Donald Duck in trek bij teamkampioenschap

In een van de pauzes tussen de ronden van het NHSB-teamkampioenschap voor de C- en D-jeugd valt Casper Venlet op. De jeugdspeler van HWP uit Haarlem zit hoog op een stapel stoelen en leest een Donald Duck-boek. Niet veel later heeft wedstrijdleider Johan Paul Hendriks hetzelfde boek in zijn handen.

Het Hoornse wijkcentrum De Huesmolen – sinds Stichting Netwerk het beheer heeft overgenomen van de gemeente is het geen cultureel centrum meer – is de locatie voor de titelstrijd van de viertallen. Drie C- en tien D-ploegen zijn actief in de Focus en Palet-zaal. Zo’n zestig kinderen, sommige clubs hebben er vijf voor een team afgevaardigd, zitten voor hun 25-minutenpartijen achter het bord. Vaak zijn die partijen (veel) eerder afgelopen dan de maximale lengte en wat doe je, als je niet hoeft te schaken? Dan lees je over Donald Duck.

De populaire eend is niet onbekend met schaken. In een van de cartoons staat een geblokte theedoek centraal. Donald heeft die aan de waslijn opgehangen, om te drogen. Zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak vervelen zich en komen op het idee om een vierkant uit de theedoek te knippen. Dat vierkant telt 32 blauwe en 32 witte blokken, ideaal om op te schaken en dat doen de drie jonge eendjes dan ook.

In 2007 heeft de Motiefgroep Schaken, een gezelschap dat van alles over het schaken verzamelt, het themanummer ‘Schaken in strips’ uitgebracht. Wat blijkt: er zijn ruim vijfhonderd titels waarin stripfiguren schaken. Zelf heb ik de avonturen van Kuifje (die een partij speelt tegen generaal Alcazar) en Lucky Luke (die met zijn witte paard Jolly Jumper schaakt) gelezen, maar ook Asterix, Olivier B. Bommel en Tom Poes, Popeye, Batman, Superman en de Smurfen schaken. Leuk is zeker een strip van FC Knudde, getekend door Toon van Driel. Een van de schakers zet een lege stukkendoos op zijn kant en zegt lachend: ,,Dug out.’’

De jeugdspelers op deze zonnige zondagmiddag in De Huesmolen komen niet op dat idee om de doodeenvoudige reden dat alle lege dozen ergens anders staan en niet naast de borden. Elke tafelleider moet immers een goed zicht hebben op de klokken.

Voor de C-spelers is het jammer dat er niet zo veel ploegen zijn. Het kampioenschap van vorig jaar telde nog acht teams, ditmaal zijn het er drie. Wedstrijdleider Chris de Saegher oppert bij de prijsuitreiking de mogelijkheid om de Noord-Hollandse C-teamcompetitie op clubavonden te houden. In enkele regionale bonden gebeurt dat al en het is zeker de moeite waard om dieper over het idee na te denken.

Kennemer Combinatie is oppermachtig en verslaat de twee viertallen van de organiserende vereniging Caïssa-Eenhoorn met ruime cijfers. Tyro Bekedam, Jakob Kaiser, Vlad Omota en Mark Honkoop winnen zelfs al hun partijen. Volgens verwachting wordt Caïssa-Eenhoorn 1 (Dennis Manshanden, Wim Jan Visser, Klaas Jan Koedijk en Martijn de Wit) tweede en Caïssa-Eenhoorn 2 (Jelmer Luijt, Jur van Leijen, Thomas van der Knaap en Thijs Dekker) legt beslag op de derde plaats. Voor het begin van de tweede wedstrijd tussen beide Hoornse ploegen stelt een van de spelers voor om er ditmaal vier remises van te maken, maar als de klokken zijn ingeschakeld komt toch de ware strijdlust naar boven.

Aan het D-kampioenschap doen tien ploegen mee en die maken er een spannende dag van. De beste drie plaatsen zich voor de landelijke competitie. Ze winnen er geen prijs mee, maar de beste geklede teams komen uit Krommenie. Jikke Egberts, Lars en Max Gelderman, Léon Gerritsen, Yorn Kool, Josh Sleijfer, Bowie Steenbrugge en Mik Vermaas dragen een wit shirt met een mooi embleem en ‘Schaak Vereniging Krommenie’ erop. De acht worden begeleid door Anneke Schol, zelf een goede schaakster en zeven jaar geleden koninklijk onderscheiden voor haar verdiensten op schaakgebied.

Ze is niet de enige volwassene in de speelzaal. Verschillende begeleiders helpen de organisatie – Chris de Saegher, Johan Paul Hendriks, Gilles Provoost, Robbert van Dijkhuizen en Rob Bouwman – door als tafelleider op te treden. Veel ouders zijn naar Hoorn gekomen om hun kinderen en hun ploeggenoten te supporteren.

Mede daardoor wordt het een sfeervolle dag. En een spannende. In de derde ronde spelen de twee teams van Kennemer Combinatie tegen elkaar gelijk en zij maken in het verdere verloop de dienst uit. Vier ploegen strijden om de derde plaats: HWP, Krommenie, De Waagtoren en Caïssa-Eenhoorn en de onderlinge verschillen blijven tot het laatst klein. HWP zorgt voor een verrassing door Kennemer Combinatie op 2-2 te houden, waardoor KC 2 alleen bovenaan komt en de leidende positie ook vasthoudt. Qua sterkte doet het tweede team van Kennemer Combinatie overigens nauwelijks onder voor het eerste, dat zich als tweede klasseert.

Een grappig detail van het kampioenschap is de partij Robin Duson-Rosa Leek. Beide meisjes kennen elkaar van de individuele kampioenschappen. Eerder dit seizoen eindigde Robin op de eerste en Rosa op de tweede plaats, het jaar ervoor was de volgorde andersom. In alle pauzes zoeken ze elkaar op om vriendschappelijk te schaken en uitgerekend in de laatste ronde treffen ze elkaar, maar nu gaat het om het echt. Robin zegeviert, waardoor Caïssa-Eenhoorn met 3-1 De Waagtoren verslaat en op de derde plaats eindigt.

De ‘kopvrouw’ van het Hoornse kwartet heeft eerder in de partij een remise-aanbod afgeslagen. Schaken in teamverband is immers anders dan voor jezelf schaken. Dan leg je misschien wat meer risico in het spel of neem je wat gemakkelijker een remise-aanbod aan. Maar op deze zondagmiddag maak je deel uit van een ploeg en telt in iedere partij het teambelang. En dat heeft Robin goed in de gaten.