Schaken in Andijk is kunst (en theater)

Er wordt niet meer geschaakt tussen de lijnen van een sportveld. Ringen en klimrekken ontbreken. Het traditionele toernooi van Schaaklust heeft plaats in een zaal voor kunstzinnige en theatervoorstellingen. In wording.

Dorpshuis Centrum in Andijk. Op de laatste zaterdag van 2014 zit de loop er naar toe er goed in. De organiserende vereniging mag liefst 22 viertallen verwelkomen en omdat sommige een extra speler hebben, wandelen ruim negentig schakers naar de ingang. Aan de buitenmuur hangt een poster met de mededeling ‘opgeven verplicht’. Dat geldt niet voor de schakers; die hebben immers een hekel aan opgeven. Nee, deelnemers aan Top 2000-quiz kunnen alleen meedoen als ze zich aanmelden.

Binnen is iets veranderd. De sportzaal – en de plek waar de 44 schaakborden staan – is de sportzaal niet meer. Er wordt verbouwd. Achterin staan enkele stellages, de houten vloer en de huiten wand ruiken nieuw. De vernieuwde ruimte krijgt een artistiek doel. Op 28 februari moet alles klaar zijn, want dan is een feestelijke inwijding gepland. En zo wordt schaken in Andijk geen sport meer, maar kunst (en theater).

Dat uit zich al in de namen van de teams. Een aantal keren komen vier spelers onder een clubnaam in actie, maar de meeste schaken onder een pseudoniem. Zo hebben wij, Peter Holscher, Dirk Lont, Aad Laan en Co Buysman, gekozen voor De Kreekels. In het najaar deden we mee aan het NHSB-herfstveteranenkampioenschap bij Kijk Uit in IJmuiden en na de gezamenlijke ritten op negen woendagmiddagen ontstond het idee om er eentje extra te maken naar Andijk. De Kreekels verwijst naar de speelzaal van onze club Caïssa-Eenhoorn: de multifunctionele accommodatie De Kreek in de Hoornse wijk Bangert en Oosterpolder. Een krekel is overigens een echte scharrelaar. Die eet niet alleen bladeren, maar is ook een omnivoor. Daardoor blijven de twee grote planten die in de schaakzaal op een mooie houten tafel staan, ongemoeid. Wij jagen deze zaterdag op matchpunten en bordpunten.

De meest kunstzinnige uiting is een schaakklok, gemaakt bij Koopman uit Dordrecht. Tussen de vele witte, Russische exemplaren en enkele houten Garde-modellen valt de donkere klok uit 1937 meteen op. Een pronkstuk op de tafel, een sieraad voor het toernooi. Er staat een garantie op van anderhalf jaar en die verloopt per 20 april 1939. Of die garantie is aangesproken? Waarschijnlijk niet, de klok doet het nog steeds prima.

Caïssa-Eenhoorn is in Andijk met drie ploegen vertegenwoordigd. Sernin van de Krol, Ruud Loots en Rowan Louter komen door een late afzegging een mannetje te kort en krijgen steun van Schaaklust-routinier Cor Gorter. Arend Stapel, Johan Paul Hendriks, Fred Avis en Robbert van Dijkhuizen zijn allen bestuursleden en doen deze dag hun zetten als De Hoornse Bobo’s. Voorts maken Sjoerd Kelder en Nick Manshanden deel uit van Aartswoud-viertallen (Het Bierteam en Stiekem Het Sterkste Team) en heeft Tom Balla weer een sterke gelegenheidsformatie bedacht.

In de eerste ronde staat zowaar een Hoornse derby op het programma. Caïssa-Eenhoorn speelt ‘thuis’ tegen De Kreekels. De uitslag (0-4) lijkt gezien het ratingverschil logisch, maar komt niet helemaal zonder slag of stoot tot stand. Co Buysman moet tegen de talentvolle Rowan Louter een pion achterstand wegwerken. Dirk Lont heeft tegen Ruud Loots een stuk minder en slaat toe met mat achter de paaltjes. De Hoornse Bobo’s stuit op een van de vele toernooifavorieten: Purmerendse Pro’s , met als topspelers Yong Hoon de Rover, Warner de Weerd en Lucas van Mil. Het bestuurskwartet snoept anderhalve bordpunt mee.

De Kreekels lijdt in zijn tweede wedstrijd de enige nederlaag van de dag: 0-4 tegen Purmerend. Geflatteerd, want Aad Laan kan tegen Ton de Veij na dameruil een pion laten promoveren en mist die winstmogelijkheid en Co Buysman is tegen Jan Bakels één zet te voorzichtig in het eindspel en krijgt een onstuitbare aanval tegen zich. Peter Holscher moet zijn meerdere erkennen in Pieter Hopman (die zeven uit zeven zal halen) en Dirk Lont verliest van Robbert Mirani.

Er is weer een zware opponent voor De Hoornse Bobo’s. De Leuke Combinatie is de gelegenheidsploeg van Tom Balla die een jaar geleden het toernooi op zijn naam schreef met De Stabiele Factor. Grootmeesterverslinder Danny de Ruiter doet weer mee en nieuw zijn de Volendammers Jan Tol en Reinier Bodemeijer en het geheime wapen is de enige vrouw in het negentig man sterke peloton: Sophie Simon, speelster van De Waagtoren en in november tijdens ‘Schaken op de Dijk’ (het NHSB-rapidkampioenschap) winnares in een van de achtkampen. Johan Paul Hendriks redt de bestuurlijke eer: 1-3.

Het jeugdige Caïssa-Eenhoorn doet het goed met de 2-2 tegen De Pionnenjagers, een ervaren combinatie van de Attaqueerders Jos Vlaar en Carlo Oud en de Degoschalmers George Tadrous en Daniël Koopman. Sernin van de Krol en Rowan Louter scoren namens de jongeren.

Terwijl het licht begint te sneeuwen, beginnen we aan de derde ronde. De Kreekels scoort gezamenlijk met twee winstpartijen en twee remises tegen Purmerend 3, de bobo’s tekenen voor dezelfde uitslag tegen KTV 2 (als enige blijft Arend Stapel puntloos) en Caïssa-Eenhoorn gaat ten onder tegen Aartswoud 2 / Stiekem Het Sterkste Team: ook 1-3. Wel een sensationele uitslag in deze wedstrijd. Rowan Louter gaat heel lang gelijk op met Rik van Ingen en stunt met een winnend eindspel.

De aansluitende pauze levert een culinaire discussie op. Johan Paul Hendriks is deze middag geen liefhebber van de Andijkse keuken. ,,Er zijn twee soorten soep, waar ik absoluut niet van hou en dat zijn champignonsoep en snert’’, verklapt hij zijn smaak. Voor het inschrijfgeld van tien euro heeft iedere speler vier consumptiebonnen gekregen, waarvan een voor… champignonsoep of snert. We proberen JP te overtuigen van de smakelijke lunch door hem te wijzen op de paddo’s in de soep.

Paddo’s brengen wel eens verlichting in de geest van de gebruikers, maar bij JP is bepaald geen sprake van een verlichte geest. In zijn eerste partij na de lunchpauze delft hij het onderspit. Het duel tegen Trinitas Reunited 2.0 (Ivar de Hoogt, Rick Smit, Kasper van der Meulen en Jasper van Vianen hebben voor het Trinitas College in Heerhugowaard in het verleden meegedaan aan het NK en NHSB-kampioenschap schoolschaken) levert desondanks een krappe zege op. Arend Stapel maakt een begin aan een opmars, Fred Avis wint ook en Robbert van Dijkhuizen laat een halfje bijschrijven. De Kreekels houdt het sterke De Waagtoren op 2-2 – winstpartijen voor Aad Laan en Co Buysman – en Caïssa-Eenhoorn doet hetzelfde tegen KTV 2. In dit duel behaalt Ruud Loots zijn eerste punt en wint ook Sernin van de Krol.

In de vijfde ronde gooit De Kreekels het roer om. Tegen Purmerendse Pro’s wordt in een tactische opstelling gespeeld en dat levert en mooie 2-2 op. Peter Holscher verslaat aan het derde bord Warner de Weerd, naast hem is Dirk Lont te sterk voor Ton Huisman. Het prutswerk van gelegenheidskopman Co Buysman is ingecalculeerd. Aad Laan houdt knap lang stand tegen Lucas van Mil. Met een Hoornse dame tegen twee Purmerendse torens valt de beslissing als zwart de stelling openbreekt en zijn kastelen domineren.

Het is voor de Hoonse afvaardiging sowieso het rondje van de gelijkspelen, want de bobo’s komen 2-2 overeen met De Waagtoren. Er zijn punten voor Fred Avis en Arend Stapel, terwijl Robbert van Dijkhuizen een nederlaag lijdt en Johan Paul Hendriks na het paddoverhaal weer verliest. Na drie ronden en drie nullen voor Arend repte hij nog over een rotte appel in de boboploeg. ,,Die is er niet meer, we hebben nu een rotte paddestoel.’’

Caïssa-Eenhoorn speelt 2-2 tegen The Green Dream met De Groene Zes-spelers Peter van der Schee, Rik Slaman, Andrew Weltevreden en Bas Doodeman. Sernin van de Krol en Rowan Louter zijn in deze wedstrijd succesvol.

In de strijd om de toernooizege is Het Santkasteel onverslaanbaar. Vanaf het moment dat het Andijker evenement naar de laatste zaterdag van het jaar is verplaatst, doet Santpoort mee en na twee subtopklasseringen wordt deze keer de eerste plaats behaald. Bas en Daan Haver, Richard Schelvis en Wijker Toren-speler Bastiaan Veltkamp zullen met hun team zeven uit zeven scoren. De race om de tweede plaats verloopt evenwel onder hoogspanning en na vijf ronden is er tussen negen ploegen een verschil van slechts één punt.

De Krekels verslaat in de zesde ronde Schaakgroep Koedijk met 3½-½ (remise Aad Laan) en klimt naar de gedeelde tweede plaats. De Hoornse Bobo’s komen weer 2-2 overeen, nu tegen Purmerend en de winstpartijen komen van Arend Stapel en… Johan Paul Hendriks. Het organiserende Schaaklust houdt Caïssa-Eenhoorn op afstand: 3-1, met een punt voor Ruud Loots.

De slotronde wordt de succesvolste voor de drie Hoornse ploegen. Na drie gelijkspelen boekt Caïssa-Eenhoorn dan toch nog een zege: 3½-½ tegen Het Slotstuk, een gezelschap met enkele (oud-)Attaqueer-leden. CE’s gastspeler Cor Gorter sluit de dag af met zijn eerste halfje. Door weer een tactische opstelling houdt De Kreekels met de scorende Peter Holscher en Aad Laan De Leuke Combinatie op 2-2. De Hoornse Bobo’s laat voor de derde maal op rij een gelijkspel noteren, nu tegen Schaakgroep Koedijk. De punten worden binnengebracht door Fred Avis en de remiserende Johan Paul Hendriks en Robbert van Dijkhuizen.

Er is eerder in dit verslag gesproken over een rotte appel en bij de prijsuitreiking is het een en al fruit – in het echt en als sap – dat de klok slaat. Maar wel van een uitstekende kwaliteit. Als eerste wordt Vincent Duin naar voren gehaald. Het welslagen van een toernooi begint bij een vlotte verwerking van de uitslagen en de indeling voor de nieuwe ronde en dat is bij de oud-West-Friese topschaker (hij woont alweer een tijdje in Den Haag) immer in goede handen. Vincent wordt voor zijn medewerking bedankt met een fles wijn.

Met zeven gewonnen wedstrijden eindigt Het Santkasteel als eerste. Vijf ploegen hebben negen punten. De Zandlopers, met onder anderen Olaf Cliteur (Chess Society Zandvoort en De Raadsheer) en de oud-Friese rapidkampioen Rienk Sijbesma in de gelederen, verzamelt iets meer bordpunten dan de overige vier. Er zijn individuele prijzen voor drie deelnemers met een score van honderd procent: Yuri Eijk (ZSC-Saende), Pieter Hopman (Purmerend) en Erik van Tooren (Aartswoud / Het Bierteam).

Voor alle deelnemers is er, als ze afscheid nemen van de geweldige organisatie, het traditionele pakket bollen. Het onderaan geëindigde Schaaklust 2 verdient nog een kistje mandarijnen als aanmoedigingsprijs. En dan mogen Aartswoud 2 / Stiekem Het Beste Team en Peter, Dirk, Aad en ik naar voren komen voor een extra prijs,  een ananas. Het zal duidelijk zijn: wij Kreekels gaan tjirpend naar huis.

Eerste ronde: Purmerendse Pro’s – De Hoornse Bobo’s 2½-1½, Caïssa-Eenhoorn – De Kreekels 0-4.
Tweede ronde: De Kreekels – Purmerend 0-4, De Hoornse Bobo’s – De Leuke Combinatie 1-3, De Pionnenjagers – Caïssa-Eenhoorn 2-2.
Derde ronde: Purmerend 3 – De Kreekels 1-3, Aartswoud 2 / Stiekem Het Sterkste Team – Caïssa-Eenhoorn 3-1, KTV 2 – De Hoornse Bobo’s 1-3.
Vierde ronde: De Kreekels – De Waagtoren 2-2, De Hoornse Bobo’s – Trinitas Reunited 2.0 2½-1½, Caïssa-Eenhoorn – KTV 2 2-2.
Vijfde ronde: Purmerendse Pro’s – De Kreekels 2-2, De Waagtoren – De Hoornse Bobo’s 2-2, Caïssa-Eenhoorn – The Green Dream 2-2.
Zesde ronde: De Kreekels – Schaakgroep Koedijk 3½-½, De Hoornse Bobo’s – Purmerend 2-2, Schaaklust – Caïssa-Eenhoorn 3-1.
Zevende ronde: De Leuke Combinatie – De Kreekels 2-2, Schaakgroep Koedijk – De Hoornse Bobo’s 2-2, Het Slotstuk – Caïssa-Eenhoorn ½-3½.
Eindstand:
1.  Het Zandkasteel.............................................7   7   0   0 = 14 – 23
2.  De Zandlopers................................................7   4   1   2 =  9 – 18
3.  Purmerendse Pro's........................................7   3   3   1 =  9 - 17½
4.  Aartswoud / Het Bierteam..............................7   3   3   1 =  9 - 17½
5.  De Kreekels....................................................7   3   3   1 =  9 – 16½
6.  De Leuke Combinatie.....................................7   3   3   1 =  9 – 14½
7.  Purmerend.....................................................7   3   2   2 =  8 – 16
8.  De Waagtoren................................................7   3   2   2 =  8 – 16½
9.  ZSC-Saende..................................................7   3   2   2 =  8 – 15½
10. Trinitas Reunited 2.0.....................................7   3   1   3 =  7 – 16½
11. KTV...............................................................7   3   1   3 =  7 – 14½
12. De Hoornse Bobo's......................................7   2   3   2 =  7 – 14
13. Aartswoud 2 / Stiekem Het Sterkste Team..7   3   1   3 =  7 – 12½
14. Schaakgroep Koedijk....................................7   3   1   3 =  7 – 11½
15. Purmerend 3..................................................7   3   0   4 =  6 – 15
16. The Green Dream.........................................7   2   2   3 =  6 – 13½
17. De Pionnenjagers..........................................7   1   4   2 =  6 – 13
18. Schaaklust.....................................................7   2   2   3 =  6 – 11½
19. Caïssa-Eenhoorn...........................................7   1   3   3 =  5 – 11½
20. KTV 2.............................................................7   2   1   4 =  5 –  9½
21. Het Slotstuk...................................................7   1   0   6 =  2 –  6½
22. Schaaklust 2..................................................7   0   0   7 =  0 –  4½
Individuele scores (oud-)Caïssa-Eenhoorn:
De Kreekels:
Peter Holscher 5, Co Buysman 4, Aad Laan 4, Dirk Lont 3½.
De Hoornse Bobo’s: Fred Avis 4½, Johan Paul Hendriks 3½, Robbert van Dijkhuizen 3, Arend Stapel 3.
Caïssa-Eenhoorn: Sernin van de Krol 4, Rowan Louter 4, Ruud Loots 3, gastspeler Cor Gorter ½.
Aartswoud / Het Bierteam: Erik van Tooren 7, Sjoerd Kelder 3, Holger Bonte 2.
De Leuke Combinatie: Tom Balla 1½.
Aartswoud 2 / Stiekem Het Beste Team: Nick Manshanden 5.