Een mooi avondje voor het vierde in Hoogwoud

Na een gelijkspel uit bij de Groene Zes en een jammerlijke nederlaag tegen Koedijk zat het in de derde externe wedstrijd voor Caïssa-Eenhoorn 4 weer eens lekker mee. In Hoogwoud werd het op papier sterkere Aartswoud 3 met 5½-2½ verslagen. En dat was verdiend ook!

In het Huis van Egmond was het vrijdags het weerzien met vele bekenden. Aan onze kant ontbraken jammer genoeg Ton Wessels, Frans Kragten en Arnold van der Wolff. Op rating behoren zij tot de sterkste van het team. Gelukkig kon Bas van de Berg wel zijn eerste opwachting maken voor het team. Fred Avis en Sernin van de Krol werden opgeroepen om in te vallen, prima vervangers!.  Aartswoud 3 had zijn sterkste spelers tot zijn beschikking. Het beloofde dus een spannende confrontatie te worden. Dat werd het ook.

Wedstrijdleider Marc Helder verwelkomde ons in de speelzaal van Aartswoud. In het openingswoord vertelde hij dat zijn Aartswoud deze wedstrijd moet winnen om in de race te blijven om het kampioenschap. Aartswoud 3 speelde in de eerste wedstrijd netjes gelijk tegen favoriet Koedijk en kon met winst op ons zich echt gaan mengen om het kampioenschap. Uiteraard wilden wij daar niet aan mee werken, bij winst zouden we aardig mee gaan draaien in de poule.

Fred Avis viel in de vorige wedstrijd tegen Koedijk ongelukkig in. In een goede stelling gaf hij het helemaal weg. Deze partij tegen Ron Vlugt verging het de voorzitter weer uiterst prettig. Al snel kon hij een stuk winnen door simpel de verdediger van het stuk uit te schakelen door de diagonaal te onderbreken. De stelling van Fred werd vervolgens steeds beter. De mataanval  die Fred even later in de stelling vlocht kon amper gepareerd worden door Ron waarna hij opgaf. Een lekkere winstpartij voor Fred.

Toine Molenaar bracht de stand op 1-1. Gerard Groot lukte het niet om het talent van Aartswoud te stoppen. De stelling van Gerard stond al onder druk waarna hij een beslissende fout maakte. Hij kon flink materiaalverlies niet meer voorkomen.

Op het laatste bord speelde er zich een flinke strijd af tussen Frank Tieken met zwart die tegen Peter Couwenhoven speelde. Frank kreeg een koningsaanval tegen zich die hij allemaal maar net aan kon keepen. Peter had ondertussen al veel tijd verbruikt. Toen eenmaal Frank de kans kreeg aan de andere kant zijn eigen koningsaanval op te zetten werd het boeiend. Frank had nog weinig tijd verbruikt maar, de arme Peter zat  flink in de tijdnood. Frank liet niet veel later zelfs zijn dame in staan.  Tja, die sla je er toch gewoon af dachten de omstanders. Nee, in tijdnood  werd dat gemist, oeps.. Er werd afgeruild en het resterende eindspel was niet moeilijk te winnen voor Frank. Poeh, dat is een meevaller!

Met een 2-1 voorsprong gingen de overige vijf borden de echte tijdnoodfase in. Op de Hoornse borden zag het er allemaal prima uit. Bas van de Berg kreeg een avontuurlijk zwart paard in zijn stelling. Lukas Boots kwam een pionnetje voor maar de activiteit van wit was een stuk groter. Bas kon zelf even later ook een pion meepikken. Zijn koning stond veilig en aanvallen maar. Dan is Bas op zijn best. Zijn aanval sloeg door: 1-3.

Gerrit Roos kreeg in Pascal Zijlstra een sterke aanvallende speler tegen zich. Gerrit won de kwaliteit, maar zijn witte stelling werd er niet makkelijker op. In het gemanoeuvreer en tijdnood moest hij zeker uitkijken hoe hij dit voordeel kon gaan verzilveren. In het verre eindspel lukte hem dat. Er werd nog flink gestreden, maar nadat Gerrit al zwarts pionnen opgehaald had was het enkel een kwestie zijn eigen pionnen aan de overkant te krijgen. Met het nieuwe tempo met increment was dat een koel kunstje: 1-4.

Invaller Sernin van de Krol speelde tegen Michel Verweij. Zoon en dochter van Michel, David en Aranka zijn jeugdlid bij ons op de vereniging. Michel neemt zo nu en dan ook wel eens een lesje over van Gerard. Genoeg affiniteit met Caïssa-Eenhoorn. Het was ons ook gegund dat Michel in het middenspel een zetje over het hoofd zag om flink voordeel te krijgen. In plaats daarvan ging hij aan de andere vleugel op avontuur, won weliswaar een pion na een tactische wending, maar positioneel werd zijn stelling er niet beter op. Ongelijke lopers en een actievere stelling voor Sernin. Michel had uiteraard de taak om te winnen voor zijn team dus probeerde hij van alles om de overwinning uit het vuur te slepen. In het eindspel draaide de rollen echter om. Sernin zijn dame en loper konden de koningstelling in komen en een matnet vlechten zo leek het. Het mat lukte niet, maar, stukwinst had hij kunnen afdwingen. In tijdnood ging hij daar niet meer voor en claimde remise door zettenherhaling. Een slimme keuze en een keurige remise voor Sernin.

De overwinning is binnen. Heerlijk!

Robbert van Dijkhuizen speelde met zwart tegen Gerco Stapel . Vanuit het Siciliaans kreeg Robbert een oke slechte stelling die wel snel remiseachtig leek. Gerco speelde uiteraard op de winst, maar pakte dat in eerste instantie wat voorzichtig aan. In de tijdnood kwam Robbert eigenlijk niet in gevaar en miste zelfs enige winstmogelijkheden. Na het afslaan van een remiseaanbod ging Gerco op geduchte wijze toch achter de winst aan. Robbert plaatste in tijdnood zijn koning verkeerd waarna een pion verloren ging. De afruil daaropvolgend was niet meer tegen te houden en het eindspel verloren. Eén zetje werd hem fataal. Waar Frank aan onze kant de mazzel had, had Gerco die aan Aartswoud’s kant.

Aad Laan zorgde niet veel later voor de kers op de taart. Tegen Marcel Kuiper bleef de stelling lang gesloten, maar, als je wilt winnen moet er wat gebeuren. Dus,  de stelling werd helemaal geopend. Aad kon door een tactische wending een stuk winnen alleen verzuimde  hij dat te doen. Het eindspel wat er ontstond leek meer remiseachtig dan winnend voor Aad. Door de tijdnood maakte Marcel toch een beslissende fout: 2½ - 5½ .

Een ruime overwinning werd het op deze manier. En eentje die zeker verdiend is. De strijdlust kwam ten goede op de borden, en daar zijn we natuurlijk super tevreden mee. Een goede teamspirit!

Het lijkt er op dat in de tweede klasse A de kampioensstrijd tussen MSC en Koedijk gaat zijn, maar je weet nooit hoe het loopt. We draaien goed mee in deze klasse en staan nu 3e met een 50% score en een goed doelsaldo. Wie weet kunnen we voor de verrassing zorgen. Dan moeten we op 16 december in ieder geval wel van Heerhugowaard 2 winnen.

      Aartswoud 3  Caïssa-Eenhoorn 4        2½ - 5½
1 Lukas Boots  1681  - Bas van den Berg  1750 0-1
2 Toine Molenaar  1502  - Gerard Groot  1658 1-0
3 Pascal Zijlstra  1823  - Gerrit Roos  1746 0-1
4 Marcel Kuiper  1766  - Aad Laan  1716 0-1
5 Ron Vlugt  1760  - Fred Avis  1670 0-1
6 Gerco Stapel  1790  - Robbert van Dijkhuizen  1545 1-0
7 Michel Verweij  1808  - Sernin van de Krol  1572 ½ ½
8 Peter Couwenhoven  1687  - Frank Tieken  1608 0-1