Bekeravontuur Caïssa-Eenhoorn ten einde

Voor Caïssa-Eenhoorn is het bekeravontuur in de halve finale van het KNSB-toernooi ten einde gekomen. Meesterklasser Paul Keres kwam dinsdagavond op bezoek in De Kreek en won met ½-3½. De Utrechters zullen met Kennemer Combinatie – dat op weg naar het landskampioenschap lijkt te gaan – uitmaken wie zich plaatst voor de landelijke finaledag.

Abel Romkes aan zet tegen Demre Kerigan. De clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn zal met zijn remise tegen de internationaal meester van Paul Keres een prima resultaat boeken.

Paul Keres was op volle sterkte naar Zwaag afgereisd. Met grootmeester Hugo ten Hertog en de IM-spelers Demre Kerigan, Peter Lombaers en Xander Wemmers. Ze behoren tot de top zeven van de club uit de domstad en de laatstgenoemde drie doen qua rating nauwelijks onder voor Jan Breukelman, Jan Willem van de Griendt en David van Kerkhof.

De bekerwedstrijd Caïssa-Eenhoorn - Paul Keres staat op het punt van beginnen. De spelers luisteren naar - de niet zichtbare - arbiter Sernin van de Krol.

Een stunt is geen moment in beeld geweest. Wel zorgde Abel Romkes voor een geweldige prestatie door Demre Kerigan op remise te houden en daarmee kwam de titelhouder goed weg. Met wit bereikte de regerend clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn een goede stelling in het middenspel, toen zwart wat gas gaf op de koningsvleugel. Abel behield de controle en verzwakte na de opstoot 20. e5 de damevleugel van zijn opponent. De Paul Keres-routinier leek de situatie daar niet helemaal te vertrouwen en koos voor een kwaliteitsoffer. Hij hield de druk op de andere flank vast, maar dat leverde niets op. Integendeel, wit kwam via de damevleugel binnen en stond na 33. Dg6+ gewonnen. De Hoornse stelling stak prima in elkaar. Wit gaf de kwaliteit terug en had in het eindspel drie pionnen meer. Na dameruil zorgden de posities van de Utrechtse toren en loper voor enige onzekerheid en na een afwikkeling waarin lopers van ongelijke kleur overbleven zat er niet meer in dan een halfje.

 

Aan het eerste bord nam Robin Duson het op tegen Hugo ten Hertog. De kopman van het Utrechtse kwartet moest eerst zijn best doen om de naar de derde rij opgeschoven d-pion van de zwartspeelster op te ruimen. Na haar lange rokade trok wit ten aanval op de damevleugel en met opkomende pionnen verzwakte hij de koningsstelling. De ruimte op die flank bood Robin wel de mogelijkheid tot een tegenactie met haar dame. Paul Keres’ grootmeester – al enkele keren winnaar van de schoonheidsprijs in de meesterklasse – offerde de kwaliteit om de dame naar een ongunstig veld te verjagen om zo zelf van de ruimte te profiteren. Een Hoorns nadeel was de torenmanoeuvre h8-h6-g6, waardoor het stuk enigszins buitenspel stond. Wit kon voor zijn slotaanval drie stukken inzetten en rondde de partij met de matzet af.

Caïssa-Eenhoorns kopvrouw Robin Duson en grootmeester Hugo ten Hertog wensen elkaar prettige partij.

Willem van der Veen (links) komt als Caïssa-Eenhoorn-supporter kijken naar de vier stellingen. Tweedebordman Henk-Jan Visser overziet alles vanaf de andere kant van de tafel.

Nick Manshanden verloor in een avontuurlijke partij met zwart van Peter Lombaers. Opvallend was de probleemcompositie-achtige stelling na zo’n dertig zetten, met liefst vijf zwarte stukken op de h-lijn en veel materiaal op de koningsvleugel. Henk-Jan Visser ging heel lang gelijk op met Xander Wemmers. In wederzijdse tijdnood greep hij echter mis en werd de eindstand op ½-3½ bepaald.