Een wonderschone zet

Laatst liep ik op de clubavond maar weer eens een rondje door de zaal, aangezien mijn tegenstander toch aan zet was. En alhoewel er op menig bord leuke stellingen te zien waren ging mijn voorkeur toch uit naar de partij van Aad Laan tegen Steven de Waart. Steven is ook al een paar keer mijn tegenstander geweest en ik weet dat hij een aanvallende speler is. Als je vroeg rokeert dan opent hij meteen de aanval op je koningsstelling waarbij hij niet schroomt om er nog even een stuk tegen aan te gooien en zijn eigen koning midden op het bord te laten staan. Hij heeft nooit een saaie partij. Lees verder

'T ken raar loupe

'T ken raar loupe (1) is een westfriese uitdrukking die "Het kan raar lopen" betekent. Twee letters eraf en negentwintig letters erbij en we zitten met "Hier had ik toch remise uit moeten kunnen slepen" bij mijn bondswedstrijd van afgelopen zaterdag.  Ik zat hier als invaller na een noodkreet van Piet Aardenburg, die de grootste moeite had om het tweede team compleet te krijgen.

Flowerpower-schaker Bert Spil bekijkt de stelling met veel dubbelpionnen op de f-lijn in zijn partij tegen Jos Teeuwen. Wit heeft zojuist voor een donderslag bij heldere hemel (36. T1xd5) gezorgd.

Lees verder

Sober, soberder,soberst

Dinsdag, 29 September alweer. Ik ontvang een mail van Sernin. We gaan nog soberder schaken, want premier Rutte heeft zich weer wat in laten fluisteren door de "coronadeskundigen". Kan het nog soberder dan? Jawel hoor. Mochten we in de speelzaal al niet meer heen en weer lopen om bij een andere partij te kijken of even een praatje te maken, na afloop kon je gelukkig nog wel nazitten bij de bar. Nou, dat is er nu dus ook niet meer bij. Een schaakpartij begint aardig op eenzame opsluiting te lijken. Straks zitten we waarschijnlijk allemaal met een plastic zak over ons hoofd te schaken. Ik besluit zo laat mogelijk van huis te vertrekken, om mijn leven niet onnodig lang in de waagschaal te stellen. Thuisblijven kan ik niet, ik ben nu eenmaal verslaafd aan het spel. Binnengekomen zie ik dat de tussenwand in de grote zaal weer is dichtgeschoven. Iets wat volgens de mail van de gemeente niet hoeft want de 30 personenregel geldt niet voor sportclubs, maar dit terzijde. Geheel tegen de voorschriften in, loop ik tegen de pijlrichting in, de zaal in. Bij deze versoberde regels is er geen andere mogelijkheid om de zaal te betreden. Ik ga zodadelijk aan mijn soberste partij van dit seizoen beginnen tegen mijn opponent Albert Noordhuis. In de rij achter mij zit Fred Avis te schaken. Wij kijken elkaar aan en ik rek mijn nek even uit alsof ik zijn partij wil bekijken. Hij kan er nog om lachen. Enfin, hier volgt mijn soberste partij van dit seizoen. 1.e4 - e5 2.Lc4 - Lc5 3.Pf3 - Pc6 4.0-0 - Pf6 5.d4 - Pxd4 6.Pxe5 - 0-0 7.Le3 - Pe6 8.Lxe6 - Lxe3 9.Lxf7+ - Txf7 10.Pxf7 - Kxf7 11.fxe3 - Kg7 12.e5 - Pe8 12. Dd5+ - Kh8 14.Tf8++   Geheel volgens de versoberde regels spoed ik mij naar huis.

 

In m'n knollentuin.

Dinsdag 9 September was mijn tegenstander Bas van den Berg die wit had. Nou, dan weet ik ongeveer wat er op het bord komt. Een Spaanse partij waarbij Bas versneld d4 speelt nog voor de roccade. 1.e4 - e5 2.Pf3 - Pc6 3.Lb5 - a6 4.La4 - Lc5 Mijn zet die hij niet verwacht had. In een vorige partij speelde ik het standaard Pf6 waarna Bas gelijk d4 speelde. Daar had ik nu geen zin in, en mijn zet had het gewenste effect. Na enig nadenken speelde Bas 5.0-0 waarna ik voortzette met 5. ... - b5  Nu volgde een 27 tal zetten waarbij de plusjes en minnetjes de 0,5 niet overschreden en na zet 32 van Bas hadden we de volgende stelling op het bord.

Lees verder

CE N2 haalt de eerste volle winst binnen.

Vrijdag 31 januari stond de wedstrijd tegen Vredeburg op de agenda en met twee invallers, Co Buysman en Arnold van der Wolff hadden afgezegd, gingen we op weg. En deze invallers waren niet de minsten van de club. Albert Noordhuis, tweede op de ranglijst en Kevin de Rooij, dertiende op ranglijst waren onze invalkrachten. Bij toeval had ik mijn Tom Tom op snelste route afgesteld om via de snelweg naar Limmen te rijden want achteraf hoorde ik van Frans Kragten, de andere chauffeur dat AZ thuis speelde en dat het wel eens druk geweest kon zijn in Alkmaar. Lees verder