Hoornse Jeugdsportpas van start

Deze week begon de Hoornse Jeugdsportpas. Kinderen kunnen voor een klein bedrag kennis maken met een sport en sinds enige jaren dus ook met de schaaksport. Er zijn zes lessen van één uur. Op een regenachtige vrijdag wisten tien kinderen het weer te trotseren en de Huesmolen te bereiken.

Ondergetekende zag op de buienradar dat vlak voor zevenen er geen regen meer zou zijn. Maar aangezien je op tijd dient te zijn om het leslokaal in te richten en de kinderen welkom te heten toch maar door de stromende regen op de fiets richtig de Huesmolen. De jas hield het wel maar een doorweekte broek was toch even iets minder leuk. Kwart voor zeven aangekomen liep gelijktijdig het eerste kind met mij naar binnen. Bij binnenkomst was het extra lokaal nog niet open. Schijnbaar ergens een miscommunicatie bij het reserveren. Geen nood. Een sleutel bracht de oplossing zodat snel met de opstelling kon worden begonnen. Ook Nick Manshanden was op tijd. Deze vrijdag is hij klassenhulp. Elf kinderen waren opgegeven. Drie waren helaas op het laatste moment afgemeld. Gelukkig was er ook twee extra gekomen dus begonnen we met tien kinderen, zeven jongedames en drie jongeheren. Niet slecht op zo'n regenachtige dag.

Een kort rondje langs de kinderen bracht naar voren dat er ook een jongedame tussenzat die nog helemaal niets van schaken wist. Geen nood, we zijn allemaal met nul kennis begonnen. Als eerste behandelden we de koning. Toch eigenlijk een gek stuk. Alle stukken kunnen naast elkaar staan maar tussen de koningen zit een soort van onzichtbare muur. Sommige kinderen vonden dat maar gek. Een onzichtbare muur? Gauw even alle pionnen om één van de koningen geplaatst om te laten zien waar hij in één zet heen kan. Daarna alle niet belangrijke weggehaald en daar was “opeens” die onzichtbare muur... zichtbaar! Net als afgelopen dinsdag bij de volwassenen cursus werd het spelletje: “Wie als eerste aan de overkant komt met de koning wint” gespeeld. Nick speelde samen met een jongedame zodat iedereen een tegenstander had. Een aantal begrippen kwam hier aan bod: tempo, tempodwang, blokkeren, oppositie en verre oppositie.

Het volgende onderwerp was de toren. Lange rechte lijnen. De toren kan de vijandelijke koning bijna opsluiten. Alleen die schuine lijn naast de toren was nog beschikbaar om die toren aan te vallen. Als de toren samenwerkt met de koning dan is het wel mogelijk om die andere koning op te sluiten en zelfs te vangen! Nadat koning en toren tegen een koning alleen was voorgedaan mochten de kinderen het zelf proberen. Schaak, mat en pat waren de nieuwe termen. Best wel een pittig onderwerp voor beginners. Niet alleen die onzichtbare muur bij de koningen maar ook die toren had er twee! Nadat ik, met mijn handen, een aantal keren die onzichtbare muren had aangegeven bleken alle kinderen in staat te zijn om mat te zetten. De jongedame die nog nooit had geschaakt was zelfs één van de snelste!

Lopers, je hebt er twee van, gaan schuin. Elk staat op een andere kleur. Als je er één kwijt van bent dan heb je nog maar de helft van de velden over. Daarom vinden schakers het loperpaar belangrijk.

Het paard was toch wel het gekste stuk van de avond. Het bleek te kijken als een cirkel. Acht velden in totaal wanneer het paard in het centrum staat. Door het paard daarna naar het midden van een rand te plaatsen, bleven er vier velden over. En vervolgens in een hoek waren er nog maar twee velden over. Het werd voor de kinderen als snel duidelijk waarom het centrum zo belangrijk is. De binnenste vier velden is het centrum en de rand erom heen is het uitgebreide centrum. Als laatste moeilijke puzzel moesten de kinderen de route vinden om in drie zetten een pion te kunnen slaan.

En toen was het al weer vijf over acht. De les was erg snel voorbij gegaan. Maar dat heb je als het erg leuk is. Alle kinderen deden goed mee, waren erg enthousiast. Konden niet wachten om ook eens een keer naar het demonstratiebord te komen. En het lukte hen ook om al die moeilijke puzzels op te lossen! Na afloop kwam iedereen nog even een hand geven voordat ze naar huis gingen. Van zo'n leuke en gezellige groep word je als trainer heel blij. En die natte broek? Die had ik er graag voor over.

3 thoughts on “Hoornse Jeugdsportpas van start

  1. Ronald,
    begonnen we met negen kinderen, vijf jongedames en drie jongeheren
    Kwart voor acht aangekomen. En toen was het al weer vijf over acht??
    Leuk verslag; in hoeverre put je met deze lessen uit de beginnerscursus?

  2. Rob, je hebt helemaal gelijk. Dat krijg je als je weet dat het negen totaal is, werd tien vlak voor de les en je dan probeert te herinneren wie waar zat en dat dan niet optelt. Met het risico dat mijn Alzheimer verder is gevorderd dat ik hoop, kom ik na goed nadenken tot zeven jongedames en drie jongeheren. Ik heb het aangepast in de tekst en ook de tijden verbeterd.
    En voor de lessen put ik uit mijn ruim twintig jaar ervaring met het lesgeven aan de jeugd en dat dit mijn zesde Jeugdsportpas cursus is. Je kan dus beter zeggen dat ik uit de jeugdlessen put voor de volwassenencursus dan andersom.

Reacties zijn gesloten.