Kijken naar Scheve Lopers

Voor het eerst in de 29-jarige historie van het rapidtoernooi in Koedijk melden vier teams van Caïssa-Eenhoorn zich aan. En er is nog een primeur: acht jeugdspelers rijden mee naar ontmoetingscentrum De Rietschoot.

De eerste zaterdag van maart is een mooie voor het zevenrondige evenement. Langzaam kondigt de lente zich aan. In bepaald aangenaam voorjaarsweer maken we de (korte) wandeling van de parkeerplaats naar de ingang.

Het eerste viertal van onze vereniging bestaat uit – in alfabetische volgorde – Fred Avis, Erwin Brouwer, Johan Paul Hendriks en Dirk Lont. Wout Druijf, Frans Kragten en Aad Laan vormen de Hoornse inbreng van het tweede kwartet. Co Buysman geeft de voorkeur aan het begeleiden van de twee jeugdploegen, maar al in de aanloop naar het toernooi is een vervanger gevonden. Enno Noordhoff, een kennis van Erik Jostmeijer (lid van de organisatiecommissie), wil graag schaken, maar heeft geen team. Hij wordt een welkome gastspeler in Caïssa-Eenhoorn 2. Na een schaakloze periode zit Enno sinds kort weer achter het bord. Hij is lid geworden van HWP uit Haarlem en nam deel aan de dagvierkampen van het Tata Steel Chess Tournament. Met twee punten uit drie partijen en een TPR van 1924 behaalde hij de tweede prijs.

De initialen van Caïssa-Eenhoorn komen voor in de namen van de twee jeugdploegen. Omdat het om viertallen gaat, is er een ‘4’ achter geplaatst. Beide teams zijn gedurende de hele dag in dezelfde opstelling actief. In C4 spelen Dennis Manshanden (12 jaar, bord 1), Marijn Smith (11 jaar, bord 2), Nick Manshanden (14 jaar, bord 3) en Wim Jan Visser (13 jaar, bord 4). De eer van de club wordt in E4 hooggehouden door Martijn de Wit (12 jaar, bord 1), Klaas Jan Koedijk (11 jaar, bord 2), Sorin Zijp (19 jaar, bord 3) en Anne Corine Visser (10 jaar, bord 4). Het zijn acht kinderen om trots op te zijn. Voor de meeste is het de eerste keer dat ze tegen volwassenen schaken. Ze spelen dan ook zeven zware partijen, maar doen dat met verve en ze dragen allemaal bij aan mooie teamscores. Niemand zal op nul eindigen.

Belangrijk is vooral de ervaring die ze opdoen. Gelijktijdig met de acht jeugdspelers van Caïssa-Eenhoorn schaken nog 168 deelnemers in de sporthal. Dat geeft een speciale ambiance, maar in die drukte vinden ze al snel hun weg. In een korte uitleg horen ze hoe het op deze zaterdag werkt. Het programma van iedere ronde hangt op verschillende plekken aan de muur en daarin staat voor iedere wedstrijd een getal dat het tafelnummer is. Die nummers hangen ook aan de zijkanten van de speeltafels. De ‘thuisploeg’ heeft wit aan het eerste bord, meldt de toernooileiding. Aanraken is altijd zetten en na iedere zet moet je de klok indrukken.

Voor de Hoornse jeugd is deze dag geen wedstrijd en geen tegenstander hetzelfde. De Schaakmaatjes is een viertal spelers van Opening’64 uit Sint-Pancras dat net als Caïssa-Eenhoorn een brede afvaardiging heeft. Ook Voor Schut komt daar vandaan. Sjaak, Hein en Rick Schut spelen bij Opening’64. De Schaakstukken zijn vijf vrouwen van de Pancrasser schaakvereniging en DDFFT bestaat uit twee jeugdspelers met enkele vriendjes.

In De Scheve Loper zitten weer schakers met tientallen jaren ervaring. Als C4 bij het begin van de zesde ronde heeft plaatsgenomen, is de tegenstander in nog geen velden of wegen te bekennen. ,,Ik heb geen idee welke spelers dat zijn’’, zeg ik tegen Wim Jan Visser, die antwoordt: ,,We moeten maar kijken naar wie niet meer zo recht loopt.’’ Uiteindelijk begint de wedstrijd op tijd en blijken de Scheve Lopers schaakveteranen van De Waagtoren te zijn.

Verschillende organisatoren van het viertallentoernooi zijn in Chess4Fun vertegenwoordigd. Zo zit Martijn de Wit tegenover toernooidirecteur Arno Vrins en neemt Sorin Zijp het op tegen lootjesverkoper Jan Rietveld.

Hugo Hoppers heeft een sterk Heerhugowaards accent. Piet Konijn is in dat gezelschap de kopman. Hij doet veel voor de jeugd van zijn club en speelt in de derde ronde tegen ons jeugdtalent Dennis Manshanden. Sportiviteit staat hoog aangeschreven bij de Hoppers, want als een van de Hoornse opponenten naar het toilet moet, wordt de klok gewoon stilgezet. En uitgerekend in deze partij brengt de vlag de beslissing.

Het uit Alkmaar afkomstige SooS wordt gevormd door leden van de studentenvereniging Inholland en mag een prijs krijgen voor het mooist geklede team. De vier schaken in een prachtig zwart overhemd met achterop een witte schaaktoren. Naarmate de dag verstrijkt, komen er steeds meer biertjes bij hun borden te staan. C4 en E4 spelen in de vierde en vijfde ronde tegen de studenten die er beide keren een zeer sportieve en gezellige wedstrijd van maken.

Bakkum, Magnus 2 en De Vennep tellen louter senioren en alles bij elkaar opgeteld maakt de schaakdag waardevol voor de acht jeugdleden van Caïssa-Eenhoorn. Ze ervaren dat volwassenen anders spelen dan kinderen, ze leren goed hun tijd op de klok te gebruiken. Allemaal zijn ze sportieve deelnemers en ze hebben veel plezier in het toernooi. Hulde daarom aan alle tegenstanders die het op amicale wijze opnemen tegen onze jeugd. Daar leer ik zelf ook van. Schaken tegen een jongen of meisje van 12 jaar houdt niet op bij de laatste zet. Een praatje na afloop en een korte terugblik op de partij zijn een leuk vervolg dat de kinderen waarderen.

Het toernooi zelf krijgt een geslaagd verloop. Met 44 teams ligt de opkomst iets hoger dan in 2011 en in 2012, toen 41 viertallen actief waren. Sinds 2008 is het evenement gekoppeld aan het NHSB-kampioenschap rapidschaken en met Univé-HAL als hoofdsponsor kan Schaakgroep Koedijk als organiserende vereniging zorgen voor een succesvol toernooi.

Daarbij gaat het niet alleen om het schaken. Op de prijzentafel staan drie beelden van koeien: bestemd voor de winnaars in de A-, B- en C-groep. Die springen meteen in het oog bij onze jeugdleden en wellicht zal in de toekomst een van hen, of allemaal, naar voren mogen komen om de fraaie wisseltrofee in ontvangst te nemen. Spectaculair is weer de loterij na afloop die bijdraagt aan de altijd goede sfeer. Zeker honderd deelnemers blijven zitten om de bekendmaking van de winnende cijfers mee te maken.

En dan is er nog dat speciale prijsje. Klaas Jan Koedijk is een van de jeugdspelers van Caïssa-Eenhoorn. Zijn achternaam is gelijk aan die van het dorp en de schaakclub. Namens de organisatie roept Arno Vrins hem naar voren, want hij krijgt een verrassing. Een klein gebaar dat veel zegt. Bij schaakgroep Koedijk hebben ze oog voor de grote lijnen en oog voor detail.

Maar het zijn niet alleen de jeugdspelers van Caïssa-Eenhoorn die in actie komen. Beide seniorenviertallen behalen acht punten: vier overwinningen, drie nederlagen. Eén puntje meer en een klassering in de top tien is het resultaat. Caïssa-Eenhoorn 2 heeft meer bordpunten en wordt twaalfde (vijfde in de B-categorie), het eerste kwartet eindigt als negentiende. Dirk Lont blijft als enige ongeslagen: driemaal winst, vier remises. Net als Aad Laan en jeugdspeler Nick Manshanden verovert hij vijf punten. Gastspeler Enno Noordhoff heeft er zes.

Op de eerste plaats legt Koedijk 10 beslag, het vriendencollectief van onze clubgenoot Tom Balla. Tom heeft zich vergezeld van Marc Helder (Aartswoud), Yong Hoon de Rover, Warner de Weerd (beiden Purmerend) en Rik Slaman (De Groene Zes). De 10 achter de originele groepsnaam – bedacht om de naam Koedijk op de wisselbeker te krijgen – kan bijna het rapportcijfer zijn van de vijf. Ze presteren uitstekend en alleen door de 2-2 tegen concurrent De Waagtoren 8 in de slotronde halen ze niet de maximale score. En zo zit er nog een Hoorns tintje aan de eindzege.

 

Eerste ronde: Caïssa-Eenhoorn – De Kruimeldieven 4-0, Caïssa-Eenhoorn 2 – De Schaakstukken 4-0, De Schaakmaatjes – C4 3½-½, E4 – Bakkum 0-4.

Tweede ronde: ZSC/Saende-jeugd – Caïssa-Eenhoorn 1-3, Santpoort – Caïssa-Eenhoorn 2 3-1, C4 – Voor Schut 1-3, Chess4Fun – E4 4-0.

Derde ronde: Caïssa-Eenhoorn – Santpoort ½-3½, Caïssa-Eenhoorn 2 – Bakkum 3-1, Hugo Hoppers – C4 3-1

E4 – De Schaakstukken 1½-2½.

Vierde ronde: Castricum – Caïssa-Eenhoorn 1-3, Chess4Fun – Caïssa-Eenhoorn 2 ½-3½, C4 – SooS 2½-1½, Magnus 2 – E4 3½-½.

Vijfde ronde: Caïssa-Eenhoorn – Magnus ½-3½, Caïssa-Eenhoorn 2 – Schaakgroep Koedijk 1-3, DDFFT – C4 0-4, SooS – E4 3-1.

Zesde ronde: Sliedrecht – Caïssa-Eenhoorn 1-3, Krommenie 2 – Caïssa-Eenhoorn 2 0-4, C4 – De Scheve Loper 1-3, E4 – DDFFT 2-2.

Zevende ronde: Caïssa-Eenhoorn – En Passant ½-3½, Caïssa-Eenhoorn 2 – Chess Society Zandvoort/Jopen 1½-2½, De Vennep – C4 1-3, E4 – Bakkum 0-4.

Individuele scores (namen in alfabetische volgorde):

Caïssa-Eenhoorn: Fred Avis 3, Erwin Brouwer 4, Johan Paul Hendriks 2½, Dirk Lont 5.

Caïssa-Eenhoorn 2: Wout Druijf 3, Frans Kragten 4, Aad Laan 5, Enno Noordhoff 6.

C4: Dennis Manshanden 2, Nick Manshanden 5, Marijn Smith 2½, Wim Jan Visser 3½.

E4: Klaas Jan Koedijk 2½, Anne Corine Visser ½, Martijn de Wit 1, Sorin Zijp 1.

 

1. Koedijk 10 2156 13 19½
2. De Waagtoren 8 1993 11 21
3. ZSC/Saende 2003 11 18½
4. En Passant 1789 10 20½
12. Caïssa-Eenhoorn 2 1752 8 18
19. Caïssa-Eenhoorn 1796 8 14½
33. C4 905 6 13
43. E4 803 1 5


Bron foto's: website Koedijk

1 thought on “Kijken naar Scheve Lopers

Reacties zijn gesloten.