Verlenging voor Robin Duson eindstation op NK

Het ligt voor de hand om een vergelijking met het Nederlands voetbalelftal te maken. In tegenstelling tot Oranje sleepte Robin Duson in haar halve finale wel een verlenging uit het vuur, maar de twee snelschaakpartijen tegen Anne Kuipers-Haast werden haar eindstation van het Nederlands vrouwenkampioenschap. De Tilburgse, die vijf nationale titels achter haar naam heeft staan, won de toegift met ½-1½ en treft in de finale de in Heiloo wonende Maaike Keetman.

In de wetenschap dat slechts winst telde, moest Robin vanmiddag in de partij met klassiek tempo eerst een aanval op de damevleugel afslaan. Anne had voorzichtig kunnen beginnen, maar stuurde al snel haar pionnen op die flank naar voren. Er werd veel geruild en na twintig zetten stonden alleen alle torens op het bord plus een Hoornse loper contra een zwart paard. De Caïssa-Eenhoorn-speelster keek tegen twee isolani’s aan, terwijl haar opponente een solide pionnenstructuur op de koningsvleugel had. Wit kwam een interessante en ook moeilijke fase goed door en belandde in een eindspel met de vier zware stukken en nu twee geïsoleerde pionnen voor Anne (op a6 en e6) en twee verbonden pionnen (op f2 en g2) voor Robin. De zwarte randpion werd dubbel belaagd en sneuvelde, in combinatie met torenruil. En zo werd op de veertigste zet een prachtige stelling voor de eindspelstudie zichtbaar.

Met een pion meer was de weg naar winst voor de Hoornse schaakster bepaald nog niet geplaveid. De pionnen moesten naar de overkant, maar een punt van aandacht is dat in zo’n situatie een toren vanaf de eerste of achtste rij het de koning nog flink lastig kan maken. Robin koos voor een behoedzame aanpak en zorgde er voor dat Anne nauwelijks schaakjes kon geven. De zwartspeelster kon bovendien met haar monarch niet al te ver van haar pion op e6 staan. Dat lukte niet meer na 63. Ta7+, waarmee de koning werd afgesloten van die pion. Robin zette de opmars van haar g-pion voort en verzekerde zich een paar zetten later van de overwinning.

 

Door de 1-1 eindstand in de mini-tweekamp moest er worden verlengd. In de eerste snelschaakpartij (tempo vijf minuten plus per zet twee seconden toegevoegde tijd) had Robin zwart. Na een vlotte dameruil werd tegengesteld gerokeerd – de korte variant voor onze clubgenote – en juist op de flank, waar je een aanval van de witspeelster zou verwachten, pakte Robin groot voordeel. Met de winst voor het grijpen strandde ze echter op remise. Door een storing was het snelschaken niet makkelijk te volgen en het is niet duidelijk hoe dat resultaat tot stand is gekomen.

De tweede partij verliep heel anders. Met 23. g5+ speelde Robin een energieke zet en wilde ze het initiatief verlengen, het was echter het begin van de nederlaag. Haar pionnenstructuur werd aangetast en daar profiteerde Anne optimaal van. Een kwaliteitsoffer als noodsprong accepteerde de oud-kampioene gretig om uiteindelijk drie pionnen te veroveren. De finaleplaats was binnen.