10e week in De Kreek

Op de tiende avond in De Kreek vallen er veel koningen om. Er wordt weinig remise gespeeld wat dus aangeeft dat er veel strijdlust is. Dat, terwijl het groepje kanshebbers om de eerste bekerwinnaar van Caïssa-Eenhoorn te worden steeds kleiner wordt.

De avond begint ‘as usual’ met een kort praatje van voorzitter Fred Avis. Hij wijst ons onder andere op de trainingen door Jop Delemarre die vrijdagavond voor het eerst gaan plaatsvinden in de Kersenboogerd. Daarnaast vertelt hij dat aankomende zaterdagmiddag in De Kreek de eerste thuis-bondswedstrijden van onze eerste drie teams gaan plaatsvinden. Ik zou zeggen, kom allemaal langs!

Van de tien bekerpartijen in de tweede ronde worden er vanavond zes gespeeld. De loting voor de tweede ronde is verricht door Frank Tieken. Hij paarde veel aan elkaar gewaagde spelers aan elkaar wat het natuurlijk zeer interessant maakt. Zes spelers zijn vrij in deze ronde, anders komen we niet op zestien uit voor de achtste finale. Frank is één daarvan.

Er wordt vandaag nog een inhaalpartij gespeeld uit de eerste ronde: Ton Wessels is de laatste die naar de tweede ronde mag na een overwinning op Jan Smink. Peter Holscher wacht hem op met zwart in ronde 2.

De bekerpartij tussen Johan Paul Hendriks en Bert Spil kent geen winnaar. In de partij wordt er snel afgeruild waarna in het resterende toreneindspel remise wordt besloten. Terwijl de meeste nog lang niet klaar zijn met hun partij zijn JP en Bert al zover om hun Rapid partij af te werken. In deze verlenging schakelt Bert JP uit.

Het blijkt uiteindelijk de enigste verlenging te worden. Gerrit Roos zegeviert tegen Erwin Brouwer, Sjoerd Kelder doet dat tegen Fred Avis na stukwinst en Dirk Lont is de sterkere tegen Arnold van der Wolff.

Jan Tuinstra zorgt enigszins voor een verrassing in zijn bekerpartij tegen Wout Druijf. Bij het terug komen van het koffie halen zegt hij dat hij het moeilijk heeft. Nou dat is dan alleen met het dragen van de kopjes. Dat bedoelt Jan ook. In de partij komt Wout niet in zijn spel en schaakt tegen zichzelf. Jan’s koning valt 3 keer om, maar dat weerhoudt hem niet van de winst. Hij wint een pion in het eindspel wat voldoende blijkt.

Arend Stapel is aan Ronald Ritsema gekoppeld en probeert met attractief spel Ronald een voet dwars te zetten. Ronald blijft echter goed bij de les en tekent voor de winst. Na een matige seizoenstart is Ronald na een goed BDO toernooi weer terug aan het komen naar de goede vorm.

Alleen een op hol geslagen klok teistert de interne competitie vanavond. Frans Bouwman drukt op het verkeerde knopje van de DGT waarna de klok uitgaat. De houten Garde klokken gebruiken we zoveel mogelijk niet meer op dinsdag maar voor deze partij biedt hij uitkomst. Na de oponthoud schaken hij en Cees Wessels verder. Cees wint even later.

Naast mij is de partij Roel Ridderikhoff - Pierre van Diepen al snel afgelopen. In een interessante opening verzwakt Roel de koningsstelling van Pierre. Echter, Pierre krijgt daardoor wel een actieve stelling met het vizier op de koningsstelling van Roel. Pierre beweert even later mat te hebben. Dat is het ook, als de loper het matveld niet had gedekt. Er komt een abrupt einde aan een partij die net spannend werd : 1-0

Nick Manshanden zet een mooie interne reeks voort. Vanavond is hij zijn teamgenoot in Caïssa-Eenhoorn 3, Piet Aardenburg te slim af. Piet staat vanuit de opening meteen onder grote druk. Nick kan een paar pionnen winnen waarna hij het eindspel met dame en paard tegen twee torens en een paard kan winnen. Ook mede vanwege de enorme pionnenmeerderheid die Nick heeft.

Van de 22 partijen deze avond zijn er slechts 2 remise. Naast dat JP-Bert in remise eindigt speelt Sernin van de Krol remise tegen Erik Romkes. Dat mag verdienstelijk worden genoemd. Sernin wint met een paardvorkje een kwaliteit, maar Erik zet alles goed vast waarna er in remise wordt berust.

Als we terugkijken op 9 competitierondes kunnen we vaststellen dat er relatief weinig remise wordt gespeeld. Van de 183 gespeelde partijen eindigen er 34 in remise. Dat is minder dan 20%. Geeft wel aan dat er genoeg strijdlust is. Zo hoort het ook!

Om kwart over 11 is de theaterzaal van De Kreek zo goed als leeg. Iedereen is vroeg klaar vanavond. Bij de bar is het gelukkig een stuk drukker. Er wordt nog volop geanalyseerd en gesnelschaakt.

Een kleine twee uur later is het rond De Kreek uitgestorven. Het wordt steeds iets eerder. Zal wel te maken hebben met de wintertijd.