16e Week in De Kreek

De laatste maand van het jaar lijkt wel in het teken te staan van oud-clubgenoten. In de 16e week in De Kreek maakt Tom Snoeij Kiewit zijn rentree.

Iets meer dan tien jaar geleden was Tom kortstondig lid van Caïssa. Hetzelfde geldt voor Marc Baank die eind jaren tachtig in Het Kontaktcentrum meespeelde en begin dit seizoen is teruggekeerd achter het schaakbord. Roy Verhoef heeft een langere historie. Als lid van De Eenhoorn was hij ruim tien seizoenen actief om in 2009 te stoppen en vier jaar later de stukken weer op te pakken.

Bas Dudink is na zijn verhuizing naar het prachtige gebied op de grens van Drenthe en Overijssel intern gaan schaken bij de Meppeler Schaakvereniging, waar hij een oud-Caïssa-speler tegenkomt. Willem Wijnstok was in de jaren tachtig een van de toppers van de club.

Een paar dagen geleden kreeg ik een mail van voorzitter Fred Avis, met daarin een krantenknipsel over Barry Plukkel. Barry is afgelopen seizoen clubkampioen geworden bij Schaakvereniging Waalwijk en van 1997 tot 2010 lid geweest van zowel Caïssa als De Eenhoorn. Voor beide clubs heeft hij bondspartijen gespeeld en zijn onorthodoxe manier van schaken wordt vooral geïllustreerd door zijn resultaten als Een-, Twee- en Driehoornaar. Van de 48 partijen in de KNSB- en NHSB-competitie remiseerde Barry slechts driemaal. Voor de volledigheid: hij versloeg 29 opponenten en was zestien keer zelf het haasje.

Ondertussen hebben veel clubgenoten zich aangemeld voor het Tata Steel Chess Tournament, maar ook de lijst met oud-clubgenoten die naar Wijk aan Zee gaan is groot. Op het gevaar af misschien iemand te hebben gemist, toch maar een overzicht in alfabetische volgorde: René Asmussen (Haarlem), Bert Buitink (Sint-Pancras), Piet Geertsema (Uithoorn), Niels van der Mark (Doetinchem), Willem Meyles (Heiloo), Dale Neijzing (Abbekerk), Sjoerd Plukkel (Hoorn), Jan Posch (Eastermar), Jasper Seelemeijer (Zwaag), Niek Seelemeijer (Amsterdam), Henk Sijm (Hoorn) en Erik van Tooren (Hensbroek).

Bovendien zijn er drie Tata-gangers van wie ik vrijwel zeker weet dat ze vroeger bij Caïssa of De Eenhoorn hebben gespeeld en dat zijn Ronald van Ewijk (Heerhugowaard), Simon Plukkel (Venlo) en Jochem Woestenburg (Arnhem). Maar het zou kunnen dat er nog een schaker is met dezelfde naam die nooit in Hoorn achter het bord zat.

Op weg naar de laatste dag van het jaar zit ik zelf al tussen oud en nieuw. Rechts van mij schaken Jan Smink en Arpad Hamaker die gemiddeld de AOW-leeftijd hebben bereikt. Links treffen Robbert van Dijkhuizen en Gerard Dudink elkaar, samen 34 jaar jong. Jan komt een stuk voor te staan en na wat teleurstellend gemompel blijkt hij zijn voorsprong te hebben weggegeven. Maar met dame, loper, paard en vijf pionnen elk bouwt Jan wel een sterke aanval op die Arpad niet kan stuiten. Er worden enkele pionnetjes opgeruimd en is de winst dan toch binnen bereik.

Robbert en Gerard tonen hun vredelievend karakter. Pas op de zestiende zet wordt voor het eerst geslagen. Alle pionnen staan tegenover elkaar, inclusief dubbelpionnen die door elkaar zijn gewriemeld. In een dame-eindspel plus lopers van ongelijke kleur komen de twee jeugdspelers na 29 zetten remise overeen. Een partij die eindigt met zestien pionnen op het bord. Memorabel.