Schaakmaatjes smaken goed op Speeldag NL

Uitnodigend staan de grote schaakstukken, opgesteld naast de kraam van Caïssa-Eenhoorn, te wachten. Veel kinderen kunnen het niet laten om een paard, een toren of een pion te verzetten.

De zesde editie van Speeldag NL is een groot succes. Voor de organisatie, want zo’n 25.000 bezoekers genieten op een mooie nazomerdag in de Hoornse binnenstad van hetgeen ze allemaal zien en kunnen doen. Ook voor onze schaakvereniging, want op deze zondag komen veel jongens en meisjes langs om op de echte schaakborden een partijtje te spelen.

Opvallend is dat heel veel kinderen weten hoe de meeste stukken bewegen. Een enkeling is lid van een schaakclub (Torenhoog uit Hoogkarspel, Revanche uit Wervershoof), maar de meeste kennen het schaken alleen van een potje thuis tegen hun vader en moeder die ook in groten getale over de Gouw lopen.

Fred Avis, Co Buysman, Robbert van Dijkhuizen en Jan Smink staan achter de kraam en nemen het op tegen de jongens en meisjes, terwijl Rob Bouwman en Gerard Groot wat vaker bij het grote tuinschaakspel zijn om daar alles in goede banen te leiden. Het zestal van Caïssa-Eenhoorn heeft nauwelijks de tijd om alles van een afstandje te bekijken of om zelf een rondje langs de attracties te maken. De ene tegenstander is uitgespeeld, de volgende meldt zich.

Vooral Robbert van Dijkhuizen mag terugkijken op een geslaagde dag. Robbert heeft veel tijd in de voorbereiding gestoken. Op de kraam zijn posters geplakt, er liggen honderd flyers met informatie over Caïssa-Eenhoorn klaar om te worden uitgedeeld en hij heeft een flink aantal pakken schaakmaatjes meegenomen. Aan het einde van dag is er geen koek met een chocolade-afbeelding van een schaakstuk meer over.

De kraam staat voor de Hema, tegenover de winkel van Sport Score. Voor de bezoekers is er op de weg en op het brede voetpad veel ruimte en tussen twaalf en vier uur is het druk. Veel clubgenoten komen langs, net als veel jeugdspelers met hun ouders. En we zijn blij met de aanwezigheid van de Speeldag-medewerksters die enkele keren met koffie en thee bij de kraam staan.

,,Wat wilt u?’’ is de vaste vraag. ,,Als het maar heet is’’, zegt Jan Smink, want net die ene keer vallen er enkele tientallen regendruppels en begint het harder te waaien. En Jan staat op een tochtige hoek.

Speeldag NL is bedoeld voor kinderen van vier tot veertien jaar. Er zijn diverse springkussens opgeblazen, de stadsspeeltuin presenteert zich, computer- en oud-Hollandse spellen mogen worden uitgeprobeerd, er zijn trapauto’s, grote sjoelbakken en stelten. Maar toch ook zijn de witte koning, de zwarte dame en vooral de paarden in trek. De stukken van het grote schaakspel staan gedurende vier uur nauwelijks op hun plaats.

En dat houten schaakbord is eigenlijk toch ook wel leuk. Daarop kun je zomaar een loper of een toren van die sterke meneer aan de overkant slaan. En als de partij voorbij is, lopen de kinderen met een lekker schaakmaatje verder.