Klaas Jan en Robin over hun ONJK

Klaas Jan Koedijk en Robin Duson hebben vorige week meegedaan aan de 40e edite van het Open Nederlands jeugdkampioenschap schaken in Borne. Klaas Jan deed voor de tweede keer mee in sportcentrum het Wooldrik en haalde keurig 4,5 uit 9 in de C groep. Robin debuteerde in Borne. Ze behaalde een prima score van 7 uit 13 in de D groep. Beide hebben een verslag geschreven over de belevenissen in Borne.

Klaas Jan speelde mee in de C groep (tot 14 jaar). Hij heeft 9 partijen gespeeld met 1.30 uur p.p. + 30 seconcen bonus per zet. Robin deed mee in de D groep (tot 12 jaar). De spelers en speelsters in de D groep speelden 13 partijen met 40 minuten p.p.+30 seconden bonus

Verslag door Klaas Jan:

Van 4 tot 9 augustus nam ik deel nam ik deel aan het 40e ONJK en dit jaar was er ook weer een stijging aan deelnemers. Er deden 265 deelnemers mee aan dit toernooi dat was vorig jaar 250.

Zelf stond ik 30e geplaatst van de 48 deelnemers in de C-groep. Ik werd uiteindelijk 22e met 4,5 punten uit 9 wedstrijden.

Hieronder nog wat informatie over hoe ik heb gespeeld.

Dag 1:

Ik heb mijn eerste partij tegen Derk Kouwenhoven gespeeld (rating 1600+ ik heb zelf 1147, en hij werd uiteindelijk 2e). Tegen hem moest ik vorig jaar ook en ook deze keer heb ik verloren.

Dag 2: mijn 3e partij tegen Olivier Verheyen (een Belg met een rating van 1300). Ik had mijn 2e partij gewonnen van een 667-speler. Tegen Olivier heb ik remise gespeeld.

Dag 3: Ik heb ook de 4e partij remise gespeeld (rating 967 had al gewonnen van een 1557) en mijn 5e partij gewonnen (Rating 1260).

Dag 4:vandaag was er maar 1 partij in (verband met het voetbal toernooi) en ik heb helaas mijn 6e partij verloren (rating 1264).

Dag 5: en mijn 7e partij ook verloren (rating 1110 door een paardoffer ik zag de verdediging helaas niet, anders had ik een stuk meer) en gelukkig mijn 8e partij wel gewonnen (rating 990) ging eerst wel even mis, ik gaf in het middenspel/eindspel een sDSCN0863_Copytuk weg, toen ging het mis en ik dacht: ik ga mijn toren proberen te offeren en als ze met de koning slaat geef ik op. Ik offerde en natuurlijk sloeg ze met de koning dus ik dacht na en zag dat ik met de dame schaak kon zetten en zo haar dame kon winnen (spel was zo  gegaan toen ik het stuk weggaf: ik viel met een pion de dame aan en zij met de loper de mijne, die loper stond trouwens gedekt door de dame) het spel duurde niet lang meer, ik kon snel mat zetten.

Dag 6, de laatste dag: en op de laatste dag had ik maar 1 partij en deze laatste partij sloot ik af met een remise (rating 993)

Ook dit jaar was het weer leuk en natuurlijk doe ik volgend jaar weer mee.

Verslag door Robin:

Ik vond het allereerst heel leuk om mee te doen aan het ONJK en ik heb het heel gezellig gehad. Vooral de camping waar ik en mijn vader stonden was leuk. Er was namelijk een groep van SV Voorschoten. We hebben elke avond met alle kinderen die er stonden het weerwolvenspel gedaan en dat was heel erg leuk. Het moeilijkste van het spel is nog het liegen, en dat vond ik heel grappig. Er waren kinderen waarbij je het meteen doorhad als ze logen, en kinderen die precies hetzelfde deden als ze de waarheid spraken. Dat was echt heel moeilijk.

Bij het schaken  had iedereen 40 minuten op de klok met nog 30 seconden per zet erbij. De eerste partij moest ik met wit tegen Tristan Post  met een rating van 518 terwijl ik zelf een rating van 1041 heb. De eerste 3 partijen werden ingedeeld op rating. Ik was wel opgelucht toen ik tegen iemand met een veel lagere rating moest, maar rating zegt ook lang niet alles en dat legt juist meer druk op je schouders. Vlak voor de eerste partij was ik toch nog een beetje zenuwachtig, maar ik weet van mezelf dat als de partij begint ik daar toch geen last van heb. Ik heb nu zelf al mijn partijen ingevoerd in Fritz, en die zegt dat ik bij de eerste partij na 7 zetten al heel wat voor stond. Ik heb de eerste partij ook gewonnen, met heel veel matdreiging in het middenspel, waarna ik in het eindspel met 3 pionnen voor stond, een matdreiging met 2 torens op de zevende rij had en ook nog eens 1 of 2 pionnen kon winnen. Mijn tegenstander had toen opgegeven waardoor ik begon met een punt.

De tweede partij moest ik met zwart tegen Thijmen Bourgonjen  met een veel hogere rating (1401). De partij ging eigenlijk gelijk op, maar op het laatst had ik een verkeerde berekening gemaakt en met mijn toren een pion geslagen waardoor ik zijn vrijpion net niet kon tegenhouden. Ik verloor de partij en ik bleef dus op 1 punt staan. Na die partij was ook meteen de eerste dag afgelopen.

Op de tweede dag moest ik 3 partijen spelen en de eerste partij met wit tegen Marrit Adema (839). Ik stond volgens Fritz na de elfde zet van mij al aardig wat voor in stelling, maar toen maakte mijn tegenstandster een fout waarna ik door een paardvork een  toren won. Ik won in het eindspel met een toren voorsprong en had 2 uit 3.

Mijn vierde partij was die met zwart tegen Harm Jan Kootstra (922). In het middenspel ging het heel goed en won ik 2 pionnen, maar ik zette na de stelling hieronder Td8 waarna ik van een gewonnen stelling, naar een verloren stelling ging. Ik bood remise aan en gelukkig nam mijn tegenstander dat aan terwijl ik verloren stond. Ik had de stelling hieronder eigenlijk de torens moeten afruilen. Dan lag 27.cxd3  b5 28. Kf5 c5 voor de hand. Dan kan de koning niet op f6 slaan vanwege c4.

robin

 

 

 

 

 

 

De laatste partij van de tweede dag moest ik tegen Gilian Honkoop (1483). In mijn opening verloor ik een pion waarna mijn koning van rechts naar links liep en ik ondertussen een toren verloor en mijn stelling ook nog eens heel slecht was. Ik gaf op en had na dag 2 van de 5 partijen 2,5. Die avond gingen ik en mijn vader in het pannenkoekenrestaurant eten.

Op dag 3 moest ik de eerste partij tegen Diego Kaersenhout (1038) die maar 3 ratingpunten minder had dan ik. Hij opende met b4. Een pionoffer voor een goede stelling. Het werd uiteindelijk nog spannend, maar ik won een pion en drong zijn koningsstelling binnen waarna ik een stuk won en hij opgaf.

De zevende partij moest ik tegen Pascalle Monteny(1102). Zij is Nederlands Kampioen geworden bij de meisjes en op het NK had ik remise tegen haar gespeeld.  Maar nu was het zo dat ik in het begin met wit een best goede stelling had, die ik weggaf na een dameruil. Later kreeg ik nog een dubbelpion. In het eindspel was het qua stukken gelijk, ik had zes pionnen waarvan ook een dubbelpion, een loper en een paard. Maar Pascalle had geen dubbelpion, en in plaats van een loper en een paard had zij 2 lopers. Ik verloor de partij.

De vierde dag hoefde ik maar 1 partij omdat er in de middag ook nog een voetbaltoernooi was. Die moest ik tegen Abedin Heij (1121). Het ging gelijk op,hij won mijn pion maar ik zag dat ik daarna zijn pion kon winnen, maar ik had een paardvork over het hoofd gezien waarna ik een stuk verloor en het daarna eigenlijk al snel afgelopen was. Ik verloor en ik had 3½ uit 8.

Na die partij duurde het nog wel een lange tijd voordat het voetbal begon, omdat de jongere kinderen nog een partij moesten spelen. Ik ben zelf nog met mijn vader even naar het dorpje geweest want we moesten echt wel 3 uur wachten nadat de partijafgelopen was. Met het voetbal zat ik in een meidenteam, waarin het echt heel gezellig was. Ik vond ons team heel leuk, en ik had ook al een aantal meiden eerder ontmoet op het NK. Ons team had de naam Girlpower!! We hebben tegen de 3 jongensteams waar we tegen moesten spelen alle drie de wedstrijden gelijk gespeeld en we zijn derde geworden.

De dag erna moesten we weer drie partijen spelen. De eerste daarvan moest ik tegen 20140805-121010PIC_0821Tygo Tiemens(551). Ik won in de opening een pion, waarna er nog een volgde. Later offerde hij zijn loper op, voor een sterke matdreiging, die mislukte. Hij had alleen wel eeuwig schaak kunnen geven, waarbij het enige wat ik dan had kunnen doen om het te verhelpen mijn paard offeren was. Gelukkig had hij dat niet gezien en won ik later nog een stuk waarna ik in het eindspel dik voorstond.

Mijn tiende partij moest ik tegen Nathaniel Faybish (1612). Hij had net als ik 4½ punt, maar hij had al 3x verloren doordat hij door zijn tijd was gegaan. Ik stond al vlak na de opening niet zo goed en hij won ook nog een kwaliteit. Ik verloor en had nog steeds 4½ punt.

Mijn elfde partij moest ik tegen een meisje, Lies Michielsen (699). De opening ging wel goed, maar ik maakte een fout waarna ik een toren tegen een pion en een stuk verloor, maar later sloot ik haar paard in waarna ik weer veel voorstond. Uiteindelijk maakte zij ook nog een fout en won ik een kwaliteit. Uiteindelijk won ik de partij.

Op de laatste dag, hoefde ik maar 2 partijen, waarvan de eerste tegen Tijn de Jong (851). Ik stond een kwaliteit en nog 2 pionnen voor, waarna ik opeens een toren weggaf! Dat was echt heel stom van mezelf, maar gelukkig heb ik er daarna nog remise uit weten te slepen. Nu had ik 6 punten.

De laatste partij moest ik tegen Laurens Ekker (845). Na een tijdje stond de onderstaande stelling op het bord en speelde ik als zwart zijnde de toren van h naar e8, waarna volgde: 17 Lxf6 Txe6 18 Txe6 Dc1 en toen gaf mijn tegenstander op.

robin 2

 

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk ben ik met 7 punten uit 13 partijen gedeeld 21e geworden van de 62 die meededen in mijn groep.

Ik heb ook nog een schaakboek gekocht op het ONJK en dat boek gaat over bijna alle mogelijkheden op de opening e4 die ik zelf altijd speel. Ik vond het superleuk om mee te doen en ik wil volgend jaar weer mee doen.  Dan gaat waarschijnlijk ook mijn zusje Stella meedoen.

 

1 thought on “Klaas Jan en Robin over hun ONJK

  1. Geweldige verslagen van Robin en Klaas Jan. Een kwartiertje eerder had ik via ‘schaaksite.nl’ een verslag gelezen van Peter Doggers over het FIDE-congres in de Noorse stad Tromso. Peter is een van de seniorentoppers van Caïssa-Eenhoorn en speler van het eerste tiental dat straks aan de competitie in de op een na hoogste klasse van Nederland begint. Het is leuk om te zien dat ook onze jeugdtoppers prachtig kunnen schrijven en ik hoop dat meer jongens en meisjes dit seizoen de pen zullen pakken. Ze kunnen van mij tips krijgen hoe ze een verslag(je) moeten maken.

Reacties zijn gesloten.