Henk-Jan Visser eerste op Eijgenbrood

Met een fraaie score van vijfenhalve punt (uit zes partijen) en een TPR van 2533 is Henk-Jan Visser afgelopen weekeinde een sterke winnaar van het 38e Eijgenbrood-toernooi geworden.

In het Amsterdamse multifunctionele centrum Coenen-Lydia, de thuishaven van de organiserende vereniging Caïssa, speelde Henk-Jan min of meer een thuiswedstrijd. ,,Eigen brood smaakt het lekkerst’’, zal hij hebben gedacht. De winnaar doet namelijk ook mee aan de interne competitie van Caïssa, net als overigens onze clubgenoten Daan Zult (vierde op ‘Eijgenbrood’) en Peter Doggers en oud-clubgenoot Kevin Smit en de omgeving is hem daarom niet onbekend.

Henk-Jan verzamelde een half punt meer dan de internationaal meesters Yochanan Afek (winnaar vorig jaar) en Floris van Assendelft. De toernooi-organisatie sprak van de sterkste bezetting ooit. Er waren twee 2400-spelers – de IM Bernd Kohlweyer was met zijn rating van 2414 de favoriet – en in het gezelschap van 110 deelnemers bevonden zich naast Henk-Jan ook zijn clubgenoten Daan Zult en Arlette van Weersel.

Niet alle eindstanden van het Eijgenbrood-toernooi zijn mij bekend, maar waarschijnlijk is Henk-Jan de derde speler van Caïssa-Eenhoorn die het evenement op zijn naam schrijft. Arne Moll (in 1995) en Daan Zult gingen hem voor. Daan is zelfs viervoudig winnaar en tekende in 2009 voor een score van zes uit zes.

De drie vertegenwoordigers van Caïssa-Eenhoorn wonnen hun eerste twee partijen. Henk-Jan revancheerde zich in de eerste ronde voor zijn verlies van een jaar geleden tegen Sietske Greeuw. De oud-Langedijkse schaakster won daar toen de spektakelprijs mee.

In de derde ronde zaten Arlette en Daan tegenover elkaar. Daan zegevierde, net als Henk-Jan tegen outsider Jack Blanchard. Op zaterdagavond speelde alleen Henk-Jan – zijn ploeggenoten hadden een bye – en hij versloeg FM-speler Rick Duijker.

Een andere FM-speler, Aran Köhler, hield de koploper in de vijfde ronde op remise. Het trio van Caïssa-Eenhoorn sloot het Eijgenbrood-toernooi in stijl af: met tweeënhalve punt. Arlette remiseerde tegen Rick Duijker, Henk-Jan en Daan pakten het volle punt. Floris van Assendelft moest als voornaamste concurrent een halfje inleveren, zodat onze clubgenoot ongedeeld eerste werd. Daan legde beslag op de vierde plaats, Arlette werd gedeeld zevende. Een mooie voorbereiding op de zware thuiswedstrijd tegen Zukertort Amstelveen, komende zaterdag in De Kreek.

Wat verder van huis schaakt Peter Holscher. De koploper in onze clubcompetitie is een van de 480 deelnemers aan het Offene Internationale Bayerische Schachmeisterschaft in Bad Wiessee en heeft na drie ronden twee punten te pakken. Zijn enige nederlaag was tegen de Indische grootmeester Chanda Sandipan. In een goede stelling sloeg Peter met zijn damepaard verkeerd. In plaats van pionwinst kreeg hij mat in twee tegen.