Mason Brouwer in Oranje

Mason Brouwer heeft zich geplaatst voor de Nederlandse jeugdploeg die tot en met half maart deelneemt aan de Youth Nations League, een nieuw online initiatief van de Europese schaakbond. Woensdag was er een kwalificatietoernooi en de speler van Caïssa-Eenhoorn werd bij de jeugd tot en met 18 jaar tweede. Clubgenoot Kevin de Rooij eindigde op de zesde plaats.

Er werd in drie leeftijdsgroepen online geschaakt. Het speeltempo van het zevenrondige evenement bedroeg tien minuten met per zet tien seconden toegevoegde tijd. Mason leverde vooral in de derde ronde een knappe prestatie door met zwart Prajit Sai Kumar te verslaan. Het DD-talent verraste twee weken geleden tijdens het schaakfestival in Groningen oud-Open Hoorns kampioen Rick Lahaye. Hij dacht tegen onze clubgenoot rond de twintigste zet een goede aanval te hebben, maar Mason had die beter doorberekend en won de kwaliteit. Daarna moest de 16-jarige Hoornaar met beide torens contra toren met loper nog ruim dertig zetten werken om de partijwinst binnen te halen.

 

Hij bleef zo op een score van honderd procent staan. In de vierde partij, weer met zwart, hield hij Mees van Batenburg op remise. Prajit en Mees waren de enige van de in totaal 147 deelnemers met een rating boven de 2200. Mason stuitte in de vijfde ronde op de latere toernooiwinnaar Chenwu Zhu die ook 3½ punt had. Met wit raakte de Caïssa-Eenhoorn-speler in een al mindere stelling door een paardvork een pion achter en kon de schade niet repareren. Het talent van HWP (Haarlem) won ook zijn zesde partij en stelde de eindzege veilig (zes punten) met een remise in zes zetten tegen Prajit Sai Kumar. Mason, Prajit en Mees veroverden 5½ punt.

Kevin de Rooij draaide aanvankelijk eveneens mee in de bovenste regionen. De 17-jarige Hoornaar bouwde tegen de bijna 2000-speler Pranav Kshirsagar een mooie aanval op op de damevleugel die hem stukwinst opleverde. Daarna volgde een dameruil en in een toreneindspel met een loper extra wikkelde hij kundig af naar de partijzege. Daarmee kwam hij op 2½ punt, maar Kevin verloor in de vierde en in de zesde ronde van Chenwu Zhu en Mees van Batenburg en pakte met 4½ punt de zesde plaats.

 

Nederland neemt met drie jeugdploegen (tot en met 18, 14 en 10 jaar) deel aan de Youth Nations League, een online toernooi op de woensdagavonden van 17 januari tot en met 13 maart. Elk team bestaat uit drie jongens en drie meisjes. Er wordt geschaakt in poules van tien teams. Voor elk bord zijn twee spelers/speelsters aangewezen en Mason en Chenwu bemannen het eerste bord van de Oranje A-ploeg.

1 thought on “Mason Brouwer in Oranje

Reacties zijn gesloten.