De avond van Dion Brandt

‘Gezelligheid is belangrijker tijdens dit toernooi dan absolute stilte’. Het is al jaren de slogan van de midzomerschakers in Bovenkarspel. Als op de laatste woensdagavond de ontknoping aanstaande is, klinkt ‘Avond’ van Boudewijn de Groot duidelijk hoorbaar in de grote speelzaal. Het wordt de avond van Dion Brandt die in een zinderend eindspel Rens Vriend verslaat, het achttiende Midzomertoernooi op zijn naam schrijft en daarmee de jongste winnaar aller tijden is.

De eindstelling in de partij Rens Vriend – Dion Brandt. Zwarts a-pion is gepromoveerd, de witspeler (rechts) zal over een paar seconden Dion feliciteren met zijn partij- en toernooiwinst.

Het 14-jarige talent uit Oosterleek moet er in een lange zit hard voor werken. Rens heeft in de voorgaande elf weken in het Vereenigingsgebouw De Tuf slechts één partij verloren. De speler van Degoschalm/Revanche zal, ondanks zijn nederlaag, met zeven uit elf in de top vier van succesvolste deelnemers belanden. Alleen Abel Romkes (Caïssa-Eenhoorn) bereikt een hogere score; Eugène Koomen (KTV) en Dirk Mantel (Schaaklust) veroveren eveneens zeven punten.

Dion, met zwart, wint op de twaalfde zet een pion. Beiden belanden vlot in een eindspel met alle torens en daarin raakt Rens een tweede pion achter. Na ruil van één stel zwaar materiaal is 34. … Ta1 een belangrijke zet. De witte koning kan alleen naar h2 vluchten en komt dan heel ver van Dions vrijpion op a6 te staan. Die stoomt door naar de tweede rij, maar de witspeler krijgt één kans om het naderend onheil te voorkomen. Met 42. g4 – de voorste van een dubbelpion – maakt hij een gaatje voor zijn koning op h2. Na 43. Kg3 kan zijn jonge clubgenoot geen schaak geven en wordt het lastig om aan remise te ontsnappen. Terwijl de klok doortikt, speelt wit echter 43. g3. De tweede rij wordt zo een wandelroute voor zijn koning naar a2, waar een diepe valkuil in zit. Als de zwarte toren op a1 op het juiste moment naar h1 gaat, mag wit op straffe van torenverlies de a2-pion niet slaan: Txa2 Th2+, Txa2. Rens doet dat uiteraard niet, maar kan vervolgens promotie niet verhinderen en dat betekent eveneens verlies. Hij zal als eerste de kersverse Midzomer-winnaar feliciteren: met zijn partijzege en met zijn toernooizege.

 

Het is inmiddels druk rondom het bord en Dion krijgt van veel kanten handdrukken en schouderklopjes. Eerder op de avond heeft naaste concurrent Renzo Snel verloren van Dirk Mantel, terwijl zijn voorsprong op nummer 3 Abel Romkes groot genoeg is om ook bij een Hoornse winstpartij bovenaan te blijven staan. Een aardig detail is dat Dion begin dit jaar in de clubcompetitie van Degoschalm/Revanche met wit het punt had gedeeld in zijn partij tegen Rens.

De achttiende editie van het Midzomertoernooi gaat de geschiedenisboeken in als een succesvolle. Het deelnemersrecord (35 in 2019) wordt met zeven scherper gesteld. Organisator Nico Weel mag liefst elf debutanten welkom heten. Zes man hebben vijf of minder partijen gespeeld, waardoor de wekelijkse opkomst – als je dat sextet niet meetelt – ruim boven de tachtig procent ligt. Alleen woensdag 10 juli valt uit de toon: veertien spelers. In het Bovenkarspelse schaakpeloton zitten veel voetballiefhebbers, want die avond stond de halvefinalewedstrijd van Nederland tegen Engeland (Europees kampioenschap) op het programma.

Bijna de helft van het deelnemersveld zit met het aantal gespeelde partijen in de dubbele cijfers: 10, 11 of 12. In aanmerking nemende dat juni, juli en augustus vakantiemaanden zijn, kan worden gesproken van een trouwe opkomst. Vaak kan Nico vijftien of zestien partijen plannen. En opvallend is dat veel spelers een goede score hebben. Voor een plaats in de eindstand die bij de prijsuitreiking wordt gebruikt is een minimum van zes partijen een vereiste. Slechts drie man hebben de afgelopen twaalf woensdagavonden twee of minder punten verzameld. Een grote groep is aan elkaar gewaagd en daar houdt Nico bij het indelen rekening mee. Zo had toernooiwinnaar Dion Brandt een junirating van 1321 en Abel Romkes – goed voor acht uit acht – een junirating van 2088. Een veel te groot verschil voor een interessante partij en de twee hebben dan ook niet tegen elkaar gespeeld. Abels deelname aan het Midzomertoernooi leverde hem overigens tot en met 24 juli ruim dertig ratingpunten op en met Bert Spil, Peter van Waert, Arnold van der Wolff, Sjoerd Kelder, Kevin Smit, Dirk Mantel, Co Buysman en Boris de Best als opponenten kan worden gesteld dat het voor de oud-clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn de moeite waard is geweest om de fietstochten naar Vereenigingsgebouw De Tuf, en terug, te maken.

Een Hoornse derby in Bovenkarspel. Boris de Best is aan zet tegen Abel Romkes.

Caïssa-Eenhoorn is met dertien spelers actief in Bovenkarspel. Drie van hen halen de top tien. Renzo Snel is al tweemaal als vierde en tweemaal als vijfde geëindigd en bevestigt zijn midzomervorm met de tweede plaats. Abel Romkes wordt met een score van honderd procent derde. Dat is niet uniek. Peter van Waert moest in 2017 ondanks twaalf winstpartijen Nel Sasbrink voor laten gaan. De honderdprocentscores van Frank Tieken (in 2010, zes partijen) en Rik Slaman (in 2012, tien partijen) leverden wel de eindzege op.

Met zijn zesde plaats speelde Co Buysman zijn beste Midzomertoernooi. In de grote middenmoot eindigden Nizar Alayoubi, Boris en Harry de Best, Bert Spil, Rik Slaman, Alex Swart, Peter van Waert, Arnold van der Wolff en Jamal Zyat. Sjoerd Kelder kwam driemaal naar de speelzaal en trof het niet dat de top drie van de plaatsinglijst tegenover hem plaats nam.

De historie van het Midzomertoernooi lijkt in nevelen gehuld te zijn. Ik heb een eindstand uit 1997, van de vijfde editie. Er werd toen geschaakt bij tafeltennisvereniging Dito uit Grootebroek en daarvoor stonden de borden klaar in het kantoor van Duin Software en de winkel Tools Nederland. De laatste twee locaties kunnen betekenen dat er nog niet zo veel deelnemers waren. In 1997 in ieder geval 24, met Horst Puppe (De Groene Zes) als succesvolste, voor het KTV-duo Erik Dekker/Peter Stam.

In 2005 is de huidige reeks begonnen. Ed Hornick en Hans Morsink ontbraken toen. Wellicht aangetrokken door enthousiaste verhalen maken ze in 2006 hun entree en hebben sindsdien geen Midzomertoernooi gemist. Ed en Hans hebben de meeste deelnames achter hun naam staan. Schrijver dezes is gek van lijstjes en hieronder volgt een overzicht van de 42 spelers die de afgelopen drie maanden actief zijn geweest in Vereenigingsgebouw De Tuf, met bij hun namen het aantal keren dat zij hebben meegespeeld.

Ed Hornick..........17 Gerard Broersen......6 Dennis Dekker............2
Hans Morsink........17 Co Buysman...........6 Ellen van der Hoeven.....2
Bas Doodeman........15 Eugène Koomen........6 Stef de Wit..............2
Rik Slaman..........15 Jan Olthof...........6 Boris de Best............1
Nico Weel...........15 Peter van Waert......6 Harry de Best............1
Peter Stam..........14 Ron Smit.............5 Lionel Bouman............1
Dirk Mantel.........13 André Mantel.........4 Lode Broekman............1
George Tadrous......12 Henri Stouten........4 Sjoerd Kelder............1
Axel Zee............12 Nizar Alayoubi.......3 André van Leeuwen........1
Renzo Snel...........9 Caspar Jinssen.......3 Abel Romkes..............1
Kevin Smit...........8 Bert Spil............3 Grigore Rosca............1
Arnold van der Wolff.8 Rens Vriend..........3 Evgeny Shirkin...........1
Nico Reus............7 Jan Baars............2 Alex Swart...............1
Jim Wittebol.........7 Dion Brandt..........2 Jamal Zyat...............1

Het tweede lijstje vermeldt de schaakliefhebbers die in de afgelopen jaren op de eerste, tweede en derde plaats zijn geëindigd. De achttiende editie telde zeven oud-winnaars, onder wie Rik Slaman en George Tadrous, de enige twee die tweemaal de hoogste midzomerscore pakten. Tussen haakjes het aantal deelnemers in het betreffende jaar.

Het erepodium van het Midzomertoernooi:
2005 (29): Andrew Weltevreden  Rik Slaman                Wouter Strating
2006 (26): Rik Slaman          Thomas Balla              Sam Sival
2007 (25): Bas Dudink          Axel Zee                  Kevin Smit
2008 (28): Hans van der Zijden Chris Kalkhoven           Axel Zee
2009 (32): Ab Niekamp          Roy Bekkink               Seréyo Bekkink
2010 (24): Frank Tieken        Joey Bekkink              Bertus Droog
2011 (24): George Tadrous      Erwin Brouwer             Ab Niekamp
2012 (22): Rik Slaman          Bas Doodeman              Ab Niekamp
2013 (22): Dirk Mantel         Hendrik Kager             Simon Dorpema
2014 (27): Bas Doodeman        Rik Slaman                Ron Smit
2015 (32): George Tadrous      Piet Laan                 Jeroen Graaf
2016 (32): Ruud Loots          Sido Quarré               Ed Hornick
2017 (24): Nel Sasbrink        Peter van Waert           Jeroen Graaf
2018 (33): Hans Morsink        Dirk Mantel               Hendrik Kager
2019 (35): Jan Koopman         Jur Visser                Bas Doodeman
2022 (33): Eugène Koomen       Chris Keesman             Bert Spil
2023 (34): Gerard Broersen     Nico Reus                 Jim Wittebol
2024 (42): Dion Brandt         Renzo Snel                Abel Romkes

Het Midzomertoernooi is een begrip in Westfriesland en wordt dat zo langzamerhand in Nederland. Er zijn midzomertoernooien bij LTV De Eemelaar (Achterveld, achter Amersfoort), TV Heideslag (Erica, Drente), KTC Kollum, TV Mildam (bij Heerenveen), TPV Steensel, THOS (Grave, Tot Heil Onder Spieren) en TC Vlodrop (bij Roermond) als het om tennis en padel gaat en bij petanquespelers van Bulderbaan (Amstelveen), De Boel de Boule (Roelofarendsveen) en De NijeBoulers (Nijkerk). En dan hebben we, tijdens het googlen met ‘midzomertoernooi’, slechts de eerste twee internetpagina’s gehad.

Nico Weel stopt als organisator, maar hopelijk gaat het schaakevenement gewoon door. Bij gastheer Danny en de gastvrouwen Jane en Kirsten van Vereenigingsgebouw De Tuf is het altijd erg gezellig en verschillende spelers denken mee over de editie van 2025. Het vooruitzicht op nieuwe midzomermailtjes ziet er in ieder geval positief uit.

En het derde lijstje: de eindstand. De 'm' staat voor midzomerscore, die bepalend is.

Dion Brandt (Degoschalm/Revanche, 1321).........11  6  1  4 = 5½ m 41,88
Renzo Snel (Caïssa-Eenhoorn + Torenhoog, 1517)...9  6  1  2 = 6½ m 28,85
Abel Romkes (Caïssa-Eenhoorn, 2088)..............8  8  0  0 = 8  m 25,77
Dirk Mantel (Schaaklust, 1774)..................10  5  4  1 = 7  m 22,89
Caspar Jinssen (Torenhoog, 1200).................9  3  1  5 = 3½ m 20,10
Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn, 1776)..............10  5  3  2 = 6½ m 18,58
Gerard Broersen (Degoschalm/Revanche, 1695)......8  4  3  1 = 5½ m 17,74
Jan Olthof (Schaaklust, 1651)....................7  3  3  1 = 4½ m 17,53
Ed Hornick (Torenhoog, 1632)....................10  4  4  2 = 6  m 16,87
Eugène Koomen (KTV, 1765).......................12  5  4  3 = 7  m 16,39
Jim Wittebol (ratinghouder, 1776)................7  4  1  2 = 4½ m 15,69
Lode Broekman (MSK, 1623)........................7  4  1  2 = 4½ m 13,37
Boris de Best (Caïssa-Eenhoorn, 1774)...........10  4  3  3 = 5½ m 11,14
Ron Smit (ratinghouder, 1622)....................6  4  1  1 = 4½ m 11,01
Arnold van der Wolff (Caïssa-Eenhoorn, 1824).....8  3  3  2 = 4½ m  8,79
Rens Vriend (Degoschalm/Revanche, 1555).........11  5  4  2 = 7  m  8,59
Peter Stam (KTV, 1577)..........................10  5  3  2 = 6½ m  8,32
Ellen van der Hoeven (Heerhugowaard, 1467).......9  4  0  5 = 4  m  8,12
Harry de Best (Caïssa-Eenhoorn, 1455)............8  3  2  3 = 4  m  7,16
Evgeny Shirkin (1465)...........................10  4  1  5 = 4½ m  4,22
Bas Doodeman (Degoschalm/Revanche, 1708).........7  3  0  4 = 3  m  3,87
Bert Spil (Caïssa-Eenhoorn, 1893)...............10  4  3  3 = 5½ m  3,84
André van Leeuwen (Degoschalm/Revanche, 1381)...10  3  2  5 = 4  m  3,11
Nico Weel (De Groene Zes + Schaaklust, 1816).....9  4  3  2 = 5½ m  2,86
Grigore Rosca (1380)............................10  3  1  6 = 3½ m  2,61
Peter van Waert (Caïssa-Eenhoorn, 1926)..........7  3  2  2 = 4  m  2,25
Lionel Bouman (Degoschalm/Revanche, 1330)........4  1  1  2 = 1½ m  2,08
Alex Swart (Caïssa-Eenhoorn, 1694)..............10  5  1  4 = 5½ m  0,77
Rik Slaman (Caïssa-Eenhoorn + Schaaklust, 1799)..4  1  1  2 = 1½ m -4,04
Kevin Smit (ratinghouder, 1959)..................2  0  1  1 =  ½ m -4,68
Stef de Wit (Torenhoog, 1383)....................7  1  1  5 = 1½ m -5,99
Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn, 1708)..........12  5  0  7 = 5  m -6,03
Jamal Zyat (Caïssa-Eenhoorn, 1732)...............8  3  0  5 = 3  m -6,44
Henri Stouten (KTV, 1754)........................4  0  2  2 = 1  m -7,52
Axel Zee (De Groene Zes + KTV + Schaaklust, 1770)9  3  1  5 = 3½ m-10,08
Hans Morsink (ratinghouder, 1536)...............12  2  7  3 = 5½ m-11,24
André Mantel (KTV, 1464)........................11  2  4  5 = 4  m-12,08
Nico Reus (Degoschalm/Revanche, 1534)...........10  4  0  6 = 4  m-13,54
Sjoerd Kelder (Aartswoud + Caïssa-Eenhoorn, 1964)3  0  0  3 = 0  m-14,83
Jan Baars (ratinghouder, 1800)...................5  0  1  4 =  ½ m-21,83
George Tadrous (Degoschalm/Revanche, 1583).......9  2  0  7 = 2  m-25,02
Dennis Dekker (ratinghouder, 1349)...............9  1  0  8 = 1  m-25,08

Tenslotte nog enkele partijen van de afgelopen weken.

 

 

 

 

 

En nog wat foto's van de laatste ronde, afgelopen woensdag.

De openingsfase van de twaalfde ronde, in een volle speelzaal in Vereenigingsgebouw De Tuf. Vijftien tafels zijn bezet, de spelers van de zestiende halen koffie en maken een foto.

Dion Brandt (zwart) begint de laatste ronde als koploper. Hij speelt tegen Rens Vriend.

Op de tweede plaats staat Renzo Snel die ook zwart heeft, tegen Dirk Mantel.

Niemand in de top drie heeft kleurvoordeel, want Abel Romkes (derde) hanteert eveneens de zwarte stukken. Twee clubgenoten kijken naar het bord: opponent Boris de Best en toeschouwer Arnold van der Wolff.

Rens Vriend, een van de succesvolste spelers op het achttiende Midzomertoernooi, denkt na in zijn partij tegen ranglijstaanvoerder Dion Brandt.

Midzomerschaak is niet aan een leeftijd gebonden. De 13-jarige Stef de Wit neemt het op tegen Nico Reus, secretaris van Degoschalm/Revanche.

Nizar Alayoubi (wit) staat een loper achter tegen Peter van Waert, een topper in de Westfriese schaakhistorie.

,,Zal ik de pion op g7 slaan of niet?'' Nizar wikt en weegt, terwijl Peter oog voor het centrum heeft.

De partij Rik Slaman – Jamal Zyat zit in een spectaculaire fase. Jamal is aan zet, de witte koning staat onder grote druk. Zwart zal als winnaar uit de strijd komen.

3442 Alex Swart (wit) contra Axel Zee.

De beslissing valt. Alex slaat de toren op a8 met schaak en zal door Axel worden gefeliciteerd. Zwart kan zijn onverdedigde dame op g6 niet redden. Dirk Mantel volgt de slotzet.

En dit is er aan vooraf gegaan. In de analyse blijkt dat Axels zet 27. … Dg6 Alex aan de winst helpt. Hij moet … Tf8 spelen.

Witspeler Harry de Best treft de speler die de meeste kilometers moet maken: Lode Broekman, routinier van MSK (Muider Schaakkring).

Ze spelen een van de langste partijen van de slotavond. Lode zal met een punt huiswaarts keren.

De voorste helft van de speelzaal met op bijna alle tafels Caïssa-Eenhoorn-deelnemers in actie.

Zoals op deze tafel. Arnold van der Wolff, al meer dan een halve eeuw lid van de Hoornse vereniging, controleert of de dame van Bas Doodeman op h5 geen gekke dingen kan doen.

Arnold (die heeft gewonnen) en Bas bespreken hun partij. Organisator Nico Weel volgt de analyse; handig voor zijn e-mailverslagen.

Op de voorgrond de partij Bert Spil – Eugène Koomen. Twee jaar geleden de respectievelijke nummers 3 en 1 van de eindstand, ditmaal middenmoters.

Bert noteert zijn zet, Erugène denkt na over zijn antwoord.

De schaakliefhebbert Bert. Hij is er bij gaan staan om de beslissende fase in het eindspel van de partij Rens Vriend – Dion Brandt goed te kunnen volgen.

Abel Romkes, aan zet, zal zijn score van honderd procent (het wordt acht uit acht) handhaven tegen clubgenoot Boris de Best.

In het eindspel heeft Abel de kwaliteit. Met 29. Txb3 is daar zojuist een tweede pion voorsprong bij gekomen.

Dion Brandt op weg naar partij- en toernooiwinst. Hij heeft zijn vrije e-pion naar voren geschoven en ziet dat er voor Rens Vriend weinig speelmogelijkheden zijn.

Het wordt drukker rondom het bord van de jonge koploper.

Dion Brandt, de jongste winnaar ooit van het Midzomertoernooi, is het stralende middelpunt in de speelzaal van Vereenigingsgebouw De Tuf.

Een collector’s item. De notatie van de winnaar in Bovenkarspel van zijn beslissende partij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *