Het vierde vergeet te winnen bij de Groene Zes

Caïssa-Eenhoorn 4 heeft haar eerste wedstrijd gelijk gespeeld tegen de Groene Zes. In Bovenkarspel kwam het vierde niet verder dan een 4-4. In een spannend slot lag de winst voor het opraken, maar werden de kansen niet volledig benut.

Frank Tieken was als eerste klaar. Tegen Jan Olthof kon hij al snel het eerste punt binnenhalen. Bij het afruilen kon Frank een pionnetje mee snoepen en in het eindspel wat daarop volgde stond zijn toren ook nog eens veel actiever. Hij kon daarna een paar extra pionnen meepakken, waarna het een koel kunstje was voor Frank. Het eerste punt dit seizoen komt op zijn naam.

Op het vijfde bord kreeg Arnold van der Wolff te maken met Nico Weel. Arnold speelde lekker scherp en offerde al snel een stuk. Het leek allemaal wel te keepen voor Nico maar de compensatie die Arnold had voor het stuk was voldoende. Nico gaf even later het stuk terug waarna in remise werd berust.

Het volgende CE punt kwam op naam van Gerard Groot. Nel Sasbrink bood Gerard goede tegenstand en leek steeds een iets betere stelling te hebben. Echter, toen eenmaal Gerards toren op de achterste lijn binnen kon komen kon Gerard geforceerd de dame winnen: ½ - 2½.

Een mooie voorsprong. Uit de resterende 5 borden  moesten we toch wel 2 bordpunten kunnen pakken, toch? Ja in principe wel.

Dispensatie kopman Ton Wessels speelde een prima partij tegen Peter van Waert en kreeg een lekkere stelling met wit. Het lukte Ton alleen niet om er doorheen te komen waarna remise werd besloten.

Bas Doodeman offerde al snel een stuk tegen ondergetekende. Theoretisch niet het beste maar het bood goed spel, zeker tegen mij! Ik kwam er alsnog wel aardig uit maar Bas bleef  de druk erop houden. Het stuk meer moest ik even later teruggeven. Daardoor was er gelukkig veel dreiging weg en had ik nog een pion meer.. Nadat ik vervolgens een aantal keren kansen liet liggen was het ineens uit. Ik had een winnende combinatie (uitschakelen verdediger lokken – zou zo maar is een opgave uit stap 4 kunnen zijn) die Bas kon uitvoeren helemaal gemist. Hij won daarmee een kwaliteit waarna het eindspel eigenlijk een formaliteit werd. Oeps, draait het in de interne lekker bij me, voor de bond zijn mijn laatste partijen tien keer niks.

Aad Laan kreeg Peter van de Schee tegenover zich. In het Konings Indisch kreeg Aad na eigen zeggen een goede stelling. Dat was ook zo totdat Aad jammer genoeg een fout maakte waar Peter optimaal van kon profiteren. Aad kon mat in één zetten, maar Peter was hem voor om dat te tackelen. De materiële achterstand was daardoor al te groot geworden voor Aad.

Toen stond het dus ineens 3-3. Frans Kragten en Gerrit Roos waren nog aan het knokken voor een mooi resultaat. Frans kreeg tegen Andrew Weltevreden een variant op het bord die hij goed kende waarbij hij een pion meer kreeg. Andrew bood tegenspel, maar uiteindelijk schoot hij toch tekort. Frans kon nog een pion winnen en in het eindspel viel alles op zijn plaats. Frans kreeg niet veel later de felicitaties van Andrew en zorgde zo voor het eerste matchpunt.

Gerrit was op dat moment nog bezig aan een bloedstollend eindspel tegen Rik Slaman. Gerrit kwam goed uit de opening maar koos de verkeerde voortzetting en verloor een stuk. Ter compensatie kreeg Gerrit wel twee twee mooi verbonden centrumpionnen. In het eindspel met toren tegen toren+ loper had Rik ook nog beschikking tot een vrije randpion. In tijdnood kon het nog gek lopen. Beide promoveerde, alleen was Rik een zet eerder. Hij kon vervolgens via een paar schaakjes mat zetten of de gepromoveerde dame van Gerrit ophalen: 4-4.

De vrede van Bovenkarspel werd getekend. Ja, eigenlijk hadden we het moeten afmaken alles overziend maar het is niet anders. Het eerste matchpunt is binnen en dat is in ieder geval ook wel lekker. Er komen nog genoeg wedstrijden waar het wel de goede kant op kan lopen. De teams zijn immers goed aan elkaar gewaagd in de tweede klasse A!

De Groene Zes  - Caïssa-Eenhoorn 4 4 - 4
1 Peter van Waert  1952  - Ton Wessels  1919 ½-½
2 Peter van der Schee  1925  - Aad Laan  1716 1-0
3 Andrew Weltevreden  1752  - Frans Kragten  1784 0-1
4 Rik Slaman  1750  - Gerrit Roos  1746 1-0
5 Nico Weel  1646  - Arnold van der Wolff  1700 ½-½
6 Bas Doodeman  1602  - Robbert van Dijkhuizen  1545 1-0
7 Jan Olthof  1485  - Frank Tieken  1608 0-1
8 Nel Sasbrink  1407  - Gerard Groot  1658 0-1
 1689  1709