Caïssa-Eenhoorn 2 wint ruim bij rentree in derde klasse

Het vernieuwde en versterkte Caïssa-Eenhoorn 2 kende afgelopen zaterdag een mooie terugkeer in de landelijke derde klasse. In de Westfriese derby werd Aartswoud namelijk met 7-1 verslagen. Ondanks dat de uitslag ietwat geflatteerd was is het nooit echt spannend geweest.

 

Als ongeslagen kampioen van de vierde klasse had Caïssa-Eenhoorn 2 weer veel zin om haar rentree te maken in de derde klasse. De samenstelling van het team is compleet veranderd en het team heeft gemiddeld ruim 100 ratingpunten meer dan waar het vorig jaar startte. Met veel ervaren eerste teamspelers die plaats hebben gemaakt in het eerste voor nieuw talent heb ik er als soms playing teamcaptain dan ook vertrouwen in dat we een mooie seizoen tegemoet gaan in de derde klasse C waar wij tot de favorieten behoren.

Bij binnenkomst in dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk konden we meteen al veel bekende gezichten begroeten. Dat is dan weer het leuke van een Westfriese derby. De meest verrassende (ja of niet?!) naam op het wedstrijdformulier was toch wel ene Sjoerd Kelder spelend voor Aartswoud aan bord 1. Ja die zagen we niet aankomen. In ieder geval een duidelijk tegensignaal van Sjoerd nadat Nick Manshanden vorig jaar regionaal een seizoen heeft gespeeld voor Aartswoud (en nu weer terug is).

In het openingswoord refereerde collega voorzitter Herman van Bleisem nog even aan de flinke upgrade die ons team heeft gehad deze zomer: een pittige wedstrijd voor Aartswoud maar een oefenpotje voor Caïssa-Eenhoorn 2 memorerend aan het krachtsverschil op papier zei hij met een glimlach. Nou, eerst zien en dan geloven dacht ik.

Achteraf bleek het feit dat ik 7 (ja rekenfoutje) bananen had meegenomen voor mijn teamgenoten en ikzelf de enige was met een korte broek aan een goed voorteken te zijn geweest voor de uitslag dus dat had Herman goed voorzien.

Ardjan Langedijk gaf in ieder geval het goede voorbeeld want na ruim een uur spelen was hij al klaar terwijl de meeste partijen pas net op gang waren gekomen. Hij had met wit al snel het huisvariantje van Aartswouds clubkampioen Marc Helder onschadelijk gemaakt waarna hij het op leuke wijze afrondde.

Langedijk - Helder na 16.Ld2

De witte stelling van Ardjan is inmiddels al zeer aangenaam en kon na 16...b5? gebruik maken de zwarte koning die nog in het midden staat met een mooie combinatie: 17.Pd6+ Lxd6 18.Dxd5! (18...exd5 19.exd6+)1-0. Een fijne start voor Ardjan. Het schaakt daarnaast toch lekkerder met een vroege 1-0.

Peter Doggers maakte zijn debuut (!) in de derde klasse en deed dat met verve. Hij mocht als kopman fungeren en speelde een solide partij tegen Sjoerd Kelder. Met wit kreeg Peter een klein plusje waarna hij kon profiteren van een onnauwkeurigheid van de zwartspeler.

Doggers - Kelder na 21. Pd4

Zwart speelde 21...Te8? waarna er na 22.g4 Kf8 snel een stuk in het doosje kon: 23.Lb5 Ld7 24.Lxd7 Txe3 25.fxe3 en zwart kan niet slaan op d7 vanwege Pe6+ 1-0. In plaats van g4 was direct 21.Pxe6 overigens handiger (fxe6 22. Lg6 Tf8 en na 23.De5 gaat e6 verloren). Na g4 houdt Ld7 de zwarte stelling nog enigszins bij elkaar namelijk.

Ron Deen staat bekend om zijn taaie spel met de zwarte stukken en bleek ook deze dag moeilijk te kloppen. Hij bouwde zijn stelling vakkundig op en kon na een postionele fout langzaam het heft in handen nemen. Met behulp van een thematische minoriteitsaanval op de damevleugel werd wit opgescheept met een eerste zwakte op c3 waarna Ron even later een tweede zwakte kon gaan uitbuiten.

Ory - Deen na 26.g4

De zwarte stukken staan optimaal en er is geen vuiltje aan de lucht. Na 26...h5! 27.g5 (27.gxh5 Txh5en de witte stelling is ook onhoudbaar) Pe5 28.Pxe5 Txe5 wint zwart vervolgens een pion op e4 of g5 en valt de witte stelling uit elkaar: 0-1.

Alexander Geerts was ondertussen met de witte stukken op zoek naar het juiste plan tegen Jeroen Bakker hetgeen snel duidelijk werd toen zwart besloot om lang te rokeren. Door de tegengestelde rokades was  het een kwestie van snelheid waarbij de zwartspeler de eerste fout maakte.

Geerts - Bakker na 19.Pxe4

De open g-lijn ziet er gevaarlijk uit maar zwart kan er vooralsnog geen gebruik van maken. Aan de andere kant is wit ook op weg en zeker nadat zwart het paard op e4 sloeg. Na 19...Pxe4? 20.Lxe4 d5 21.cxd5 exd5 kan wit met tempo het paard naar het aangename veld d4 spelen en gaat het ineens heel hard. Na 22.Pd4 Df6 23.c6! kon zwart een kleine 10 zetten later gaan douchen..

Jochem Woestenburg kon de overwinning over de streep trekken door het vijfde punt te pakken. Tegen Paul Grolman kwam hij niet in de moeilijkheden en kon na een afwikkeling een iets gunstiger eindspel tegemoet zien waarbij het zwarte paard uiteindelijk sterker bleek dan de witte loper.

Grolman - Woestenburg na 27...Ta8

Na een gemiste kans van zwart om op e5 te slaan werd Jochem een klein handje geholpen met 28.Td3? waarna Pxe5! nu wel een pion wint. 29.Td4 Pc6 30.Td3 e5 en zwart kan de partij langzaam naar zich toe trekken en in het slot gooien: 0-5. Dat ging ineens hard...!

Ondanks dat het op de resterende drie borden nog moeizaam ging leek er stiekem met wat geluk misschien toch een clean sheet in te zitten. Gelukkig ben ik er dan altijd zelf nog.

Na een matige schaakzomer qua resultaten heb ik het schaken op een iets lager pitje staan en ben ik vooral teamleider. Nood breekt wetten en op een laat moment heb ik toch besloten om in te vallen voor Nick die mee mocht met het eerste naar Nijmegen. Tegen Pascal Zijlstra ging het met wit lang manoevrerend goed. In tijdnood koos ik echter voor het verkeerde plan en keek ik na zet 40 tegen een hopeloze stelling aan.

Van Dijkhuizen - Zijlstra na 28...La4

Nadat wit wat olie op het vuur gooide met breekzet b4 is de stelling ondertussen niet meer zo gebalanceerd en is het oppletten aan beide kanten. Wit heeft het loperpaar maar kan daar nog weinig mee terwijl de zwarte structuur ondanks een sterke pion op d4 niet optimaal is. Wit dacht hier dat hij haast moest maken en speelde 29.f4!? Dat terwijl 29.Pb2 gewoon handiger is om d3 te controleren. Dat laatste had overigens ook de gespeelde manoevre 29...Lc2 30.Tb2 d3 voorkomen. Zwart kreeg even later zelfs een sterke triplepion op de d-lijn en kon na druk te zetten op c4 een punt voor Aartswoud over de streep trekken.

Terwijl ik de eer van Aartswoud hoog had gehouden en de punten al lang in de tas zaten waren Peter van den Brink en David Verweij nog hard aan het werk. David mocht alweer tegen Toine Molenaar tot grote ergenis van Toine zelf. Ze zijn clubgenoten bij Aartswoud en spelen vaak tegen elkaar. Intern, maar natuurlijk ook in Vlissingen aan de keukentafel en tijdens diverse toernooien zoals laatst tijdens het Open Hoorns kampioenschap. Net als twee weken eerder bleek David ook nu de sterkste maar had daar deze keer wel de nodige geluk voor nodig. Lang leek het namelijk een punt te gaan worden voor de ploeg uit Abbekerk maar toen de rookwolken op waren getrokken en de witte aanval was geneurtraliseerd had David een vol stuk meer.

Peter van den Brink speelde tot slot na een lange zomerstop weer zijn eerste partij en bleek nog wat stroefjes. Gedurende de partij had hij echter voldoende tijd om met zwart zijn stelling rustig aan te versterken tegen oud-clubgenoot Peter Holscher. Nadat meerdere stukken waren geruild kon 'onze' Peter echter een voordeeltje behalen, een pion winnen, en even later een tricky eindspel naar zich toe trekken: 1-7!

Een heerlijk begin van het nieuwe seizoen. Volgende keer zal ik echter wel een betere invaller moeten regelen want dit kon natuurlijk niet 😛 . Dat laatste mocht de pret overigens niet drukken want de overwinning hebben we nog even gevierd in De Hooghe Heeren in Hoogwoud - de vorige speellocatie van Aartswoud. Aldaar hebben we er gezamenlijk met onze tegenstanders nog een gezellige avond van gemaakt.

Op naar 7 oktober; dan ronde 2 thuis in de Kreek tegen het ook sterke Amsterdam West.

Enne... die bananen houden we er gewoon in. De bananenboot is tegenwoordig niet vaak meer te krijgen in een doorsnee restaureant dus dan maar lekker ouderwets tijdens de partij. De score is immers 7-1 voor de Bananenrepubliek.

 

 

3 thoughts on “Caïssa-Eenhoorn 2 wint ruim bij rentree in derde klasse

Reacties zijn gesloten.