Koninklijke Erepenning voor 100-jarig Caïssa-Eenhoorn

Zwartwitte ballonnen bij de ingang van De Kreek, de thuishaven van Caïssa-Eenhoorn, geven al meteen aan dat er iets bijzonders is. En naarmate de middag nadert, wordt het steeds drukker. Altijd slaan de schakers bij binnenkomst rechtsaf, ditmaal lopen ze richting de sporthal. Een mooie, grote zaal om de honderddertig deelnemers aan het Eeuw-ig Schaak-toernooi alle ruimte te geven voor acht ronden snel- en rapidschaak. Welkom in de arena van het 100-jarig Caïssa-Eenhoorn.

Uit handen van de Hoornse loco-burgemeester Dick Bennis ontvangt Robbert van Dijkhuizen, voorzitter van Caïssa-Eenhoorn, namens Zijne Majesteit de Koninklijke Erepenning en namens de gemeente de Eenhoornzegel.

De Hoornse schaakgeschiedenis omvat ruim tweehonderd jaren, maar in clubverband begint het serieus te leven vanaf 15 januari 1923. De dag van de oprichting van Caïssa dat met Tot In- en Uitspanning (1825), de Hoornsche Schaakclub (1895) en de Hoornsche Dam- en Schaakclub (1908) voorgangers heeft gehad. Verleden – maar dan veel recenter – en heden komen samen in De Kreek, waar tal van oud-leden meedoen aan de schaakpartijen met een totale bedenktijd van honderd minuten per speler of langskomen om met voormalige clubgenoten herinneringen op te halen.

Boven de ingang naar de sporthal hangt de grote verenigingsvlag. Eenmaal op de houten vloer is meteen een eenhoornbeeld te zien, waarvoor een schaakbord met blauwwitte velden staat. De gelijkenis met het logo van de jubilerende vereniging is perfect. Nizar Alayoubi, Fred Avis, Co Buysman, Wout Druijf, Robbert van Dijkhuizen, Rinus van de Krol, Aad Laan, Ger Roos, Bert Spil, Arend Stapel en Martijn de Wit hebben de speelzaal goed ingericht, waardoor er veel loopruimte is rondom de tafels. Zeven rijen zijn opgesteld, waarvan twee voor de jeugd. Iedere groep (A, B, C, D en E en twee voor de jongste schakers) heeft zijn eigen rij. Mai Movrin, Sernin van de Krol en Ardjan Langedijk sluiten aan om mee te helpen aan een geslaagde jubileumdag. Er staan een dikke vijfhonderd partijen op het programma en de uitslagen van vooral die met korte bedenktijd moeten snel worden verwerkt.

De opbouwploeg is begonnen met het inrichten van de sporthal. Het eenhoornbeeld met het blauwwitte schaakbord is het logo van Caïssa-Eenhoorn in het groot.

Schaakvereniging De Pionier uit Abbekerk is vlak voor de corona-uitbraak opgeheven – heeft zo’n dertig jaar bestaan – en genoot grote bekendheid met haar Anders dan Anders-toernooi. Negen rondjes met wisselende speelduur, traditioneel op tweede paasdag. ‘Anders dan Anders’ herleeft in De Kreek. Arnold Velthuis, bedenker van de unieke formule, is aanwezig als gastspeler en maakt zijn toernooi nu van de andere kant mee: niet als organisator, maar als deelnemer.

Het is al snel het streven van de jubileumcommissie geweest om het 100-jarig bestaan van Caïssa-Eenhoorn te vieren met een bijzonder evenement en Arnold vond het een eer dat zijn idee daarvoor is gebruikt. Dat de combinatie van snel- en rapidschaken populair is, blijkt uit het deelnemersveld. Het heeft geen moeite gekost om het maximum aantal van honderd senioren te bereiken. Zij krijgen gedurende de gehele dag honderd minuten bedenktijd: respectievelijk partijen van vijf, tien, vijftien en twintig minuten en na de lunchpauze nogmaals.

Veel schakers en oud-schakers van Caïssa-Eenhoorn, Caïssa en De Eenhoorn alsmede bekenden uit de Westfriese en Noord-Hollandse schaakwereld vormen een lange rij voor de aanmeldtafel. Wie hebben we, van die vroegere clubgenoten, herkend? Dirk Beemster, Cees de Boorder, Nam Kyoo Boots (woonachtig in Londen), Sjors Broersen, Erwin Brouwer, Bert Buitink, Bas Dudink, Piet Geertsema, Wilko van der Gracht, Nico Hauwert, Peter Holscher, Jessica Koning, Daniël Koopman, Frans Kragten, Niels van der Mark, Bert Meester, Farhad Mukhtarov, Michel Nierop en zoon Fabian, Piet Ootes, Sjoerd Plukkel, Dimitri Reinderman, Ed Schouten, Tom Snoeij Kiewit, Jerrel Thakoerdien, John Wallaart en Nico Weel.

Bert Buitink (Caïssa-kampioen in 1970, 1971, 1972 en 1974) aan zet tegen Peter Holscher, de Hoornse clubkampioen van 2008, 2009 en 2011.

Piet Geertsema, winnaar van Caïssa's clubcompetitie in 1980, kijkt naar de vrijpion op f4 van Mason Brouwer.

Sjoerd Plukkel (links) veroverde in 2006 en 2007 het clubkampioenschap van Caïssa, met de respectievelijke scores van 30-27½ en 26-24½. Hij begint de jubileumdag tegen Abel Romkes.

Met een slag op een grote gong wordt het begin van iedere ronde aangekondigd, terwijl gaandeweg de dag in de sporthal en bij de bar de sfeer van een reünie steeds zichtbaarder wordt. Even kijken hoe de teamgenoten van vroeger het nu doen om daarna met een drankje in de hand over de ‘goede oude tijd’ te praten. Dat laatste gebeurt vooral tijdens de receptie, waarop vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (bestuurslid Erik Mijnheer), de Noordhollandse Schaakbond (voorzitter Jan Poland) en bevriende verenigingen als Aartswoud, Attaqueer en Heerhugowaard mooie woorden en cadeaus voor de jarige job hebben. Het hoogtepunt wordt de speech van de Hoornse sportwethouder en loco-burgemeester Dick Bennis. In de middaguren is hij langsgekomen om sfeer te proeven, met de ambtsketen om (,,Dat gebeurt niet alle dagen’’) verraadt hij dat er iets plechtigs gaat gebeuren. Dick Bennis praat over de historie en het heden en de rol van Caïssa-Eenhoorn in de Hoornse samenleving. Samenwerking heeft hij hoog in het vaandel staan en de fusie van Caïssa en De Eenhoorn in 2012 is in zijn ogen een sterke zet geweest. Ook de verbinding met de jeugd en het onderwijs, verwijzend naar het Open Hoorns dat in de Oscar Romeroschool een groot Noord-Hollands schaaktoernooi is geworden, prijst de politicus. Namens de gemeente Hoorn overhandigt hij voorzitter Robbert van Dijkhuizen de Eenhoornzegel, een blijk van waardering voor jubilerende verenigingen op allerlei terreinen. Om stijlvol te vervolgen met te zeggen dat ‘het Zijne Majesteit heeft behaagd om de schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn de Koninklijke Erepenning toe te kennen’. Een prachtige waardering voor de liefhebbers van de royal game, zoals chess internationaal vaak wordt genoemd.

Achteraf gezien is het niet verkeerd geweest dat Leo Ruijgrok op een van de eerste dagen van januari 1924 een telfout heeft gemaakt, waardoor bij Caïssa heel lang de lustrumvieringen in een foutief seizoen plaatsvonden. Daardoor heeft Co Buysman een jaar langer de tijd gekregen om aan het jubileumboek ‘Tot  In- en Uitspanning’ te werken. Twee dagen voor het jubileumfeest kon hij de oplage bij de Zaandamse drukkerij Scanlaser ophalen. Het symbolische eerste exemplaar gaat naar Dick Bennis, maar al in de middaguren heeft menig schaker het boek over de 200-jarige schaakgeschiedenis van Hoorn aangeschaft.

Jong heeft belangstelling voor oud. De Caïssa-Eenhoorn-jeugdspelers Kevin de Rooij (links) en Xander Kaptein kopen het boek over de 200-jarige schaakgeschiedenis van Hoorn.

Het jubileumtoernooi heeft een mooi deelnemersveld en in de hoogste groep lijkt het wel een beetje op Caïssa-Eenhoorn versus ‘de rest van de wereld’. Namens de organiserende vereniging leveren Peter Doggers, Robin Duson, Nick Manshanden, Joseph Molenaar, Arne Moll, Abel Romkes, Henk-Jan Visser en Daan Zult alsmede de oud-clubgenoten Farhad Mukhtarov, Sjoerd Plukkel, Dimitri Reinderman en Jerrel Thakoerdien strijd op de 64 velden. Het levert talrijke amusante clubpartijen op, maar ondanks het numerieke overwicht – twaalf tegen acht – gaat de eindzege naar de coming man van het Noord-Hollandse schaken: Colin Stolwijk. Als zesde geplaatst houdt de NK-ganger van het Schager Magnus alle titelhouders achter zich. Erkende snel- en rapidschaakspecialisten als Dimitri Reinderman en Hing Ting Lai belanden op de tweede en derde plaats.

Colin verslaat in de derde ronde (15 minuten) Hing Ting, terwijl Dimitri de dag met een 5-minutenremise tegen Henk-Jan Visser is begonnen. De Amsterdamse derby van twintig minuten levert een prooi op voor de NHSB-kampioen in die discipline, waardoor de grootmeester anderhalf punt achterop raakt bij de koploper.

Dimitri Reinderman is als talent opgegroeid bij de Hoornse club en even terug op het oude best brengt hij meteen na de pauze de spanning terug met zijn snelschaakwinstpartij tegen Colin Stolwijk. Voor de Heerhugowaardse topper – die zijn voorsprong ziet slinken tot een half punt – blijft het bij die ene nul. Gelijktijdig wordt Hing Ting Lai verrast door de Russische internationaal meester Mansur Gilmanov en ook de titelhouder van schaakclub Purmerend lijdt daarna geen averij meer. Net als Dimitri die zijn halfje meer dan Hing Ting vasthoudt.

Rinus van de Krol, voorzitter van de jubileumcommissie, reikt de beker van de eerste prijs uit aan Colin Stolwijk. Dimitri Reinderman wordt tweede, Hing Ting Lai (rechts) derde.

In de hoogste jeugdgroep zegeviert Jelle Kop. Het talent van HWP (Haarlem) blijft in de vierde ronde op remise steken tegen Rajeev Pareddy (Hoofddorp). De twee winnen hun overige partijen, waarna de weerstandspunten de doorslag geven.

Een van de opvallendste deelnemers is Richard Gooijers. De Heerhugowaard-speler is blind en neemt regelmatig deel aan toernooien. Naar eigen zeggen vielen zijn prestaties in het recente Tata Steel-toernooi tegen (anderhalf punt in de tienkampengroep 8B), maar in Zwaag scoort hij vijftig procent. Vooral door zijn behendigheid in het snelschaken dat hem drie van de vier punten oplevert.

Na de inspanning van de acht schaakpartijen is er de uitspanning van het buffet. De borden staan weer op de vertrouwde tafels in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn, maar de koningen, dames, torens, paarden, lopers en pionnen hebben plaatsgemaakt voor couscous, ratatouille, stoofschotel, rauwkost, rijst en scharreleieren. In een sfeervolle omgeving doet iedereen zich te goed aan al dat lekkers en een tweede rondje is snel gemaakt. Hulde aan de gastvrouwen en gastheren van De Kreek voor hun medewerking aan een geslaagde feestdag.

Het jubileumevenement heeft als naam Eeuw-ig Schaak-toernooi gekregen en het is ook de bedoeling van Caïssa-Eenhoorn om het eeuwig schaak voor Hoorn te behouden. Het lijkt erop dat de eerste stap na afloop van het buffet, in de gebruikelijke speelzaal van de club, is gezet. De sporthal moet nog worden opgeruimd en er volgt een oproep aan vier jeugdspelers om mee te helpen. Direct staan er acht op. Met de Hoornse schaaktoekomst zit het wel goed.

2 thoughts on “Koninklijke Erepenning voor 100-jarig Caïssa-Eenhoorn

  1. Ik heb het al eerder gezegd: Co is onze Simon Vestdijk (wie kent hem nog?), van wie werd gezegd dat hij sneller schreef dan God kon lezen. Een prachtig sfeerbeeld!(Wanneer gaat Co zijn columns en verslagen bundelen in een nieuw boek? Wat moet hij anders met die vrije tijd …

  2. Hallo Schaakvrienden van Caissa Eenhoorn, tikkeltje laat, maar ik heb erg genoten van jullie jubileumtoernooi. Ik had een tijdje geleden besloten om nooit meer een schaakboek te kopen omdat mijn kast uitpuilt en er nog veel ongelezen in staat, maar ja, jullie jubileumboek kon ik toch niet laten liggen. Prachtig stukje werk. We hebben nog even gelachen om de foto van het levende schaakspel. Ik merkte op tegen Kevin Tan, dat als een paard op een veld gescheten had, er geen stukken op geplaatst mochten worden. Dit was verboden gebied, totdat de boel opgeruimd was. Maar wie zorgt daarvoor…… ?

Reacties zijn gesloten.