Schach in dem Bach

Het is weer eens wat anders. Tijdens de slotronde van de KNSB-competitie is schrijver dezes aan huis gekluisterd en kan hij Caïssa-Eenhoorn – Vianen/DVP niet in de speelzaal bijwonen. Gelukkig zijn er liveborden.

Toeval of niet? Als ik naar de website van Caïssa-Eenhoorn wil gaan, geeft het computerscherm de actueelste inhoudsopgave van nu.nl. Het eerste bericht dat opvalt heeft als kop ‘Nigeriaanse schaakheld zet met 58 uur nieuw record marathonschaken neer’. De recordhouder is Tunde Onakoya die op Times Square in New York het opneemt tegen lokale schakers met als doel geld op te halen voor het kinderonderwijs in Afrika. Dankzij het schaken kon hij ontsnappen uit de sloppenwijken van Lagos, Nigeria. Het streefbedrag in de Amerikaanse miljoenenstad is  $ 1.000.000 en eentiende heeft hij zaterdagmorgen vroeg, bij het einde van de marathonzit, binnen.

De prestatie van de Nigeriaanse schaker zal ’s middags vermoedelijk door de tien spelers van Caïssa-Eenhoorn samen niet worden verbeterd. Als ze tegen Vianen/DVP allemaal gelijktijdig om zes uur klaar zijn, staat de teller op vijftig uur.

Zo ver is het nog niet. Om half twee komen de eerste livebeelden binnen en een eerste rondje langs de velden leert dat de ene partij sneller verloopt dan de andere. Een kwartier later is het volgende overzicht gemaakt: bord 1 tien zetten gedaan, bord 2 zes, bord 3 tien, bord 4 acht, bord 5 elf, bord 6 veertien, bord 7 negen, bord 8, veertien, bord 9 twaalf en bord 10 elf. De eerste livezet die ik zie is 13. Ld3 van Ulrich Dresen in zijn partij tetgen Mason Brouwer.

Met zeven titelhouders komt Vianen/DVP sterk voor de dag. Ook aan zeven van de tien borden heeft een speler van de gastploeg een hogere rating, al zijn verschillen soms niet groot. Na anderhalf uur schaken bedenk ik me dat de oostelijke formatie viele Schachspieler heeft. Zouden die in één auto naar De Kreek zijn gereden? Hoe zal de conversatie onderweg zijn geweest?

,,Wohin sollen wir gehen?''
- Nach der Bach.
,,Der Bach? Machen wir Musik anstatt schachspielen?''

Een van de Duitse spelers is Valentin Buckels die er met Henk-Jan Visser een spektakelstuk van lijkt te maken. Schwartz staat twee pionnen voor, maar ontwikkelt op de negende zet pas zijn tweede stuk. Zijn landgenoot Mykyta Volkov – begin deze maand 159e geworden op het Grenke Open (met bijna duizend deelnemers) – en Arne Moll brengen al enige tekening in hun strijd. De dames zijn geruild alsmede twee lichte stukken. Helge Hintze heeft een pion meer dan Gilbert Vrancken, maar wordt onder druk gezet. In de partij Ulrich Dresen – Mason Brouwer staan alle zware stukken op het bord alsmede een Läufer contra een Hoorns paard.

Dezelfde stelling is even na de klok van drie uur te zien in de partij Andrey Orlov – Misha Dorokhin, met de loper voor de kopman van Caïssa-Eenhoorn. Martijn Monteban en Toon van Lanen hebben na zeventien zetten alles nog op het bord. Beiden deden ook mee in de tot deze zaterdag enige wedstrijd tussen beide ploegen, op 21 november 2009. Toon versloeg toen Jeroen Edeling, Martijn verloor van Ulrich Dresen. Daan Zult en Reiner Odendahl hebben een interessante stelling opgebouwd en lijken na 23. … h5 naar een zinderende finale toe te werken.

Bas de Boer (zwart) lijkt een wat vervelende dubbelpion te hebben op de f-lijn en zijn koning staat op de half open g-lijn, maar Willy Hendriks kan daar niet van profiteren. Kleurgenote Robin Duson heeft een op het oog voor Jermo Kooijmans hinderlijke vrijpion op b2, terwijl witspeler Abel Romkes alles in stelling brengt voor aanvallende aspiraties op de damevleugel.

De eerste uitslagen sijpelen rond half vier binnen. Vrijwel gelijktijdig remiseren Arne en Misha. Na een torenruil op de open d-lijn zijn Arne en Mykyta op weg naar een remise-achtig eindspel en gezien de reputatie van beide spelers heeft uitmelken geen zin. Misha houdt een grootmeester in bedwang en dat is altijd een goede prestatie. Zijn loper en het paard van Andrey beschikken over goede velden en houden elkaar in evenwicht. Tien minuten later geeft Daan ook een halfje door. Hij heeft de pionzet van Reiner beantwoord met 24. h4. Beiden beschikken over hetzelfde materiaal, maar kunnen niet zo veel doen.

Beetje bij beetje begint het er echter op de Hoornse borden zorgelijker uit te zien. Als de vrijpion van Robin is opgeruimd, krijgt Jermo de dame en toren op de open b-lijn en zij zorgen voor stukwinst. Vianen/DVP neemt een voorsprong die door Valentin Buckels wordt uitgebreid. Henk-Jan blijft in het spektakelstuk twee pionnen achter en verliest daarna te veel materiaal om overeind te kunnen blijven: 1½-3½.

Mason en Ulrich bereiken een dame-met-toren-eindspel. Na dameruil tekenen ze de vrede. Gilbert besluit tot een gewaagd dame-offer, voor een toren en een licht stuk. Hij belandt echter in een eindspel van een eenzame dame contra zijn toren en loper, maar Helge heeft nog een wapen achter de hand: zijn vrijpion op de d-lijn. Als die dreigt door te lopen naar het promotieveld, komt de gastploeg op 2-5.

Bas heeft een pion minder, Abel heeft er één meer en de stelling van Martijn is in evenwicht. Willy Hendriks heeft tegen Bas verbonden pionnen en een actieve dame en paard, terwijl zwart – met drie isolani’s – in de verdediging moet met zijn dame en loper. Op de lange duur is een Viaanse vrijpion op c4 niet af te stoppen en na ruim veertig zetten accepteert de Caïssa-Eenhoorn-speler het onvermijdelijke.

Een tegenvaller is het verlies voor Abel. Hij probeert zijn pion voorsprong te verdedigen, maar opeens staan zijn stukken op de damevleugel niet goed (een loper en paard op de b-lijn worden allebei aangevallen) en dat kost hem een stuk. Het wordt 2-7 en Martijn mag proberen te voorkomen dat Caïssa-Eenhoorn een wedstrijd verliest zonder partijzege. Dat lukt niet Toon geeft in een eindspel met lopers van gelijke kleur, een paard en vier pionnen op dezelfde lijnen geen krimp.

De vice-kampioen van 1B wordt met de 2½-7½ de beste nummer 2 van beide eerste klassen en soms weet je nooit hoe het loopt. Ooit is De Eenhoorn als beste nummer 2 naar de eerste klasse gepromoveerd, nadat Vianen/DVP vrijwillige degradatie had aangevraagd. Het is vaker gebeurd dat er in de meesterklasse opeens een plaats is vrijgekomen.

Nog net voor zes uur is het toch feest voor de Hoornse vereniging. Het tweede team verovert het kampioenschap in de derde klasse C. Voor de tweede keer in de historie is Caïssa-Eenhoorn vanaf het najaar vertegenwoordigd op eerste- en tweedeklasseniveau.

1 thought on “Schach in dem Bach

  1. Wederom een mooi verslag, Co! Jammer dat je niet aanwezig kon zijn want ik had wel eens met de auteur van al die mooie stukjes willen spreken. Wat er niet in het verslag stond was dat het gezellig was na afloop: ik begrijp nu wel dat jullie spelers uit alle hoeken van het land naar het Noord-westen van Nederland afreizen. Overigens een mooie tocht over de N307! Schaaktechnisch ging alles deze middag naar wens: soms heb je van die middagen dat het allemaal de goede kant op rolt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *