8e week in De Kreek

De 8e week in De Kreek staat in het teken van de Rapid competitie. De vernieuwde opzet van deze competitie is goed bevallen. Ook de toneelvereniging is aanwezig deze avond in de theaterzaal van De Kreek. Of, is dat de damvereniging? Nee, gewoon de interne schakers.

Om 10 voor 8 is het even bezien. Hoe gaan we de Rapid competitie en de interne partijen onderbrengen in één zaal? Simpel, het podium biedt genoeg ruimte voor de meeste interne partijen. Gordijnen dicht en schaken maar. Zo hebben zij het minste last van de Rapid schakers.

Frank Tieken is deze avond als eerste klaar. Geen Rapid voor hem maar gewoon interne. Terwijl de meeste Rapid spelers net zijn begonnen aan hun eerste vierkamp schrijft Frank al na een halfuur een overwinning bij die hij haalt tegen Jan Tuinstra. Twee spelers die snel spelen en je eigenlijk verwacht bij het Rapid.

Terug naar de Rapid competitie. De eerste jaargang bleek een succes. Na 4 speeldagen was Bas Dudink de sterkste. Er werd gespeeld in groepen van 5 of 6. Om het aantal kicks op een avond nog groter te maken heeft het Rapid comité met Frans Kragten en Johan Paul Hendriks als initiatiefnemers een vernieuwde opzet van de Rapid competitie bedacht. We beginnen met een vierkamp waarna er een herindeling volgt met vervolgens opnieuw een vierkamp. Speeltempo van 20 minuten naar 15 minuten. De Rapid nieuwe stijl bevalt prima.

Sjoerd Kelder, overdag nog actief op het BDO toernooi in Haarlem (net als clubgenoten Ronald Ritsema, Nick Manshanden en Fred Avis) vindt 6 kicks op een avond nog te weinig. Hij stelt voor om Bullit partijen te gaan spelen. Potjes van 1 of 2 minuten. Tegen Nick werkt hij er een aantal af.

Rond de herindeling gaat het gordijn open. Huh, schaken daar ook nog mensen vraagt Ton Wessels zich af? Nee, dat is een toneelvereniging. Het gordijn gaat weer snel dicht. De repetitie wordt gestaakt.

De meest verrassendste naam deze avond is Seréyo Bekkink. Door vele wordt hij verwelkomt in De Kreek. De Rapid partijen gaan hem goed af deze avond. Hij staat alleen een remise af aan Ton Wessels. Samen met Peter Holscher gaat hij met 5,5 uit 6 aan de leiding na de eerste Rapid dag. Op een half punt volgen voorzitter Fred Avis en Roy Kerkhoven.

Nieuw lid David Groen beleeft niet zijn sterkste dag. Na een knappe overwinning op Lex Griffioen in de interne competitie behaalt hij vandaag maar een punt. Zijn enigste winstpartij boekt hij tegen Nick Manshanden, wat dan weer enigszins verrassend is. Na de herindeling wint Nick onder andere van Sjoerd Kelder en mij.

Bij de bar na zijn laatste Rapid partij maakt de oud Sissa-speler het echter weer helemaal goed. Bij het snelschaken – wat hem duidelijk beter ligt deze avond – krijgt hij veel felicitaties. Hij wint onder andere van Wout Druijf, Erwin Brouwer en Bert Spil. Wout en Erwin moest David eerder op de avond nog feliciteren.

Ow, ja, ook nog de interne competitie: 10 partijen waren er deze avond. Weinig verrassingen eigenlijk. Nieuw lid Han Pansters mag het in zijn tweede partij in de competitie opnemen tegen  Rinus van de Krol. Rinus maakte vorige week zijn comeback. Han blijkt de sterkste en kan het eerste punt bijschrijven.

Cees Overboom lijkt aan zijn tweede jeugd te zijn begonnen. Hij doet het bijzonder goed. Na overwinningen op Roel Ridderikhoff, Anton Hommes en Cees Wessels wint hij vanavond van Wim Prins. Hij staat - en dat is niet zo gek - ruim bovenaan in het ratingtoenameklassement.

Bij het nazitten worden er weer interessante dingen besproken. Idee is om ooit een keer een aparte ruimte in De Kreek erbij te hebben. Dan gaan we namelijk live commentaar geven op de gespeelde partijen. Radio Caïssa-Eenhoorn gaat dan de lucht in. Aan de bar komt dat aan de orde. Wie weet komt dat idee ooit nog van de grond.

Co Buysman is volgende week ook weer van de partij. De schaaktrein heeft dinsdags eindbestemming Praag bereikt na 12 Rapid partijen. Co heeft het vierdaagse toernooi prima afgesloten met de ratingprijs. Hij zal er zelf waarschijnlijk ook uitgebreid verslag van doen.

 

4 thoughts on “8e week in De Kreek

  1. Robbie toch..Je zal wel weer te veel gedronken hebben want ik weet echt van niks. Waarom komt er een extra/”aparte” zaal bij?

    • Ja Sjoerd, het is niet voor niets een idee he:P Ik denk dat het idee gekomen is na aanleiding van onze partij. Maar, je ziet niks in live commentaar geven begrijp ik dus?

  2. Sinds afgelopen dinsdag moet juist jij toch weten dat je ook kan schaken zonder commentaar te geven. Maar wat ik eigenlijk bedoelde; je verhaal klopt niet. Ik heb niet met tonnie gepraat/was er niet bij.

    • Ja klopt Sjoerd (nu je het zegt), ik moet ook eerst mijn feiten checken voordat ik iets plaats, sorry. Verslaggeven is toch niks voor mij. Heb het er maar uitgehaald. Het is wel aan bod gekomen maar toen was jij natuurlijk al weg. Maar, onze partij dinsdag was niet echt een voorbeeld van ‘zonder commentaar’ schaken haha. Never mind.

Reacties zijn gesloten.