Verslag invitatie vierkamp / voorjaarstoernooi Purmerend

Verslag geschreven door Joey

Seréyo en ik kregen een uitnodiging van schaakclub Purmerend voor een invitatie jeugd 4 kamp, waarbij we geen inschrijfgeld hoefden te betalen en er voor elke deelnemer gegarandeerd prijzengeld was, een soort startgeld dus:-)

En aangezien we dit jaar geen tijd en zin hadden om aan het jeugd NK deel te nemen, want dan moesten we onze hele meivakantie opofferen om 9 dagen heen en weer te moeten gaan naar Rotterdam, waren we blij dat we deze invitatie dus konden aannemen.

Het werd dus georganiseerd door schaakclub Purmerend, die houden elk jaar rond mei een voorjaarstoernooi, een 4 kamp op vrijdagavond en zaterdag. En dit jaar werden dus voor het eerst invitatiegroepen van sterke jeugd samengesteld.
invitiatigroep1invitatigroep2


In de hoogste invitatiegroep speelde mijn broer Seréyo (2036) samen met Maaike Keetman (2028), Richard Schelvis (1953) en Enrico Blees (2199)

Ik (rating 1526) speelde in de 2e invitatiegroep met clubgenoot Niels Appelman (1072), Barry Broek (1546) en Sandra Keetman (1592).

Seréyo en ik begonnen allebei niet goed op vrijdagavond, allebei verloren.

Seréyo moest met zwart tegen Maaike, Seréyo:’’ Ik kwam niet zo goed uit de opening en daarna kreeg Maaike 3 lichte stukken en een pion tegen een dame. Dit kon Maaike makkelijk uitspelen.’’

Ik moest met wit tegen Barry, hij speelde Pf6 en ik speelde mn eigen spel. Ik won een pion en stond de hele partij beter. Alleen in het eindspel kwam ik in een penning te staan, hierdoor verloor ik een stuk en later de partij, daar baalde ik wel van.

De 2e ronde moest Seréyo met zwart tegen Enrico, ook deze partij verloor hij. Seréyo:’’ Ik kwam normaal uit de opening en daarna had Enrico een aanval en ik zag dit wel maar had 1 zet over het hoofd gezien en daardoor verloor ik dus.’’

Ik moest in de 2e ronde tegen Niels met zwart. Niels schaakt een stuk beter dan zn rating van 1100 aangeeft, want hij had ook al van Sandra gewonnen, dus ik moest oppassen voor onderschatting. Het werd een siciliaans, waarbij Niels iets speelde wat op Grand prix attack leek. De hele partij ging ongeveer gelijk op tot ik in het eindspel kwam met ongelijke lopers. Hij bood een paar keer remise aan, maar ik vond dat ik beter stond en wist het winnend uit te spelen. Hier ben ik, zwart dus, aan zet..

De laatste ronde moest Seréyo met wit tegen Richard, Seréyo:’’ Ik kwam goed uit de opening en kon al snel gaan aanvallen. Ik won daarna met een trucje een stuk en toen gaf hij op.’’

De koning van zwart is net van g8 naar h7 gegaan. Hier speelde ik 36. Txe8! Txe8 37. Dxf7 Pg7 38. Pf6 met stukwinst.

Mijn laatste ronde moest ik tegen Sandra met wit, dit werd een Caro-Kann. Ik won in het middenspel een kwaliteit met een mooie zet. Het eindspel kon ik winnen, zie stelling waarin ik (wit) aan zet is.

Ik deed hier: Dh2 Kf8, Dd6+ Kg8?, f4!

Tussen de partijen door konden we nog voetballen buiten en rond 17 uur was de prijsuitreiking.

Uiteindelijk was Seréyo 3e en kreeg een prijs van 75 euro.
Ikzelf was eerste, samen met Niels omdat hij de laatste ronde heel knap van Barry had gewonnen. Ik had wel van Niels gewonnen, maar we moesten de prijzen delen, waardoor ik 67,50 euro had gewonnen.

Er was ook nog een verrassingsprijs voor de winnaars van de invitatiegroepen. Dus Maaike, Niels en ik krijgen een uur schaaktraining aangeboden door FM Rob Schoorl.

Naast deze 2 jeugd invitatiegroepen was er nog een speciale invitatiegroep voor jonge jeugd. Hier speelden 2 spelers van Caissa-Eenhoorn tegen 2 spelers van Purmerend. Voor onze club waren dit Robin Duson en Teun van Rossum. Zij speelden een aantal rapidpartijen tegen elkaar, waarbij Robin deze groep wist te winnen en Teun gedeeld 2e werd.

Daarnaast deden er nog een aantal clubgenoten mee aan de ‘normale’ vierkamp. Ronald Ritsema haalde in zijn groep een half punt en Klaas-Jan haalde in zijn groep 1,5 punt en was hiermee 2e en kreeg ook een mooie geldprijs van 15 euro.

Seréyo en ik hopen dat we volgend jaar weer worden uitgenodigd voor het invitatietoernooi, we vonden het erg leuk en gezellig!

Voor alle standen, uitslagen en informatie kijk op de Toernooiwebsite

2 thoughts on “Verslag invitatie vierkamp / voorjaarstoernooi Purmerend

  1. Leuk verslag Joey, Niels vond het ook een leuk toernooi en hoopt uiteraard ook volgend jaar weer van de partij te mogen zijn. Groeten,

Reacties zijn gesloten.