even later de felicitaties ontvangen. Na drie nederlagen zo'n partij afleveren is natuurlijk een knappe prestatie en is een teken van veerkracht. Een fijne opsterker voor de laatste twee partijen op dit NK.

Na vijf partijen is dit nu de eindstand van de zeskamp:

1 FM Van Foreest, Machteld 3.5
2 WGM Haast, Anne 3.0
3 WFM Keetman, Maaike 2.5
4 IM Roebers, Eline 2.5
5 Duson, Robin 2.0
6 FM Kazarian, Anna-Maja 1.5

Na deze zeskamp worden er dus nog minimatches gespeeld. Machteld is op 1-0 gekomen tegen Anne voor het kampioenschap terwijl Eline op voorsprong is gekomen in het gevecht om het brons met Maaike.

Robin speelde tegen Anna-Maja om plaats vijf en mocht net als in de zeskamp beginnen met wit. In een iets andere deglijkere variant had Robin continue een prettigere stelling met wat meer ruimte. De zwartspeelster kon het wel steeds binnen de remisemarge houden maar investeerde wel veel tijd. In het toren-loper eindspel kreeg Robin een gevaarlijke vrije a-pion en bleek uiteindelijk haar wapen. Na het onnaukeurige 33...f5? kon Robin met het mooie 34.f4+! geforceerd het stuk winnen. Daarna begon het echte eindspel pas. Na een lange zoektocht lukte het Robin om progressie te boeken en de laatste zwarte pion te winnen. Toen de zwarte koning (die de witte pion blokkeerde) weggejaagd kon worden had de g-pion de vrije doortocht. Na een marathonpartij van uiteindelijk 112! zetten werd Robin gefeliciteerd. Knap staaltje zitvlees!

 

In de tweede partij van de minimatch speelde Robin met zwart waarbij al snel duidelijk was dat Anna-Maja op de winst speelde hetgeen uiteraard logisch is na haar nederlaag van de dag ervoor. Beide dames kwamen daarom een scherpe variant terecht waarbij wit het vizier had gericht op de koningsstelling na 16.Dxh4 gevolgd door 17.f5.  Dat counterde Robin met 17...f6, maar bleef wit toch wel prettiger spel houden (toren op a1 slaan was wel erg tricky geworden vanwege f6 dat wit dan zelf kan spelen). Toen even later de diagonaal h1-a8 werd geopend verloor Robin een stuk waarna wit rustig kon afruilen naar een gewonnen eindspel. Zo eindigde de match in 1-1. Zowel Robin als Anna-Maja zagen af van een barrage waardoor Robin op basis van de eindstand van de zeskamp vijfde is geworden.

 

Al met al een prachtig debuut voor Robin waarin ze zeker meer punten had verdiend. Met overtuigend spel heeft ze in haar visitekaartje afgegeven en getoond dat ze echt thuishoort op het NK. Dat smaakt naar meer.

Om het kampioenschap bij de vrouwen was het nog even spannend maar won Machteld van Foreest vrij overtuigend van Anne Haast waardoor ze in haar thuisstad het stokje overneemt van Anne en de jongste kampioene ooit werd. Bij de mannen werd Erwin L'Ami de nieuwe kampioen door in een barrage af te rekenen met Robby Kevlishvili.

2 thoughts on “Robin Duson vijfde op NK vrouwen

  1. Als je je bedenkt dat Eline Roebers op de olympiade toppers als Marie Sebag en Mariya Muzychuk gek maakt dan moet je toch wel concluderen dat “onze” Robin zichzelf heeft overtroffen door wel van Eline te winnen. Top!

  2. Wat de eindklassering ook wordt, Robin heeft een sensationeel NK gespeeld. Als debutante een prima opgebouwde partij tegen Maaike Keetman met winst kundig afgerond, iets te avontuurlijk tegen Machteld van Foreest (maar een keer verliezen op dit podium mag ook), vijfvoudig Nederlandse kampioene Anne Haast met een verloren stelling confronteren en dan helaas verliezen, de partij tegen Anna-Maja Kazarian gauw vergeten (de teleurstelling van de vorige dag was in de zetten merkbaar) en weer vanuit een goede en solide stelling tegen Eline Roebers meteen haar kansen zien en pakken. Robin heeft zich het afgelopen jaar sterk ontwikkeld en is een smaakmaker op dit NK.

Reacties zijn gesloten.