Eerste Oranje-zege Mason Brouwer

Zowel Nederland als Mason Brouwer staat in de Youth Nations League op een score van vijftig procent. De speler van Caïssa-Eenhoorn speelde woensdagavond zijn derde partij voor Oranje en versloeg in de wedstrijd tegen Ierland Atharva Paibir. Mason heeft nu 1½ bordpunt, Nederland na zes van de negen ronden zes wedstrijdpunten.

Opnieuw had de Hoornaar de zwarte stukken, maar voor de eerste maal een opponent met een – beduidend – lagere rating. Mason won op de vierde zet de c-pion en stond die materiële voorsprong niet meer af. Hij kon soepel toewerken naar een gezonde en actieve stelling. Lange tijd speelde de strijd zich af op de damevleugel, waar op één na alle pionnen werden opgeruimd. Die ene was een Westfriese vrijpion op de b-lijn. Die belandde na dameruil op c3. De jonge Ierse schaker begon ’ m te knijpen, wilde zijn koning als verdediger erbij halen en stond met 34. Ke1 pardoes een mat in twee toe.

 

Zo nam Oranje een 0-3 voorsprong om uiteindelijk met drie remises met 1½-4½ te zegevieren. Het Nederlands zestal staat met Albanië op de gedeelde vierde plaats. Nederland B is met een punt minder zesde.

Ierland – Nederland 1½-4½:
Atharva Paibir (1570) – Mason Brouwer (2044).........................0-1
Darun Govindaraju (1683) – Luka Wink (2004)..........................½-½
Saiansh Biswal (1350) – Tim Ma.......................................0-1
Bedhbh Doolin (1470) – Polina Kulikova (1451)........................½-½
Nemhain Doolin (1371) – Marit van Boxel..............................½-½
Alexa Ferguson – Melody Zhang........................................0-1