5e Week in De Kreek

Tijdens het ‘analyseren’ hebben we het in de 5e Week in De Kreek over de vaatwas, spinnen, het Veronicablad en een muggarium. O ja, er dendert ook nog even een schaaktrein voorbij.

Het is weer aardig druk aan de bar en aan gespreksstof geen gebrek. De ene clubgenoot vindt de aanschaf van een vaatwasmachine overbodige luxe. Een andere clubgenoot heeft wat met spinnen die hij altijd – ongeacht de grootte – liefdevol het huis uitzet. De derde clubgenoot is geabonneerd op het Veronicablad. Niet om te kijken wat er op de televisie komt, wel om de strips te lezen, de sudoku-puzzels op te lossen en om vliegen mee dood te slaan. En dan hebben we nog een clubgenoot die in zijn jonge jaren een bijzondere hobby had. Met een visnetje muggen vangen en ze bewaren in een soort aquarium; zie hier het muggarium.

Zelf heb ik een kaartje gekocht voor de schaaktrein. Voor het vierde jaar rijdt die door enkele Midden-Europese landen. Op 10 oktober fluit de stationschef in Praag de chess train weg voor een toer naar Wenen, Boedapest, Trencin en Kraków om daarna weer terug te keren in de Tsjechische hoofdstad. Er wordt gerapidschaakt in een speciale wagon en tot de deelnemers behoren onder anderen de grootmeesters Vlastimil Hort, Ian Rogers en Martin Petr. Ada van der Giessen, nationaal kampioene in 1973, is een van de negen Nederlanders en ook de bekende Amerikaanse schaakverslaggever Macauley Peterson doet mee. De bijna tachtig aanmeldingen komen uit zeventien landen (Australië, Brazilië, Canada, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Israël, Liechtenstein, Nederland, Polen, Saoedi-Arabië, Spanje, Tsjechië, VS, IJsland, Zweden en Zwitserland) en niet eerder was de internationale bezetting zo sterk.

Al deze onderwerpen komen ter sprake na weer een intensief clubrondje. We begroeten op deze vierde wedstrijdavond liefst drie debutanten. Merlijn de Zwaan is de bekendste van het trio, want hij schaakt al enkele jaren als jeugdspeler in De Huesmolen. Aren en René Mijs hebben we zondag begroet tijdens Speeldag NL in de historische binnenstad van Hoorn. Duizenden bezoekers wandelden langs de kraam van Caïssa-Eenhoorn en veel kinderen zagen daar vijf borden staan. René was een van de jonge schaakliefhebbers die het aandurfden om een partijtje te spelen tegen een ervaren lid van onze vereniging.

En zo krijgt het deelnemersveld van de clubcompetitie langzamerhand een ander uiterlijk. Een groeiend aantal jeugdspelers onderneemt het wekelijkse ritje naar De Kreek en enkele oud-leden hebben hun rentree gemaakt. Roy Verhoef is bezig aan zijn tweede seizoen, Marc Baank heeft na een kwart eeuw schaakstilstand zijn eerste vier partijen – waarvan drie met zwart – achter de rug. Een score van vijftig procent is dan zeker goed te noemen.

Uitslag van de week is deze keer de 1-0 bij Robbert van Dijkhuizen-Sjoerd Kelder. Robbert heeft zijn vorm van de zomertoernooien meegenomen naar de clubcompetitie, nadat hij eerder al de derdeteamspelers Arend Stapel en Johan Paul Hendriks moeilijke avonden had bezorgd. Zaterdag maakt hij zijn debuut in Caïssa-Eenhoorn 3 en dat mag gezien zijn progressie geen verrassing heten.