Waagtoren N1 - Caïssa-Eenhoorn N1 4-4

Deze uitwedstrijd werd 7 februari gespeeld. Voor ons team, dat eerste stond en staat, was het een belangrijke wedstrijd tegen onze grootste concurrent. Daarnaast is het altijd een erekwestie om te winnen van een schaakclub met Ton Fasel als lid. Het was dus belangrijk om zo sterk mogelijk op te komen dagen.

Het toeval wil echter dat de wedstrijd viel op de dag waarop de laatste mogelijkheid was om de interne bekerpartijen te spelen. Zowel David als Nick moesten hun partij nog spelen en moesten daarom kiezen tussen team en beker. Uitstel of een andere speeldatum werd niet toegestaan. Begrijpelijkerwijs koos David de beker maar het zou fijn zijn als er vanuit de club wat meer rekening wordt gehouden met dit soort situaties- nu wordt spelen voor de KNSB beker en NHSB bondsteams effectief bestraft. Gelukkig was Bas de Boer bereid om op de dinsdagavond anderhalf uur te rijden en in te vallen, waarvoor dank!

Zodoende trokken wij tot op het bot gemotiveerd naar Alkmaar.

Nu wat betreft het verloop van de wedstrijd; het begon niet goed op bord 8.
Op jacht naar de zege schoot ik met zwart een bok zo groot dat wit de stelling alleen maar hoefde uit te schuiven. Nog geen half uur en effectief een punt achter, niet best.

De Geus - Kelder

Ik dacht hier een pion te winnen met 1...Lxe5 dxe5 2.Pxe5 Dxd8 3.Taxd8 Txe5 4.Td1+ Lf1 5.Ld3 maar dat klopte niet helemaal (de oplossingen bij diagrammen vind u onder het artikel).

Gelukkig werd er meteen terug geslagen door Bas op bord 1. Hij bereikte al snel de volgende positie tegen oud eenhoorn lid Nico Hauwert.

De Boer - Hauwert

Wit aan zet wint de kwaliteit. Bas schoof het met zichtbaar genoegen uit.

De overige partijen duurden flink langer en eindigden allemaal in tijdnood. Robbert  (op bord 2) was de eerste die het aan de stok kreeg met de klok. De hele partij had hij -weliswaar passief- prima gestaan maar zijn tegenstander had flink meer tijd.

Agter - Van Dijkhuizen

Met nog een paar seconden speelde Robbert hier Tdc8 en gooide na wit's antwoord meteen de handoek in de ring.

Naast Robbert zat Abel, die profiteerde van een blunder van Peter Hoekstra en Jos Vlaming. Na een sterk gespeelde opening van Abel had Peter zich teruggevochten. Zijn teamgenoot naast hem maakte echter een hoop kabaal en dat was niet bevordelijk voor het spel van de buren. In wederzijdse tijdnood sloeg hij het remiseaanbod van Abel af en greep mis in de slotfase. De zege van Abel was gezien het partijverloop nog steeds volkomen terecht, alhoewel hij eerder een bijzonder sterke voortzetting had gemist:

Romkes - Hoekstra

Abel zag een tactische finesse niet en koos begrijpelijkerwijs voor Dxc6, wat weliswaar niet winnend is maar een prima stelling geeft.

Waarover was nu eigenlijk die ophef waarvan Peter en Abel last hadden? Die ontstond op bord 4. Roy speelde daar tegen Jos Vlaming en spaarde gedurende de partij, opmerkelijk voor Roy, een tijdsvoordeel op de klok. Die kwam hem goed van pas toen hij een foutje maakte.

Vlaming - Kerkhoven

Roy speelde hier 1..f5 waarna wit, al in flinke tijdnood, de dames ruilde en op b7 sloeg.  Hoewel dat met weinig tijd op de klok begrijpelijk is 1..Dxb7 toch aanzienlijk beter. En zwart kan beter gewoon slaan op e4.

Vervolgens begon een tumultueze fase. Vlaming hoefde vanwege zijn tijdnood niet te noteren en Roy deed zo nu en dan ook 2 zetten achter elkaar. Dit resulteerde in een enigszins luide claim, beschuldiging en discussie. Wedstrijdleider Poland kende uiteindelijk 2 minuten extra toe aan wit, en ik heb geen idee of dat terecht is. In ieder geval stonden de opponenten gelukkig wel gezellig na te praten nadat tot remise was besloten. Vlaming had echter op een paar momenten groot voordeel.

Wit aan zet kan hier op d6 slaan maar zwart heeft ook z'n dreigingen. Met seconden op de klok wist wit dit niet juist te beoordelen en binnen een paar zetten vervlakte de stelling.

Gelukkig liet ook de teamleider z'n kwaliteiten zien. In de opening had hij van Liempt op bord 7 overspeeld.

Manshanden - Van Liempt

Hier koos Nick voor 1.g4 Ld7 2.e4!? g5 met complicaties die niet slecht zijn voor wit.

Er was echter een nog sterkere voortzetting. Hoe dat ook zij, Nick pakte het broodnodige punt.

Rond de zelfde tijd verloor Peter naast hem op bord 6. Wit leek de hele partij prettig te staan met een sterk paard versus een slechte loper maar helaas is het precieze verloop van deze slag verhuld in de mist der geschiedenis.

Kristalhelder is echter dat Robin lang op weg was naar winst op bord 5. Maar ook zij miste enkele kansen. De makkelijkste winstweg was in deze stelling:

Duson - Kalisvaart

Uiteindelijk dreigde de partij zelfs te kantelen maar gelukkig speelde Kalisvaart ook niet als een computer. Er kwam een eindspel op het bord van Toren tegen Paard en pion dat remise werd.

Daarmee kwam de stand op 4-4. Dat geeft de Waagtoren uitstekende kansen op de eindoverwinning. Zij hebben nu evenveel matchpunten als CE1, maar nog een extra wedstrijd te spelen. Voor Caissa Eenhoorn zuur, want met een half puntje meer zouden de winstkansen nog reeël hebben geleken.

De oplossingen bij de diagrammen:

de Geus- Sjoerd 1...Lxe5 dxe5 2.Pxe5 Dxd8 3.Taxd8 Txe5 4.Td1+ Lf1 5.Ld3 Lb2 oeps

Bas- Hauwert 1.e4 Pe7 2.Pc5 Db8 3.Pa6 Da7 4.Pd6+ en wint een kwal met goede stelling

Agter-Robbert 1..Tdc8? Lxd5 oeps

Abel-Hoekstra 1.Da3 is hier erg sterk. Het verhinderd de rokkade en na ..Kd7 heeft wit een ontzettend sterke voortzetting. Zwart kan daarom niet zijn koning in veiligheid brengen of zijn toren op h8 activeren en wit staat -volgens de engines- compleet gewonnen. 2. e4! (met Tc1 als vervolg)

Vlaming-Roy 1.Txd6+ Ke5 (beter Le6 maar ook dat verliest) 2.Txg6 Tc1 (dreigt mat!) 3.f4#

Nick-van Liempt in plaats van het gespeelde 1.g4 is direct 1.e4 nog sterker,omdat i.v.m. de partijvariant Lf5 blijft hangen na ..g5 of ..e5

Robin-Kalisvaart: Robin koos hier voor Lxc5 wat overigens prima is maar eerst 1.fxe4 is makkelijker, zoals ze zelf meteen aangaf: Na 1.Lxc5 exf3+ 2.Kf1 Kc7 maakte ze echter een serieuzere fout door de kwaliteit te slaan( Lxd6) terwijl Tc2 alle voordelen van de stelling bewaart

3 thoughts on “Waagtoren N1 - Caïssa-Eenhoorn N1 4-4

Reacties zijn gesloten.