Een wonderschone zet

Laatst liep ik op de clubavond maar weer eens een rondje door de zaal, aangezien mijn tegenstander toch aan zet was. En alhoewel er op menig bord leuke stellingen te zien waren ging mijn voorkeur toch uit naar de partij van Aad Laan tegen Steven de Waart. Steven is ook al een paar keer mijn tegenstander geweest en ik weet dat hij een aanvallende speler is. Als je vroeg rokeert dan opent hij meteen de aanval op je koningsstelling waarbij hij niet schroomt om er nog even een stuk tegen aan te gooien en zijn eigen koning midden op het bord te laten staan. Hij heeft nooit een saaie partij.

Aad die op de 8ste zet rokeert krijgt op de 9de zet van Steven resoluut. 9. …  g5 om de oren en de aanval is begonnen. Op de 14e zet rokeert Steven alsnog kort. De aanval zet echter niet door en na zet 23. Pc4 komt Aad voor het eerst weer beter te staan. Afijn, na nog een hoop wapengekletter zijn we na zet 34. …  Df8 in de volgende stelling beland.

Als we naar het materiaal kijken staat het gewoon gelijk en de koningsstelling van zwart lijkt niet meteen te overrompelen. Maar dan KABOOM! 35. Dxg5!

O.K.  Even kijken, fxg5, pionnetje opschuiven met schaak. Koning g8. En een stuk kwijt. Is dat genoeg in deze stelling? Twee stukken voor een dame? Bewijs het maar zou ik zeggen. Voor Steven is het trouwens geen keuzevraag meer. 35.… fxg5 36. f6+ Kg8

fxe7 of fxg7 wint het tweede stuk. Aad komt echter met een mooiere oplossing.    37. Pxe7+ Kf7 38. fxg7 Dxg7 Het derde stuk voor de dame. 39. Pf5 Df6 40. Td1 h5 41. Td7 Ke8 42.Td7+ Ke8 43. Thd1 h4 44. Txa7

Hier ziet Steven in dat verder spelen geen zin heeft (Het is trouwens mat in acht) en geeft op.

Ik zei meteen tegen Aad dat hij die partij wel op de clubsite kon zetten, zo’n mooi dame offer vond ik het. Ik bedoel, weet je wel zeker dat het gewonnen is? Of speel je zo’n zet toch een beetje op gevoel? En hoeveel dame offers worden er nu zowiezo gespeeld in onze clubcompetitie? Ik zag echter niets op de website verschijnen, dus heb ik het (met toestemming van Aad) zelf maar even gedaan. Als we nog een schoonheidsprijs hadden zat deze partij zeker bij de top 3!!

1 thought on “Een wonderschone zet

  1. Perfect Bert,

    Kort maar krachtig en to the point. Geen clubblad meer? Geen punt, ga gewoon naar de website van Caissa-Eenhoorn.

    Groet,
    Aad

Reacties zijn gesloten.