Kwalificatie Youth Nations League

Verslag: Mason Brouwer

Op woensdag 3 januari wilde ik een langdurige droom gaan verwerkelijken: Spelen voor het Nederlandse team!

Op de deelnemerslijst stond ik op de 3de plaats qua rating en in mijn opzicht ging ik het zwaar hebben tegen de top 6/7. Voorbereiding ging alweer lekker want ik zag een Alexander R op de lijst staan en ging er vanuit dat de R voor Rutten stond, een 2200 die naar Amerika is verhuisd. Bleek niet het geval te zijn, het was een 1600 uit Utrecht. Nog steeds niet te onderschatten maar kon hem gelukkig vermijden door de rondes heen.

1ste ronde kreeg ik een Siciliaans op het bord met zwart waar ik al vrij gauw een stuk won en daarna simpel kon uitschuiven. 2de ronde was ik minder blij met mezelf want ik kreeg heerlijke een stelling uit de opening en ging zelfs het eindspel in met een pion meer en het loperpaar! Mijn tegenstander en nu zelfs teamgenoot Elysia Feng bleef irritant verdedigen met een extreem actief paard en kon een remise eindspel forceren. Uiteindelijk had ik nog een laatste truc waar ze gelukkig intrapte en won ik de partij.

Ronde 3 was een kraker. Met zwart tegen Prajit sai Kumar, een 2200 die een jaar jonger is dan ik en zich al keer op keer bewezen heeft tegen sterke schakers. Vorig jaar op het Hutton toernooi verloor ik van hem. Mijn voorbereiding op hem bleek uiteindelijk beslissend te zijn. In een catalaan kwam ik met zwart goed uit de opening en moest uiteindelijk een keuze maken. Pion op h7 opgeven en een vrijpion op c5 krijgen of een pion op c6 opgeven maar wel een veilige koning behouden en een prima eindspel forceren. Ik ging voor het laatste en mijn tegenstander mistte een zet in de variant waarin hij een kwaliteit verloor en uiteindelijk de wedstrijd.

Nu met 3 uit 3 kon ik de 4de ronde beginnen tegen Mees van Batenburg, een 2200 die 2 jaar jonger is dan mij en in september het EK jeugd gespeeld heeft. We kwamen in een rare stelling terecht waarbij ik het gevoel had dat hij hem beter snapte dan mij. Ik had ook het gevoel dat ik langzaam weggespeeld werd maar geen slechte zetten aan het doen was. Computer zegt achteraf natuurlijk weer dat ik prima bezig was maar tijdens de partij zat ik te denken aan een artikel van grootmeester Noël Studer over hoe je verloren stellingen moet verdedigen. Daarbij moest je 2 stappen volgen:

Stap 1: Accepteer dat je verloren staat en het waarschijnlijk niet meer gaat houden.

Stap 2: Ga rommelen en maak het je tegenstander zo moeilijk mogelijk!

Dat deed ik dus ook (Terwijl ik helemaal niet verloren stond) en Mees kon dus ook geen winst vinden. Na een tijdje gerommeld te hebben en zelfs een stuk geofferd te hebben vond ik mijn stelling wel weer redelijk worden en had een tijdvoorsprong van 2 minuten. Wel zat ik te denken aan de stand van het klassement en dacht dat een halfje wel prima zou zijn nu ik de 2 toppers gehad heb. Bood dus ook remise aan die meteen werd aangenomen.

Ronde 5 moest ik tegen mijn teammaat van de JCC Chenwu Zhu. Een speler die met zwart versnelt en de gewone draak speelt. Had alleen de gewone bekeken en was er dus alweer klaar mee toen ik 2.Pc6 op het bord kreeg. Ik ging dus maar een alapin in toen ik mij opeens bedacht dat hij dat ook vrij goed kent. Over de opening kan je dus zeggen, totale mislukking. En die mislukking kwam ik niet meer te boven en hij schoof mij vakkundig weg. Ronde 6 en ronde 7 werden opeens heel spannend want Chenwu stond bovenaan en moest nog tegen Prajit en Mees, die zojuist tegen elkaar gespeeld hadden, waarbij de eerstgenoemde won.

Stand na ronde 5.

  1. Chenwu-4.5
  2. Prajit-4
  3. Mason-3.5
  4. Mees-3.5

Ronde 6 en 7 won ik gelukkig vrij simpel want stamina is niet bepaald mijn ding tijdens rapidtoernooien. Het werd nu dus afwachten op wat de rest doet. Mees won ook de laatste 2. En Chenwu pakte samen met prajit 1.5 punt. Chenwu pakte een halfje tegen Prajit in de laatste ronde en wist op een manier Mees in ronde 6 te vermijden.

Eindstand:

  1. Chenwu-6
  2. Mason-5.5
  3. Mees-5.5
  4. Prajit-5.5

Nu de vraag: wie pakt de 2de plaats voor de kwalificatie?

Ik had tegen de gehele top 5 gespeeld en had daarmee de beste weerstandspunten en de beste onderlinge score. Ik heb geen idee welke belangrijker was, maar allebei waren gunstig. Dus de plek in het Nederlands team was bemachtigd.

Overigens leuk om te vermelden dat ik niet de enige Caissa Eenhoorn speler was. Kevin de Rooij deed ook mee en pakte de 6de plaats met 4.5 punt. Prima prestatie zeker als je ziet dat hij hogere weerstandspunten had dan de speler voor hem.

 

Link naar de eindstanden en partijen:

https://tornelo.com/chess/orgs/koninklijke-nederlandse-schaakbond/events/kwalificatie-youth-nations-league-2024/start-list/section/groep-a-t-m-18-jaar

Link naar de blog van Noël Studer:

https://lichess.org/@/NoelStuder/blog/the-art-of-resilience-how-to-defend-lost-chess-positions/CdyGm6Io

1 thought on “Kwalificatie Youth Nations League

  1. Knap gedaan Mason! Wel balen dat Chenwu het ook gehaald heeft maar goed je zit al in één geweldig team en het kan ook niet altijd feest zijn!

Reacties zijn gesloten.