7e week in De Kreek

De voorbereidingen op de Amsterdamse avond op zaterdag 18 oktober in De Kreek zijn begonnen. Bij het koffie halen aan de bar staat een van de kerst hits van Andre Hazes op om vast in de stemming te komen.  Een prettige schaakstemming heerst er ook in de theaterzaal. Na zeven weken De Kreek heeft iedereen wel zijn draai gevonden en zijn er deze avond 25 partijen.

Schrijver van de rubriek ‘de Week in De Kreek’ Co Buysman heeft de halte Praag van de schaaktrein niet gemist en u zult het daarom deze en aankomende week met mij moeten doen. Co is richting het Oostblok afgereisd om het nuttige met het prettige te combineren.

Ton van Dijk is al vroeg in De Kreek aanwezig. Hij begeleidt dit seizoen Niels Appelman, Rowan Louter  en Klaas Jan Koedijk (speelt nog geen interne) met stap 6. Dit zal om de twee weken voor de interne competitie gegeven gaan worden. Deze avond voor de eerste keer. Ton, gestopt als jeugdleider op de vrijdagavond nam het initiatief om stap 6 te begeleiden op de dinsdagavond en dat is natuurlijk super.

Ton ziet zijn pupillen Niels en Rowan keurige overwinningen boeken. Voor de beker speelt Niels - de jongste deelnemer aan de competitie - tegen het oudste lid, Frans Bouwman. Lange tijd gaat het gelijk op, maar in het toreneindspel kiest de routinier het verkeerde plan en bekert Niels een ronde verder.

Rowan boekt in ronde 6 zijn eerste interne overwinning. Anton Hommes was het slachtoffer na een prima gespeeld eindspel aan de kant van Rowan, die na stukwinst voor het eerst een 0-1 kan noteren in zijn voordeel.

Zelf neem ik het op tegen trainer Ton. Beide krijgen het lastig in razende tijdnood. Een prima stelling opgebouwd door Ton stort in een keer in elkaar na een tussenschaakje. Nadat ik een winnende zet had gemist doet Ton net op tijd zijn 36e zet, of zo lijkt het in ieder geval. Bij de klok staat een minnetje wat dus ‘vlag gevallen’ betekend. Bij het nasynchroniseren had Ton inderdaad (op tijd?) de 36e zet gedaan, maar goed, ik heb er ook helemaal geen erg in gehad, dat minnetje. Ton wint bij die laatste zet een pion in het Dame+Toren eindspel maar alles is daarover gezegd. Ton biedt vanwege het klokincident sportief remise aan terwijl hij iets beter staat. Een halfje voor beide.

Op de zevende avond verwelkomen we ook twee nieuwe leden. Rinus van de Krol maakt na afwezigheid van een paar seizoenen weer zijn opwachting. Hij maakt het in zijn comebackpartij Pierre van Diepen meteen lastig, maar verslikt zich op het eind.

Han Pansters verwelkomen we ook. Na lange schaakafwezigheid gaat hij het bij ons proberen. In zijn eerste partij bij Caïssa-Eenhoorn delft hij het onderspit tegen Sernin van de Krol maar lijkt zijn draai op de dinsdagavond meteen te hebben gevonden.

Voor de beker behaalt Arpad Hamaker een knappe remise tegen Bas van den Berg.  Met wit speelt Arpad een prima partij. Bas lukt het niet om er doorheen te komen in de stelling die zelfs wat beter is voor Arpad. In de verlenging van deze bekerpartij even later blijkt ratingfavoriet Bas uiteindelijk wel de sterkste.

Ook de partij tussen Jan Schagen en Gerard Dudink krijgt geen winnaar. Remise na een leuk toreneindspel. Net als bij de partij Arpad-Bas bekert na een Rapid partij ook hier de ratingfavoriet verder: Jan.

De vierde bekerpartij deze avond tussen Cees en Cees kent een winnaar die we wellicht van te voren niet hadden opgeschreven. Cees Overboom met zwart is bezig aan prima seizoenstart en is opponent Cees Wessels te slim af.

Frans Kragten-Piet Aardenburg is misschien wel de spannendste bekerpartij deze avond. Frans lijkt veel voordeel te krijgen in een interessante stelling na de opening maar dat is schijn. Na afruilen verslikt Frans zich echter en kan hij Piet feliciteren. Piet is net als Cees goed begonnen aan het seizoen en neemt na zes ronden de tweede plaats in, in de competitie.

Peter Holscher in aan een indrukwekkende reeks bezig. Hij boekte opnieuw een overwinning en ditmaal in de interne topper tegen Roy Kerkhoven. Peter heeft nu de laatste elf partijen in de interne competitie bij Caïssa-Eenhoorn gewonnen verteld indeler Dirk Lont mij. Hij is dit seizoen met zes uit zes de duidelijke lijstaanvoerder net zoals hij lijstaanvoerder is in de competitie bij Aartswoud.

Iedereen heeft zijn draai gevonden op de dinsdagavonden dat blijkt ook uit het nazitten na de clubavond. Deze avond wordt er naast geanalyseerd en over de toekomst van de club gediscussieerd zelfs nog lang gesnelschaakt. Verliezers van de interne partijen Roy, Sjoerd Kelder (verloor van Ron Deen), Frans en Erwin Brouwer (verloor van Aad Laan) zitten nog lang fanatiek te vluggeren om de interne nederlaag te vergeten.

Dé verrassing van de week volgt echter uit de partij Nick Manshanden – Ronald Ritsema. Nick die vanaf dit seizoen ook intern speelt bij Aarstwoud op vrijdag en daar nog wat wisselvallig is blijkt op dit moment op de dinsdagavond beter uit de voeten te komen. Deze avond geeft dat maar al te goed weer. Nick profiteert namelijk uitstekend van een blunder van Ronald: 1-0.

Volgende week staat de eerste ronde van de Rapid competitie op het programma. Dan is er natuurlijk ook weer gelegenheid om loten voor de Grote clubactie te kopen mocht u dat nog niet hebben gedaan. Naast de Rapid competitie staan ook nog de laatste twee bekerpartijen op programma. Dit zijn: Gerrit Roos – Marc Baank en Ton Wessels – Jan Smink.